Start Ekiden

Dit wordt een eerste van 3 weerberichten speciaal gericht op een bijzonder hardloopevenement zaterdag 4 juli aanstaande : de Rotterdam Ekiden. Maar lees ook door als je niet meedoet: er volgen ook algemene tips voor lopen bij warmte . En natuurlijk een weersverwachting.  Jarenlang maakte ik deel uit van de organisatie. En tegenwoordig heb ik de schone taak heb de weersomstandigheden te bewaken. Vorig jaar prima loopweer: graadje of 22, matig briesje uit het westen en af en toe (zoals op de foto bij de start) een verfrissend buitje. Hoe anders toch dan in 2013: zonnig, 25 graden en vooral in het bos en op de baan weinig wind. Dat was voor het evenement als geheel en zeker ook de after-party geweldig, maar voor de lopers op het randje, voor een enkeling zelfs teveel van het goede. Over het algemeen trouwens alle 10 voorgaande edities redelijk tot zeer mooi weer; bij traditie wordt wel beweerd. Hoe wordt het dit jaar? Ik ga vanaf vanavond mijn uiterste doen dat goed te voorspellen!

Demes 35+

Maar eerst wat leuke wetenswaardigheden over het evenement. Wat is een “Ekiden”? Een estafette-marathon met Japanse oorsprong! Daar derhalve vele malen populairder dan in Nederland maar ook hier sterk in opkomst. Naast Rotterdam is het evenement al jarenlang een succes in Zwolle, en komt het ook van de grond in plaatsen als Eindhoven en Amsterdam. Maar wij zijn er natuurlijk trots op te kunnen zeggen dat we sinds enige jaren de -als single evenement- grootste estafette-marathon van Nederland zijn. Vorig jaar 210 deelnemende teams (van 6 personen), actueel 225 ingeschreven teams.  En uiteraard de gezelligste. Er is trouwens nog plek! Overigens: Eki betekent “plaats” en Den staat voor “bezorgen”. In vroegere tijden werden in Japan namelijk belangrijke documenten door diverse lopers vliegensvlug van de ene naar de andere plaats gebracht. Het sportieve evenement EKIDEN is op deze klassieke koeriersdienst gebaseerd. Het pakket documenten wordt gesymboliseerd door een sjerp, de Tasuki. Zes personen vormen samen een team waarbij elk teamlid een eigen afstand loopt. De afstanden zijn in startvolgorde; 5km- 10km- 5km- 10km- 5km- 7,195km.In totaal wordt dus 42,195 km afgelegd, de echte “MARATHON” afstand. Wanneer in deze afstanden samengesteld en met een gecertificeerd parcours is dat ook nog eens een door de Atletiekunie officieel erkend onderdeel in de wegatletiek. Met Nederlandse records dus. Op de foto haalt het team PAC-dames 35+ de slot-loopster binnen; op weg naar een NR in de categorie vrouwen masters 35+ in de schitterende tijd van 3:05:05.

Maxima 2015_07_01

Een eerste weersverwachting dus. De ene keer is de voorspelbaarheid van de atmosfeer groter dan de andere. Soms is 4 dagen vooruit al lastig, maar het komt ook voor dat bij benadering een (ruwe) voorspelling tot 10 dagen ver redelijk te maken valt. Tot vandaag was het .. tamelijk lastig. Ik zag al veel onzekerheid vanaf volgende week dinsdag. Die termijn is een klein beetje opgeschoven: tot en met woensdag is het vrij zeker te benoemen. Na wat gemiddelde temperaturen op zaterdag t/m dinsdag wordt woensdag de eerste echt warme dag; ik verwacht temperaturen zoals op bovenstaand kaartje.

EC pluim 2015_06_24_12h

Daarna is het echter nog ongewis. Hierboven “de pluim”. Er komt veel meer bij kijken maar onder andere deze berekening wordt tegenwoordig door vrijwel alle meteorologen gebruikt om de verwachting te maken. En geeft mij mooi de gelegenheid de (nu nog onzekere) verwachting wat toe te lichten. Heel erg vereenvoudigd: de rode en blauwe lijn geven de meest waarschijnlijke verwachting weer, de overige 50 groene lijnen wat ook uit zou kunnen komen! Hoe dichter de lijnen bij elkaar; hoe groter de betrouwbaarheid. Wat zien we voor volgende week zaterdag? Erg flauw, maar niets dan de waarheid: het kan 19 graden worden maar ook 34.

BBQ

Een zomers weertype zou alvast geweldig zijn voor het traditionele barbecueën na afloop. Maar voor het lopen vraagt het wellicht om wat aanpassingen. Zoals al gesteld; zo ver is het nog niet. Duidelijk is wel dat we zeer waarschijnlijk medio volgende week wat warme dagen krijgen. Daarom alvast wat tips hoe het best de laatste voorbereidingen te doen. En toch maar, voor tijdens een eventueel warme Ekiden!

 1. Maak je niet druk om de mogelijke warmte. Veranderen kunnen we het toch niet. Het zou er alleen maar voor zorgen dat je in een mindere psychische gesteldheid raakt
 2. Bedenk dat je beter tegen de warmte kunt dan voorheen: je lichaam verkeert in goede conditie
 3. Laat de natuur zijn werk doen. Je lichaam aan de warmte laten wennen door de hele week in de zon te gaan zitten zal averechts werken: uitdroging. Nog flink gaan rennen in de warmte  is helemaal fout; dat zal een aanslag zijn en meer afbreken dan opbouwen. Die laatste week kan het toch niet meer maken; als het goed zijn we al goed getraind. Toch trainen omdat je dat zo gewend bent en altijd doet? Kies als het echt heel warm wordt als het kan het koelste moment van de dag (vroeg in de ochtend) en/of pas je training aan. Halveer de omvang of de snelheid
 4. Drink in die laatste week extra veel, zeker de laatste de 3 dagen voorafgaand aan de wedstrijd. Je urine moet kleurloos zijn en blijven (natuurlijk niet door de alcohol)
 5. Pak ook tijdens de wedstrijddag veel drinken vooraf en vanaf het begin van de loop. Drink bij voorkeur niet alleen water maar ook iets waar mineralen en zouten in zitten (sportdrank)
 6. Gewend met een pet op te lopen? Bedenk dat je de meeste warmte via je hoofd kwijtraakt en dus eerder oververhit kunt raken. Zorg er in ieder geval voor dat hij goed ventileert
 7. Vergeet de zonnebrandcrème niet
 8. Zonnebril!
 9. Loop je als 2e, 3e, 4e, 5e, of 6e? Blijf bij hitte zo veel mogelijk uit de zon
 10. Hou elkaar een beetje in de gaten
 11. Als spuit 11: genieten natuurlijk  van dé Ekiden!

Zodra er meer duidelijkheid is volgt een nieuw bericht!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

7 reacties

Gesloten voor reacties.