WP_20160818_008

Het weer van gisteren; dat is makkelijk scoren. Prima festival-weer tot nu toe. Gisteravond was het volop profiteren. Zelf was ik op Culinesse, aan de Zevenhuizer plas. Muziek maakte het compleet. Onder meer een mooi optreden van Van dik Hout waar ik -zonder daar verder op in te gaan- toch even kwijt wil dat ik op zeker moment  persoonlijk geraakt werd.

WP_20160818_029

Genieten van vroeg in de avond tot, nu ja, eigenlijk té laat voor mijn zoon. Let overigens op de volle maan!

prec_16081915_16081900

Hoe gaat het verder? Eerder deze week kondigde ik een dramatische weersverslechtering aan juist in het weekend. Die staat nog steeds, maar gelukkig kán het vandaag en morgen nog heel erg gaan meevallen! Maar, met meest buiige neerslag, het blijft altijd lastig. De meest nauwkeurige verwachting denk ik vooral op basis van HIRLAM weermodel te kunnen maken, wat een hoge resolutie speciaal voor onze regio heeft en tot 48 uur vooruit rekent. Vanmiddag maakt vooral het zuiden kans op enkele buien. Met een beetje geluk houdt Decibel Outdoor het net droog. Met pech? Enkele buien, ze lijken me niet al te zwaar uit te pakken. De maxima komen vandaag op een graad of 25 te liggen, vanavond zal het langzaam afkoelen tot een graad of 19 aan het begin van de nacht.

Regenprec_16081921_16081900

Aan het begin van de avond schuift via Zeeland en West-Vlaanderen een regengebied in noordoostelijke richting over de Lage Landen. Hier zal het zuidoosten goed weg komen. Droog zal het niet blijven maar de meer intensievere neerslag trekt over het midden en noordwesten. Aan het begin van de nacht verlaat de neerslag ons via het noordoosten.

tcdc_16082015_16081900

Zaterdag overdag? Dit plaatje ziet er goed uit. Wisselend bewolkt, meest droog. Zeker in de ochtend. Toch is het voor de middag opnieuw lastig een exacte voorspelling uit te spreken. Vooral het zuiden is dan gevoelig voor enkele buien. Dat maakt het per definitie onmogelijk die tot op een (gewenste) schaal van een kilometer of tien aan te geven. Beetje duimen maar! Dat bij morgen overdag zo’n 23 graden, in de avond 17.

rsum_16082118_16081900

In de nacht naar zondag en zondagochtend zal een volgende regenzone overtrekken. Opnieuw lijkt het zuidoosten gespaard te blijven en krijgt het noordwesten het meeste te verwerken. Daar zijn tot zondagavond sommen van 25 tot 30 mm te verwachten. Zondagmiddag overigens overal meer buien, dat lijkt al met al dus wel de minste dag te worden.

uv10_16082112_16081900

De komende nacht naar het zuidwesten draaiende wind lijkt zich morgen met uitzondering van de (noord)westelijke kuststrook (daar windkracht 6 tot 7) redelijk gedeisd te houden. Vrij matig tot matig: meer dan windkracht 3 tot 4 zal het niet zijn. In de nacht naar zondag en vooral zondagochtend gaat het wel enigszins vervelend worden. Dan ook diep landinwaarts windkracht 5 (= vrij krachtig), met windstoten tot zo’n 60 km/uur. In de loop van de middag waarschijnlijk sterk afnemend. Daarbij gevoelig frisser dan vandaag en morgen: we tikken dan nog net aan 20 graden.

PLUIM_06260_NWT

Tot slot kijk ik nog even naar de hitte volgende week. De modelberekeningen springen nog wat. De ECMWF hoofdrun zat gisteravond bovenin in het overigens steeds droger wordende ensemble (zie hierboven), vanmorgen juist redelijk ver onderin.

vareps_Tx_latest_06260_12

Met deze kansverdeling voor De Bilt moeten we zeker rekening houden met een hittegolf in het zuiden. Dat gaan we zien. Eerst een fijn weekend iedereen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

12 reacties

Gesloten voor reacties.