We gaan vandaag een heerlijke dag tegemoet. Het blijft overal droog, de zon doet goed zijn best en de temperaturen lopen op van zo’n 20° C op de wadden, tot zo’n 27 graden in zuid Limburg. Vanochtend had alleen Zeeland nog wat last van bewolking, maar dat trekt snel weg. Wat overblijft is een dag om er weer eens lekker op uit te trekken. Met betrekking tot het weerbericht van gisteren is er niet heel veel veranderd en dat staat nog als een huis. Morgen op veel plaatsen wellicht tropische temperaturen. En de kans op een nieuwe mooie zomerse periode is iets toegenomen tegen volgend weekend in vergelijk met gisteren. Dat is dus goed nieuws. Op de bovenstaande pluim zie je ook dat de kans op wat neerslag iets vervroegd zijn naar maandagnacht. Na wat gespetter op dinsdag en woensdag gaat de opgaande lijn ingezet worden. Droog en aangename temperaturen. Heerlijk. Morgen is Frederic “on duty” en die zal er ongetwijfeld aandacht aan besteden.

Zoals gisteren reeds gezegd kijken we ook even over de grens naar de diverse vakantiegebieden. Niets is mooier dan te kijken naar een heldere satellietfoto, om te zien waar het lekker weer is , of waar je beter niet kan zitten. Hajo zit met z’n gezin in Italië. Dat ziet er mooi uit, geheel onbewolkt. Maar het is daar wel warm De temperaturen kunnen vandaag makkelijk de 40° C overstijgen. Dat geldt eigenlijk voor heel noord Italië. Ook reageerder Paul, die nu in Salo aan het Gardameer zit, meldde zich vanochtend vroeg al met een dikke 25° C. Nou Paul, daar komen nog wel een paar graadjes bij hoor. Italië is op dit moment, samen met de Balkan, het heetste plekje van Europa.

Spanje ziet er ook mooi uit, met name aan de populaire costa’s. De Costa del Sol, zuid Spanje, heeft wat wolkenflarden, maar die branden de komende uren weg. Een en ander heeft te maken met onweerscomplexen boven het Atlasgebergte in Marokko afgelopen nacht. Daar is het snikheet, en de warmte trekt over de Middelandse zee, via de Balearische eilanden richting Italië. En in één adem noem ik dan ook maar Griekenland en Turkije. In juni hebben ze Koning Zomer daar met secondelijm op zijn zomertroon vastgelijmd en die zit daar nog steeds muurvast op. Alleen maar zon en hoge temperaturen. In de Egeïsche zee staat overdag een heerlijke bries, kan soms best hard zijn, die ook de Turkse westkust aandoet. Zuid Turkije, omgeving Antalya en Alanya, hebben iets minder wind.

Frankrijk en Duitsland zien er iets minder uit. Zit je in de Vogezen of de Jura dan kan je een flinke onweersbui op je hoofd krijgen vandaag. Ook aan de Golf van Biskaje hangt wat bewolking, maar dat trekt wel weg. De westelijke Alpen krijgen vandaag te maken met zwaar onweer. De temperaturen in Oostenrijk lopen vandaag wellicht wederom op tot record hoogte. Gisteren is het langjarig record gesneuveld, lees hier maar. En ook daar komt in de loop van de dag een onweerscomplex tot ontwikkeling. En dat veranderd de komende dagen maar weinig. Met een nul graden niveau dat stijgt boven de 4500 meter is zomerskiën dan ook geen pretje. Bikiniski wellicht?? Hopelijk blijven alle liften open. Met onweergevaar kan het zijn dat het vandaag gewoon dicht blijft. Helaas heb ik dat vorige week zelf meegemaakt bij de Dachstein Gletsjer.

Tot slot: Leo maakte mij vanochtend erg blij met een mooie foto van de constellatie van Jupiter en Mercurius. Wellicht is het off topic, we zijn tenslotte een weer site, maar ik doe graag een stapje buiten de welgevormde lijntjes. Binnenkort komen de Perseïden overvliegen. Dat gebeurd ieder jaar in augustus. Het zijn de stofdeeltjes van de komeet Swift Tuttle. De baan van de Aarde gaat altijd rond 10-13 augustus door de oude baan van de komeet. Dit kan voor spectaculaire lichtverschijningen zorgen. In normaal Nederlands, vallende sterren of sterrenregen. Als je geïnteresseerd bent in dit soort natuurverschijnselen is het zeker de moeite waard om op te blijven. Hopelijk is het dan helder om het spektakelstuk te aanschouwen.

 


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

29 reacties

Gesloten voor reacties.