Met dank aan een oplettende Finn kan ik de link naar de openingsvideo van Hochgurgl -Obergurgl geven: klik hier. Afgelopen weekeinde was het al zover en gingen de liften in dit skigebied open. Zelfs de Gaisberg dalafdaling is al helemaal geprepareerd. Zie de actuele gegevens hier. En is dit nu natuurlijke sneeuw of kunstsneeuw?

In de video lijkt alles majesteitelijk wit. Toch kon ik bovenstaande screenshot maken die duidelijk toont dat de 60cm sneeuwhoogte die nu wordt aangegeven vooral op de piste ligt. Lijkt me ook rijkelijk veel. De webcam van vanochtend uit het meteorologisch vergelijkbare Vent toont hoe zo’n berg erbij ligt zonder die kunstsneeuw.

Desalniettemin: chapeau! Schitterend werk! Heerlijke piste. Wie springt er in de auto?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.