Gisteravond wist ik niet wat ik zag: het Kitzsteinhorn straalde helemaal wit zoals de Pyramides in Egypte in hun glorietijd met wit marmer waren bekleed. En ook de normaal grauwe gletsjers knalden ineens zuiver wit op je netvlies. Goed… ff onder nul dus boven 3000m.

Gisterochtend was er bij de eerste vlucht rond 9 uur al opmerkelijk goede thermiek bij windstille recht omhoog opbouwende cumulussen. De foto hierboven is van de laatste vlucht voor het weer echt kiepte in het Salzburgerland rond 15 uur genomen met richting Viehhofen (waar we landden) nog een mooi zonnetje en bij Maishofen in de verte al een fikse bui. Je ziet hem op de foto zo recht boven mijn witte helm.

En ja de hier 5 dagen geleden aangekondigde hittegolf (inkoppertje) is er gekomen met vandaag in De Bilt de vijfde dag met 25 of hoger. De 3 dertigers zijn al gescoord maar er kunnen er nog 2 bij komen.

Hierboven het verdere verloop in Nederland. Vanaf maandag hele normale temperaturen maar wel nog …

… fors droog. Niks klimaatverandering. Gewoon weer. Laten wij mensen nu gewoon zorgen dat we op alle omstandigheden voorbereid zijn komt het helemaal goed. En dus ook kappen met gekke dingen als sancties en zo. Van in je eigen voet schieten is nog nooit iemand beter geworden. En er zijn nu wel regenkansen met in de hoofdrun op 22 augustus tenminste weer wat millimeters.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Aart · 13 augustus 2022 op 12:14

Met de huidige warme dagen is het wel lekker om over koele zaken te lezen 🙂 .
https://electroverse.co/snow-hits-alaska-bering-strait-sea-ice-refuses-to-melt-nasa-noaa-erase-arctics-1940s-warming/
Het derde artikel: NASA/NOAA ERASE THE ARCTIC’S 1940S “WARMING BLIP” met daarin een video van een interview met NASA’s Gavin Schmidt, die vervolgens niet wil/durft te debatteren met Roy Spencer Ph. D ….. en vertrekt.
(de link naar die video; https://youtu.be/eYKggC5VOzA)
Het is toch wat, niet willen, durven (kunnen?) debatteren?!

Tijs · 13 augustus 2022 op 15:54

Altijd goed je nuchtere commentaar te lezen t.o.v. de paniekverhalen in de meeste media. Ga zo door!

Aart · 16 augustus 2022 op 15:04

Wint uit het oosten: warm en droog in de zomer, koud (soms sneeuw) in de winter. Hoe lang weten we dat al?
Deze publicatie geeft aan dat de windrichting de afgelopen jaren veranderd is. Mij veel te technisch, maar mensen met verstand van weer/klimaat weten er vast wel raad mee 🙂 .

https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.7763

Gesloten voor reacties.