In het bericht van Cescia is mooi te zien wat de huidige sneeuwval al heeft opgeleverd. De openingsfoto is van vanochtend in Obertauern. Omdat het spectaculaire in de Alpen plaatsvindt, richt ik mij alleen daarop.
De stuwing zit hoofdzakelijk aan de zuidkant van de Alpen (zwaartepunt Dolomieten), maar t.g.v. de koude lucht die zich aan de noordzijde bevindt, kan daar de lucht niet droog-adiabatisch dalen en sneeuwt het daar ook behoorlijk. En er komt nog meer. Na vandaag is het op vrijdag 15 november opnieuw raak en op zondag 17 november staat een volgende Frau Holle haar bedden op te schudden. Na het weekend ligt er aan de zuidzijde in veel gebieden meer dan 2 meter sneeuw op de hogere delen. Zie onderstaande kaart van de oost-Alpen:

Maar we beginnen met de kaart van vandaag:

Aan de oostflank van het Azorenhoog wordt nog steeds relatief koude lucht richting de Middellandse Zee getransporteerd. De storingen activeren boven het warme water en diepen uit tot heuse depressies die daarna vanuit het zuiden de Alpen aandoen.

Zie onderstaand welke straalstroom daarbij hoort:

Een volgende uitdiepende depressie laat de straalstroom nog mooier tegen de zuidzijde van de Alpen aanlopen. Zie onderstaande kaart voor 15 november:

De temperatuur op 1500 meter is daarbij steeds net iets onder nul en met de intense neerslag die met name aan de zuidkant van de Alpen valt mag je daar nog wel het een en ander van aftrekken. Zie onderstaand wat op 16 nov ’s ochtends de temperatuur dan op zo’n 850 meter is; net rond nul.

Maar geleidelijk aan wordt de lucht iets minder koud, zodat de sneeuwgrens bij de volgende dump al iets hoger komt te liggen. Op zondag zal het sneeuwen vanaf zo’n 1200 à 1500 meter en wederom ligt het zwaartepunt aan de zuidzijde van de Alpen. Zie onderstaande kaart die daarbij hoort:

Vanaf dinsdag 19 nov is een verandering van het globale patroon zichtbaar. De luchtdruk in het Middellandse Zeegebied gaat stijgen en de straalstroom neemt een noordelijke weg. Op onderstaande kaart voor woensdag 20 november is dit goed te zien.

De temperatuur op 1500 meter die daarbij hoort zie je onderstaand. De kou is dan weg.

Nou, we zijn weer een weekje verder in de tijd en zullen eerst maar eens afwachten hoe de luchtdruk constellatie zich verder gaat ontwikkelen.

 

Categorieën: Alpenweer

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

18 reacties

Gesloten voor reacties.