Foto: Pixabay

Digitalisering is overal, in de huiskamers, op het werk en in de stad. Maar digitalisering heeft ook invloed op de wintersport, van smart ski resorts tot wintersport games. Bij online casino’s kunnen weddenschappen geplaatst worden op wintersporten en het is mogelijk om thuis te skiën met een spel en een sensor.

Hoe heeft digitalisering de wintersport beïnvloed? Lees verder voor het antwoord op deze vraag.

Digitalisatie in de bergen

Zelfs in de bergen is de digitalisatie niet te ontkomen. En wintersport resorts, hoe gezellig en knus ze soms ook zijn, gaan met de tijden mee. Dit zijn de manieren waarop de digitalisatie ook zijn stempel op de wintersport achterlaat.

  1. Wintersport en gaming

Wie niet op wintersport kan, kan wintersporten in de woonkamer. Er zijn allerlei spellen voor consoles, mobiele telefoons en pc’s die deze sport toegankelijk maken voor iedereen. De meest simpele versie is een wintersport spel app en de meest uitgebreide optie is om een wintersport te beoefenen met een VR-bril en een sensor. Het is echt zo dat wintersporten en sporten in het algemeen steeds meer via een computerspel worden gespeeld, gedeeltelijk om fitter te worden en gedeeltelijk voor de lol.

  1. Digitalisatie van resorts

Ook de wintersportresorts moeten aan de realiteit van digitalisatie geloven. Zo zijn er al smart ski resorts waar bezoekers geen skipas meer om hun nek hebben hangen, maar deze digitaal is geworden via een mobiele app. 

Daarbij zijn er deze smart resorts met smart parking uitgerust en worden bezoekers ingelicht van alles wat op wintersport belangrijk is. Ze krijgen het laatst weernieuws, de waarschuwingen, de openingstijden van de pistes en de lift en de beste routes toegestuurd.

  1. GPS-tracking

Foto: Pexels

De horrorverhalen van wintersporters die verdwaald raken zijn welbekend. En dat is niet meer nodig dankzij GPS-tracking. Dit kan de wintersporter zelf op de telefoon zetten door middel van een app, of het smart ski resort biedt deze optie aan. 

Het is natuurlijk te hopen dat het niet nodig is, maar het is wel fijn om te weten dat iemand niet vermist hoeft te zijn als er een verkeerde afslag wordt genomen of een blessure wordt opgelopen. Dit is niet alleen voor de hulpverleners fijn, maar ook een geruststelling voor de wintersporter. VR wordt overigens ook ingezet bij lawinetrainingen voor bergredders.

  1. Een smart skiuitrusting

Er zijn zelfs al smart ski goggles, een skibril die de drager van real-life informatie voorziet. In de hoek van het scherm worden dan zaken getoond zoals de snelheid, het aantal kilometers, wachttijden bij liften, navigatie en de weercondities. Hier hoeft de drager geen telefoon voor te pakken, wat het ook veiliger maakt. Er is weinig niet mogelijk als het om de digitalisatie van wintersport gaat. Deze bril is duur in de aanschaf, maar vaak ook te huur voor een hele betaalbare prijs.

Waarom is digitalisering belangrijk?

Misschien is het niet ieders wens om tijdens vakantie ook weer met allerlei digitale foefjes te maken te krijgen. Toch is dit belangrijk, want digitalisatie maakt de wintersport een stuk veiliger en efficiënter. Eén van de redenen daarvoor, GPS-tracking, is al genoemd. 

Een andere reden waarom digitalisatie bij de wintersport handig is, is bijvoorbeeld omdat het wachtrijen vermindert, parkeren gemakkelijker maakt en belangrijke informatie wordt beter toegankelijk. Maak bovenaan de piste een reservering voor lunch, betaal met de mobiele telefoon en vermijd de skilift met de lange rijen.

Categorieën: Discussie

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.