De hittegolf in Nederland kan niet meer stuk. Daarover zo meer. Ook de Alpen beleven een fraaie fase met heerlijk warm weer en niet al te veel onweerskansen. Hierboven een foto van twee kids bij het Lac du Lou, een meertje bij Les Menuires (klik voor grote afbeelding). Kijk via deze link even of Les Menuires nog een leuke vakantieaanbieding voor je heeft. Ik ga er zelf begin augustus even langs met mijn zoon van 12. Snel naar de hittegolf!

buienlijnen2407

Of nee, eerst even naar de bui die we net in Krommenie op ons kop krijgen. Volg op wasscher.nl hoeveel mm het hier wordt. Stand nu nog maar 0,4mm. De buienlijn in het noordoosten woedt al de hele dag. Het nieuwe lijntje tussen Den Bosch over Krommenie naar ergens bij onze Stefan Kaptein op zee is pas net uit het niets geactiveerd.

hittegolf2407

Hier het moment dat de hittegolf van 2013 een feit werd. Morgen moet ook nog >25°C worden maar dat is niet kritiek zoals vandaag. Sjaco gefeliciteerd: you got it!

38hittegolven

Kijken we snel naar alle 38 hittegolven die in Nederland zijn geweest sinds 1901. In 2006 was de laatste en in dat jaar waren er 2.

hittegolf-grafiek

Heel boeiend weer is deze grafiek. Alle hittegolven van Nederland en België in een tijdlijn. De twee positieve PDO+AMO golven zijn heel mooi te zien. Je kunt dus stellen dat wij veel hittegolven hebben zolang PDO+AMO niet allebei negatief zijn. Voor de komende 30 jaar is de PDO negatief. De AMO gaat waarschijnlijk binnen luttele jaren negatief. Het kan dus goed zijn voor een jaar of 15-30 hittegolven heel zeldzaam worden (Belgen hanteren een iets andere definitie). Tussen 1901 en 1930 waren er 8 (1 per 3,75 jaar). Tussen 1931 en 1950 waren er 15 (1 per 1,33 jaar).  Tussen 1950 en 1975 waren er geen hittegolven in de Nederlandse definitie. Dat we tussen 2006 en nu (7 jaar!) geen hittegolven hadden is en indicatie (geen bewijs) dat we alweer het koude regime van 1 per 3,75 jaar zijn binnengegaan… Het is zo handig als je die PDO+AMO truc erbij pakt! Dan kan een kind het klimaat voorspellen.

pluim2407

Hier zie je dat het morgen echt niet stuk kan met de 25°C. Je ziet ook dat het vanaf vrijdag een hele week fors nat wordt. En dat de verwachting steeds sterker wordt dat het gevecht tussen warm en koel na die week met neerslag in het voordeel van koel gaat uitvallen.

trogalpen0408

Uit welke hoek komt die koelte? Gisteren schreef ik er al over. Het Azorenhoog herstelt zich terwijl depressies uit de buurt van Groenland een diagonale trog gaan vormen naar de Alpen toe. Hier zie je voor zondag 4 augustus de +10°C lijn op 1500m helemaal over de Alpen schuiven. Dat betekent sneeuw boven 2500m. Zo dramatisch als eind augustus 2010 – toen er al een halve meterpoeder viel boven 1300m en er een vrouw in het Ötztal omkwam (zie artikel) wordt het vooralsnog niet. We hopen heus op een terugkeer van stabiel warm weer. Al was het maar omdat ik zelf die hele week vanaf 4 augustus in de Alpen zit. Wel moet er op de weerkaarten dan echt iets gebeuren want GFS, ECMWF en GEM zijn het roerend eens over bovenstaande koers momenteel.

nordkette85jaar

Ik had mooie foto’s beloofd en die krijgen jullie. Het klikken op foto’s om ze groot te zien in een pop-up werkt weer dus maak dar gebruik van om je te laten betoveren. In het geval van het 85-jarig jubileum van de Nordkettenbahnen van Innsbruck kun je beter meteen naar de homepage van nordkette.com gaan want daar hebben ze met een verbluffende webtechniek een hele mooie slideshow op de hompage staan. het treintje hierboven op de foto is de Hungerburgbahn die als een gewone stadsmetro midden in de stad vertrekt om via de Alpenzoo naar de Hungerburg te gaan. Daar stap je in een gondel naar de Seegrube op 1800m en daar wederom in een gondel naar het Hafelekar op 2100m. Mijn favoriete kleine skigebied trouwens. Komende winter gaan we er samen heen voor een tweedaagse short-ski. Details volgen!

innsbruck_foto

Ook Innsbruck maar dit keer vanaf de facebook pagina van Innsbruck. Mooie stad gewoon voor fans van de bergen. Punt uit!

anniviers_cable_foto

In het Val d’Anniviers is het laatste kabeltransport geweest voor de nieuwe gondel die Grimentz en Zinal gaat verbinden. Lees hier ff terug als je nog niet bij was op dit punt. Hier wil ik nog even melding maken van Vercojazz 2013, het jazzfestival van Vercorin dit jaar van 26-28 juli. Kijk als Jazz-liefhebber even op de site van het event.

zellamsee_nacht

 De facebook pagina van Zell am See Kaprun is altijd goed voor adembenemend mooie  foto’s zoals deze. De pagina heeft 33.959 likes. Nog 41 dus voor weer een nieuwe mijlpaal.

visitvoss_foto

Afsluitend van de facebook pagina van VisitVoss een spectaculair mooie foto met sneeuw op de achtergrond. Kan dit? Ja dit kan. Bij koufronten zit je in Fjord Norway al gauw op 12°C in het dal en dan sneeuwt het op de toppen. Nog afgezien van het feit dat je in Noorwegen nog tamelijk zuidelijk een gletsjer hebt voor zomerski: het Fonna Glacier Ski Resort binnen het nationaal park Folgefonna – zie ook visitfonna.no.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

64 reacties

Gesloten voor reacties.