Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Innsbruck
Lees verder >

Een bruisende stad met tal van mogelijkheden! Zoals klimmen, wandelen, fietsen of lekker eten.

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Die Tauplitz
Lees verder >

Een vakantie bestemming met veel rust. Wandelwegen door schitterende bloemenweiden vol met, fietsroutes en uitdagende trails voor mountainbikers.

Hoe droog het werkelijk is en wanneer er een einde aan zal komen

check ook eens

17 Reacties

 1. Asten (Harmelen) schreef:

  King Leo !

 2. Joke, Riederalp schreef:

  Misschien omdat zout vocht aantrekt er minder buien zijn aan de kuststrook( vallen allemaal op zee)

  • Leo schreef:

   Hmm ik weet niet helemaal precies wat je bedoelt omdat ik het zelf ook niet goed heb toegelicht maar ik doelde op het feit dat gemiddeld gesproken met name de Veluwe natter is dan nu en de kuststrook juist droger. Dat laatste met name in het voorjaar en de vroege zomer; het verschil wordt daarna kleiner. De oorzaak ligt (bij (noord)westelijke winden) in het feit dat het zeewater dan nog relatief koud is en de buien dus doorgaans meer de neiging hebben pas enigszins landinwaarts goed tot ontwikkeling te komen.
   De huidige afwezigheid van westelijke stromingen (ook in april en mei) en het lokale karakter van de buien laten daardoor dat afwijkende beeld zien.

   • Joke, Riederalp schreef:

    Mijn gewrichten zijn gevoelig voor vocht. Daarom is het extra prettig om in de bergen te wonen.(gemiddeld tussen de 30 en 40%) Lang heb ik in Warmond gewoond vlakbij de kaag en was het vaak behoorlijk vochtig. Nu als we in Nederland zijn, wonen we in Noordwijk aan Zee en wat ik eigenlijk helemaal niet verwachtte was dat het veel minder vochtig is. Ook regenbuien zien we vaak op zee en in het binnenland. Zelf dacht ik dat het met het zoute water te maken had.

 3. Matthijs schreef:

  Goed stuk zeg!! Interessant

 4. Roland (Bodegraven) schreef:

  Nice Leo!

 5. Hans schreef:

  Mooi bericht maar weer!
  Ja, we zullen ongetwijfeld wel weer regenachtig weer krijgen. Ben bang dat wanneer veel LL vakantie krijgen begin juli het regelmatig “soep” zal zijn zoals vaker is geweest…… immers het kan niet altijd mooi/warm weer blijven….

 6. fred schreef:

  Leo 1959 was ook een droog jaar, waarom wint 1976 het van 1959?, want die van 1959 duurde toch ook lang?.

  • Leo schreef:

   Allereerst: 1959 heb ik eigenlijk niet meegenomen 😉
   Is op zich een beetje schimmig (nergens goed terug te vinden) en het exacte antwoord moet ik je dus schuldig blijven maar de huidige standaard-methode (van Makkink) wordt pas 1987 gehanteerd en er is vervolgens nog teruggerekend tot ergens in de jaren 60.
   Er zijn wel andere methodes; er zijn boeken over vol geschreven. Want de materie is in feite nog veel complexer; grootheden als de grondsoort, gewassoort, afname van de verdamping bij langdurige droogte (de planten kunnen geen water meer aan de grond onttrekken), enzovoorts. Het verhaal zou te lang worden maar nooit compleet en daarnaast op een gegeven moment ook niet meer relevant.
   Meest eenvoudige voor nu daarom naar de neerslag te kijken.

   1959 was warm en vooral zeer zonnig en zeer droog! Met vele top noteringen, zowel voor het jaar als de zomer. Als geheel waren slechts 1921 en 1933 droger, en 1976 even droog.

   De zomer van 1959 was iets droger dan die van 1976!

   Maar het verschil werd in 1976 in het voorjaar gemaakt: die was (in tegenstelling tot 1959; toen 93 mm neerslag over april en mei) ook bijzonder droog met 35 mm over april en mei!

   Dat je perceptie anders is is verklaarbaar: de droogte hield wel degelijk langer aan en juist de laatste maand -september- was record droog. Dit in tegenstelling tot 1976 waar toen wel 64 mm viel. Maar: de verdamping is in september al een stuk geringer en dus zal het neerslagtekort in 1959 niet veel verder meer zijn opgelopen, daarnaast tellen we het voorjaar natuurlijk mee.

   • fred schreef:

    Dus dan is eens zien er zullen vast uitzonderingen zijn, maar dan is in sep gemiddeld gezien de verdamping kleiner als april?.
    Wat een mooie lijst trouwens, en ik moet het nog voor Hajo even opnemen, Hajo heeft nooit beweerd dat het record uit 1976 verbroken gaat worden, alleen vergeleken.

 7. Leo schreef:

  Vanwege de actualiteit moest het bericht er snel uit en was ik wat te slordig helaas.
  Dingetjes vergeten, en zo hier en daar had ik het nog wat duidelijker neer kunnen zetten.
  Anderzijds; vraagt u maar; leuk dat er reacties komen!
  Verder kon het dus ook gebeuren -grr- dat ik deze miste vanmorgen:

  Vorst aan de grond in Gilze-Rijen!

  Ook hier is de droogte (mede) oorzaak: er komt weinig condensatiewarmte vrij uit de grond.

  Laat in het seizoen maar geen record; zo heel af en toe komt het ook voor in de eerste twee decade’s van juli. Dit is overigens wel goed voor een 10e plaats (over alle stations) voor de 3e decade van juni.

  • Mark (breda) schreef:

   Gilze Rijen is de woestijn van Nederland momenteel. Geen neerslag geheel juni en ook daarom dus die vorst aan de grond. Gras e.d. zijn hier compleet bruin/geel en zelfs onkruid groeit amper. Aannemers die gazons maaien lachen zich rot….hoeven niets te doen.

   En zoals het er met de voorspelling nu uitziet gaat de gehele maand juni hier geen regen vallen. Bijzonder.

   Wel benieuwd of en wanneer de verlossende onweersbuien gaan komen.

  • fred schreef:

   Mijn vraag heb je al :).

 8. Jorne schreef:

  Mooi stuk Leo!

 9. kristof schreef:

  Prachtig geschreven bericht dikke pluim@Leo

 10. Joalie schreef:

  Helemaal mee eens! Zeer duidelijk en uitgebreid

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.