Net nu Leo ons op magistrale wijze in wintersportstemming heeft gebracht open ik met een puur ’s zomerse bergsport: mountainbiken. De Bike Four Peaks zit er namelijk weer op en hierboven zie je een plaatje (klik hier voor groot) van de derde etappe die eindige via de Maiskogel in de straten van Kaprun (zie weer en webcams Zell am See Kaprun). Zo’n duizend deelnemers waren van de partij. Bij de masters de 40-plussers eindigde Reini Woisetschlaeger als 3e. Ik ken hem omdat hij als jong broekie in dezelfde skischool werkte als ik in Hinterglemm. Anno nu is hij semi-professioneel biker en vaste bikegids van bikehotel Conrad in Hinterglemm. [dc_slider slider=”17997″ captions=”true”]Hoog tijd om te gaan kijken naar de weerkaarten want de Oostenrijkse weerdienst schrijft voor na het weekeinde: “Die erste Hitzewelle des heurigen Jahres steht bevor”. Het lijkt ook echt warm te gaan worden, behalve in Spanje dan natuurlijk. En er zijn nog vele variaties op een thema. Het KNMI is spot on met een inschatting als: “Vanaf dinsdag is de verwachting onzeker, zowel iets koeler weer als (veel) warmer weer behoort tot de mogelijkheden”.

Zomerse Dagen Klimaat

Zoals Sjaco hieronder al opmerkt is de GFS06u al om naar het bereiken van +30°C op 20 juni. Als enige dag dan want daarbuiten kiest het Amerikaanse model toch ook gewoon weer voor aangenaam tot iets te koel weer in de Lage Landen. Als we de 30,0°C halen dan is dat een tropische dag, gemiddeld hebben we daar maar 5 van per zomer en in de oostelijke gebieden zes (bron). Weten we weer even dat we niet in Dubai wonen samen. Interessanter zijn eigenlijk de zomerse dagen (>25,0°C). Dat zijn er ook helemaal niet zo veel, zeker niet in de kustprovincies. En van jaar tot jaar zijn hier grote verschillen. Leuk daarbij is dat het KNMI ons trakteert op bovenstaande staafdiagrammen op basis van klimaatmodellen die uitrekenen dat De Bilt van 24 zomerse dagen nu gaan opschuiven naar 47 zomerse dagen in 2050 en in Den Helder van 8 altijd nog naar 22 (bron). Maastricht wordt gewoon een top wijnstreek met 53 zomerse dagen! Yummie.

 

Wilde ik net op de fiets springen om een extra krat bier te gaan halen, zie ik ineens deze grafiek van Roy Spencer van de University of Alabama at Huntsville (UAH). Hij heeft net iets  leuks gedaan. Simpelweg de KNMI climate explorer genomen en daaruit van 73 klimaatmodellen gehaald wat ze berekenen voor de mid-troposfeer (zeg 5-7 km hoog) in de gordel van 20ZB tot 20 NB rond de evenaar (dit omdat aan de grond allerlei processen een rol spelen die moeilijk te modelleren zijn). Vervolgens in dezelfde grafiek met het zelfde nulpunt (1979) de waarnemingen van satellieten en weerballonnen gezet. En wat zien we? In het Engels noemt hij het een epic fail! Laat dat extra krat bier maar zitten. Het KNMI-feest gaat niet door. Het inmiddels al tot de New York Times doorgedrongen dat de klimaatwetenschappers ernstig met de kwestie in hun maag zitten. Vooralsnog zeggen ze ons dat natuurlijke variatie de stijging door CO2 verbloemt en dat de opwarming in rap tempo zal doorschieten zodra dit onbekende proces ophoudt. 

Maar dat is dus nepwetenschap. Echte wetenschap gaat zoals Nobelprijswinnaar natuurkunde Richard Feynman (1918-1988) hierboven in 63 seconden fijntjes uitlegt. Snel terug naar het weer![dc_slider slider=”18013″ captions=”true”]Tja we hebben het alleen nog maar over het Amerikaanse model gehad. Het Europese model wijkt opnieuw af. Hier bereikt de Ierse depressie Spanje zeer afgezwakt komende dinsdag. En gaat de deur juist in de Lage Landen open voor extra westenwind en nieuwe depressieactiviteit. Dat komt dan semi-stationair over de Lage Landen tot in Zuid-Frankrijk te hangen zoals Duitsland en Oostenrijk voor de overstromingen een noord-zuidneerslaggordel hadden. Het Amerikaanse model daarentegen gunt ons na het weekeinde direct herstel van de hogedruk. Ik vind het echt koffiedikkijken vandaag. Het is gewoon echt afwachten. Er zijn ingrediënten voor van alles en nog wat. Over het algemeen zijn in beide modellen de hogedrukgebieden  sterker dan de lagedrukgebieden. Maar waar gaan ze precies liggen? Hoeveel vocht nemen ze mee? En hoe warm is het op plekken waar de koelere vochtige lucht overheen schuift.

windstoot

Beetje here&nowcasten dus. Laat me eens uit het raam kijken: droog, zwaar bewolkt met toch een enkele opklaring en stevige windvlagen. Zie de grafiek van Rijkswaterstaat voor de pier van IJmuiden hierboven. 6 Beaufort steady, maar stoot tot bijna 20m/s = 8 Beaufort (hier de bron van deze fraaie voor mijn paraglidinghobby onmisbare grafieken). 5m/s verschil tussen de snelheid en de stoot. Dat wordt veroorzaakt door turbulente processen tot op grote hoogte. Stoot is uiteindelijk gewoon al een lichte vorm van de gevaarlijke valwind. En bij jullie?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.