Klik voor grote kaart

Hierboven de neerslagkaart van het Canadese model voor de nacht op donderdag. Ik noem het nog steeds de Valentijnsdump maar het wordt een echte dagenlange nordstau met potentie tot wel een meter poeder langs de hele noordkant.

Klik voor grotere kaart

Het GFS model is vanavond duidelijk van slag. Hierboven het ensemble voor een punt aan de Zwitserse noordkant. Wat een bizarre berekening is dit afgezien van de voorspelbare opwarming tot de 15e.

De groene hoofdrun doet twee dingen verkeerd: veel te zacht rond de 17e en nauwelijks sneeuw. Er is wat steun in het ensemble maar de blauwe lijn van de controlerun is veel meer in lijn met eerdere berekeningen en dus ook met het Canadese model.

Tuurlijk: even de GFS18u afwachten. Komt binnen om 0.00u. Kaarten en grafieken in de Wintersport Weerkamer hieronder.

Hieronder een kijkje naar de vraag wanneer de winter in de Lage Landen zou kunnen terugkeren…

Ensemble Friesland

Klik voor grotere grafiek

Vannacht en zaterdagochtend vroeg volgen we allemaal via deze link hoe koud het worde in Nederland. Halen we de -15°C nog een keer? Ook hier warmt het vervolgens zeker op tot aan de 15e. Daarna mogelijk een serie dagen met winterse buien en nachtvorsten maar eventueel ook dikke regen en dooi.

Als ik die grafiek op me in laat werken zie ik een terugkeer van de winter pas op de 20e gebeuren. Anderzijds kunnen de modellen nog tot komende maandag gaan verzinnen het toch vanaf donderdag alweer te laten vriezen. Wat mij betreft mogen ze ook het Groenlandhoog weer wat duidelijker neerzetten. Mijn BV5 die zo goed als binnen leek staat weer wat op losse schroeven.

Niet getreurd: naar alle verwachting zitten we medio volgende week te smullen van de webcams uit de Alpen!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

9 reacties

Gesloten voor reacties.