Zal ik het hier eens bij laten was de gedachte die gisteravond bij me opkwam toen ik langs dit weerstation liep. Met de tekst die onder de instrumenten staat.. het is wel de basis hoor! Nee er valt tegenwoordig m.b.v. de data die we via internet binnen kunnen halen wel wat meer van te maken. Aan de andere kant: meer heb je tijdens je vakantie niet nodig. We zien dat er (veel) sneeuw ligt en dat het 9 graden vriest. Dat laatste was overigens ook de reden dat we -in combinatie met zo ongeveer de uitputting van de kinderen aan het eind van de vakantie- het “nacht-skiën” maar hebben laten zitten.

 prec_14022112_14022100

Hoe wordt de wisseldag? Als we het gemiezer van dit moment in ZW-Duitsland  (dat op deze kaart van rond het middaguur al tegen Polen zit; behoorlijk wat gang in de atmosfeer) buiten beschouwing laten kunnen we stellen dat de beloofde sneeuw tot in het dal dus vanmiddag vanuit Zwitserland binnentrekt. Hajo moest het gisteren al melden: het gaat toch (weer) wat tegenvallen met de hoeveelheden.

prec_14022209_14022100

Het blijft eigenlijk bij wat gemiezer in vaste vorm met maximaal zo’n centimeter of 3 per 3 uur, voor niet al te lange tijd. Dit is de verwachting voor zaterdagmorgen.  Aanvaard je op dat moment de terugreis (zoals wij) of kom je net aan dan nog steeds wat lichte sneeuwval. Tenzij je in de Dolomieten sferen verkeert. Daar -het zal weer eens niet- bij lichte intensivering meer van het witte goud. Dat zou zo maar 15 cm in 3 uur tijd kunnen opleveren.

rsum_14022212_14022100

Hier de mogelijke accumulatie (er zit zelfs op die korte termijn nog wat onzekerheid in hoor) tot morgenmiddag. Noordelijk Oostenrijk 10 centimeter, de Dolomieten 20 tot 30 centimeter.

tcdc_14022315_14022100

En dan.. Wauw! zon, zon, zon. Al op de eerste dag van de tweede krokusweek volop in de prijzen met Kaiserwetter! Ook maandag zal zonnig verlopen. Dinsdag waarschijnlijk wat meer bewolking, waarbij het oosten van Oostenrijk de beste papieren heeft op nog zon.

hgt0_14022700_14022100

Woensdag opnieuw vanuit het westen mogelijk een nieuwe opfrisser, bij een sneeuwgrens van zo’n 600 tot 800 meter. Maar dan zitten we alweer buiten de 5-daagse “zekere” termijn en wordt het wat afwachten hoe dat uitkomt.

MS_1347_ens_Zell am See

Beter dan nog even naar de ensembles kijken. Ik pak net als Hajo gisteravond even Zell am See (hierboven) en Montafon. Droog tot en met woensdag. Daarna toch wel kans op neerslag. vooral de controlerun doet -maar nu met aardig wat ondersteuning- leuke dingen. Hier aanvankelijk nog bij vrij hoge temperaturen..

MS_1047_ens_Montafon

Maar zeker in Montafon ziet dit er interessant uit! Afwachten, maar dit kan wel eens leuk worden! Dit zijn overigens die van 18h gisteravond. De zojuist verschenen 0h ensembles varen een iets andere koers. dat complete ensemble is warmer maar juist de hoofdrun kouder met sneeuw. Veel onzekerheid nog!

WP_20140221_001

En hoe raar kan het gaan: actueel matige sneeuwval in Livigno die ik niet had voorzien. Dat wordt nowcasten op onze laatste vakantiedag. En oppassen voor de ijspegels! Het is hier steeds volop genieten. Weet je wat? Ik doe nog even een overzichtje van onze twee afgelopen dagen.

DSCN9526

Woensdag was het hard werken. In de nacht daarvoor was de sneeuw (totaal 20 centimeter) overgegaan in natte sneeuw en vooral in de ochtend was het pap, met veel sneeuwhopen. In de middag heel even regen en daarna .. een redelijke white-out! Het deerde -zeker de kinderen- niet..

 DSCN9564

Gisteren was een schitterende dag. De pistes waren uitstekend geprepareerd, heel veel zon en toch behoorlijk tot zeer rustige pistes!

DSCN9566

Fotomomentje geloof ik.

DSCN9590

En het klasje op grote hoogte!

DSCN9635

Dappere poging, die bomen op 2360 meter hoogte..

[metaslider id=39928]

Gistermiddag ben ik aan de andere kant van het dal in het Mottolino Fun Mountain gedeelte gaan skien; tot nu toe waren we steeds in het Carosello 3000 gebied (de westzijde van het dal). Onderweg steek je de langlauf-pistes over. Die liggen er ook prachtig bij hoor!

DSCN9678

Zo ziet dat er dus aan de oostzijde van het dal uit.

DSCN9695

En vanaf die kant dus weer een foto-momentje: richting het dorp en de westzijde. Wat een pracht!

[metaslider id=39935]

Hoewel één gebied (Livigno) met één skipas is Mottolino toch heel anders. Het gebied is wat minder kind-vriendelijk (niet zo heel veel te doen) maar kenmerkt zich door veel -zeer brede- rode en zwarte pistes. Na de eerste twee erg lange liften (gondel en een wat verouderde stoeltjeslift die eigenlijk het hele dal doorkruist waar je ruim een kwartier in zit) kun je letterlijk alle kanten op.

 DSCN9730

 Inclusief freeride-skiën! Later meer van dit alles in een complete review over Livigno.

DSCN9739

Het liep al tegen het eind van de middag. Nog snel een prachtige rode afdaling naar het kerkdorpje Trepalle (ja van die lantaarnpaal)gepakt. Het was rustig gistermiddag; deze piste had ik helemaal voor mijzelf. Even later zou blijken waarom..

DSCN9742

Het was misschien krap; daarom onderweg naar beneden ook maar geen foto’s meer gemaakt. Maar onderaan.. gesloten.. Nu is het zo dat juist deze afdaling -als enige- aan de andere kant van de bergkam uitkomt. Ik kon dus onmogelijk terugkeren in Livigno.. Uit het gebrekkige Duits van de man bij de lift begreep ik dat ik omhoog moest lopen het dorp in en daar op de bus moest wachten of misschien een taxi kon bestellen.. Zo gezegd zo gedaan. In het ergste geval kon ik altijd nog doorlopen via Passo d’Eira (steil omhoog en vele kilometers) Maar er kwam redding. De man van de lift haalde me in, stopte en gebaarde me in te stappen. Hij moest toch naar de andere kant (de Livigno-zijde). Pfff…..


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

39 reacties

Gesloten voor reacties.