Met dank aan een oplettende Finn kan ik de link naar de openingsvideo van Hochgurgl -Obergurgl geven: klik hier. Afgelopen weekeinde was het al zover en gingen de liften in dit skigebied open. Zelfs de Gaisberg dalafdaling is al helemaal geprepareerd. Zie de actuele gegevens hier. En is dit nu natuurlijke sneeuw of kunstsneeuw?

In de video lijkt alles majesteitelijk wit. Toch kon ik bovenstaande screenshot maken die duidelijk toont dat de 60cm sneeuwhoogte die nu wordt aangegeven vooral op de piste ligt. Lijkt me ook rijkelijk veel. De webcam van vanochtend uit het meteorologisch vergelijkbare Vent toont hoe zo’n berg erbij ligt zonder die kunstsneeuw.

Desalniettemin: chapeau! Schitterend werk! Heerlijke piste. Wie springt er in de auto?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.