Koude nachten met kerst: 26 december

Klik voor grotere afbeelding

Waterdamp is verreweg het belangrijkste broeikasgas. Heb je een sterk windstil hogedrukgebied en is de lucht door uitsneeuwen kurkdroog geworden dan is er in de nachten geen houden aan: het aardoppervlak straalt ongelimiteerd uit naar het heelal en tjsakka het kwik passeert ook op 2m hoogte boven de grond gemakkelijk de -20°C. Hierboven de GFS06u berekening voor de ochtend van 26 december.

Tussen -30°C en -55°C
Dan krijg je ook weer de situaties dat aan de bekende Kältseeen oftwewel koudemeertjes zoals de Glattalp (CH), Funtensee (D) en Grünloch (A) waarden tussen -30°C en -55°C kunnen optreden, wat altijd onzeker is omdat het geringste briesje de pret al kan bederven.

Hieronder meer analyse

Ensemble 2m temp voor Ischgl Oostenrijk

Klik voor grotere grafiek

Hierboven het ensemble van de 2m temperatuur op de plek van Ischgl in Tirol. In de GFS 06u zien we het kwik de volle 16 dagen vooruit niet meer boven nul komen. De uitschieters in de nacht zijn sensationeel diep. Precies de kersdagen is ook de zwarte hoofdrun een tamelijk betrouwbare koude uitschieter. Zelf prikken doe je op het prikbord van meteociel.fr (in de pop-up un je kiezen voor Temp 2M).

[fbphotos id=312956365405242]

Zelf ga ik met gezin en kids op 26 december met Colorline van Kiel naar Oslo en van daar verder naar Hafjell. Het wordt héél spannend of wij ook in de vrieskou komen. Als het hoog een boonvorm aanneemt en plat op de Alpen gaat liggen dan komt Scandinavië net als de Benelux in een zachte westelijke aanvoer. De kern hoeft maar even naar het noorden te wandelen of in twee kernen te splitsen en hopla ook in Zuid-Scandinavië keldert het kwik. GFS06u berekent nu inderdaad zo iets. Maar dat kan straks met de 12u berekening (vanaf 18u beschikbaar – eerste knop van de wintersport weerkamer hieronder) al weer anders zijn.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

25 reacties

Gesloten voor reacties.