Waterdamp is verreweg het belangrijkste broeikasgas. Heb je een sterk windstil hogedrukgebied en is de lucht door uitsneeuwen kurkdroog geworden dan is er in de nachten geen houden aan: het aardoppervlak straalt ongelimiteerd uit naar het heelal en tjsakka het kwik passeert ook op 2m hoogte boven de grond gemakkelijk de -20°C. Hierboven de GFS06u berekening voor de ochtend van 26 december.
Tussen -30°C en -55°C
Dan krijg je ook weer de situaties dat aan de bekende Kältseeen oftwewel koudemeertjes zoals de Glattalp (CH), Funtensee (D) en Grünloch (A) waarden tussen -30°C en -55°C kunnen optreden, wat altijd onzeker is omdat het geringste briesje de pret al kan bederven.
Hieronder meer analyse
Hierboven het ensemble van de 2m temperatuur op de plek van Ischgl in Tirol. In de GFS 06u zien we het kwik de volle 16 dagen vooruit niet meer boven nul komen. De uitschieters in de nacht zijn sensationeel diep. Precies de kersdagen is ook de zwarte hoofdrun een tamelijk betrouwbare koude uitschieter. Zelf prikken doe je op het prikbord van meteociel.fr (in de pop-up un je kiezen voor Temp 2M).
[fbphotos id=312956365405242]
Zelf ga ik met gezin en kids op 26 december met Colorline van Kiel naar Oslo en van daar verder naar Hafjell. Het wordt héél spannend of wij ook in de vrieskou komen. Als het hoog een boonvorm aanneemt en plat op de Alpen gaat liggen dan komt Scandinavië net als de Benelux in een zachte westelijke aanvoer. De kern hoeft maar even naar het noorden te wandelen of in twee kernen te splitsen en hopla ook in Zuid-Scandinavië keldert het kwik. GFS06u berekent nu inderdaad zo iets. Maar dat kan straks met de 12u berekening (vanaf 18u beschikbaar – eerste knop van de wintersport weerkamer hieronder) al weer anders zijn.
25 reacties
Reacties zijn gesloten.