Klik voor grote kaart

Hierboven de neerslagkaart van het Canadese model voor de nacht op donderdag. Ik noem het nog steeds de Valentijnsdump maar het wordt een echte dagenlange nordstau met potentie tot wel een meter poeder langs de hele noordkant.

Klik voor grotere kaart

Het GFS model is vanavond duidelijk van slag. Hierboven het ensemble voor een punt aan de Zwitserse noordkant. Wat een bizarre berekening is dit afgezien van de voorspelbare opwarming tot de 15e.

De groene hoofdrun doet twee dingen verkeerd: veel te zacht rond de 17e en nauwelijks sneeuw. Er is wat steun in het ensemble maar de blauwe lijn van de controlerun is veel meer in lijn met eerdere berekeningen en dus ook met het Canadese model.

Tuurlijk: even de GFS18u afwachten. Komt binnen om 0.00u. Kaarten en grafieken in de Wintersport Weerkamer hieronder.

Hieronder een kijkje naar de vraag wanneer de winter in de Lage Landen zou kunnen terugkeren…

Ensemble Friesland

Klik voor grotere grafiek

Vannacht en zaterdagochtend vroeg volgen we allemaal via deze link hoe koud het worde in Nederland. Halen we de -15°C nog een keer? Ook hier warmt het vervolgens zeker op tot aan de 15e. Daarna mogelijk een serie dagen met winterse buien en nachtvorsten maar eventueel ook dikke regen en dooi.

Als ik die grafiek op me in laat werken zie ik een terugkeer van de winter pas op de 20e gebeuren. Anderzijds kunnen de modellen nog tot komende maandag gaan verzinnen het toch vanaf donderdag alweer te laten vriezen. Wat mij betreft mogen ze ook het Groenlandhoog weer wat duidelijker neerzetten. Mijn BV5 die zo goed als binnen leek staat weer wat op losse schroeven.

Niet getreurd: naar alle verwachting zitten we medio volgende week te smullen van de webcams uit de Alpen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Gesloten voor reacties.