Koude nachten met kerst: 26 december

Klik voor grotere afbeelding

Waterdamp is verreweg het belangrijkste broeikasgas. Heb je een sterk windstil hogedrukgebied en is de lucht door uitsneeuwen kurkdroog geworden dan is er in de nachten geen houden aan: het aardoppervlak straalt ongelimiteerd uit naar het heelal en tjsakka het kwik passeert ook op 2m hoogte boven de grond gemakkelijk de -20°C. Hierboven de GFS06u berekening voor de ochtend van 26 december.

Tussen -30°C en -55°C
Dan krijg je ook weer de situaties dat aan de bekende Kältseeen oftwewel koudemeertjes zoals de Glattalp (CH), Funtensee (D) en Grünloch (A) waarden tussen -30°C en -55°C kunnen optreden, wat altijd onzeker is omdat het geringste briesje de pret al kan bederven.

Hieronder meer analyse

Ensemble 2m temp voor Ischgl Oostenrijk

Klik voor grotere grafiek

Hierboven het ensemble van de 2m temperatuur op de plek van Ischgl in Tirol. In de GFS 06u zien we het kwik de volle 16 dagen vooruit niet meer boven nul komen. De uitschieters in de nacht zijn sensationeel diep. Precies de kersdagen is ook de zwarte hoofdrun een tamelijk betrouwbare koude uitschieter. Zelf prikken doe je op het prikbord van meteociel.fr (in de pop-up un je kiezen voor Temp 2M).

[fbphotos id=312956365405242]

Zelf ga ik met gezin en kids op 26 december met Colorline van Kiel naar Oslo en van daar verder naar Hafjell. Het wordt héél spannend of wij ook in de vrieskou komen. Als het hoog een boonvorm aanneemt en plat op de Alpen gaat liggen dan komt Scandinavië net als de Benelux in een zachte westelijke aanvoer. De kern hoeft maar even naar het noorden te wandelen of in twee kernen te splitsen en hopla ook in Zuid-Scandinavië keldert het kwik. GFS06u berekent nu inderdaad zo iets. Maar dat kan straks met de 12u berekening (vanaf 18u beschikbaar – eerste knop van de wintersport weerkamer hieronder) al weer anders zijn.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.