Gisteravond wist ik niet wat ik zag: het Kitzsteinhorn straalde helemaal wit zoals de Pyramides in Egypte in hun glorietijd met wit marmer waren bekleed. En ook de normaal grauwe gletsjers knalden ineens zuiver wit op je netvlies. Goed… ff onder nul dus boven 3000m.

Gisterochtend was er bij de eerste vlucht rond 9 uur al opmerkelijk goede thermiek bij windstille recht omhoog opbouwende cumulussen. De foto hierboven is van de laatste vlucht voor het weer echt kiepte in het Salzburgerland rond 15 uur genomen met richting Viehhofen (waar we landden) nog een mooi zonnetje en bij Maishofen in de verte al een fikse bui. Je ziet hem op de foto zo recht boven mijn witte helm.

En ja de hier 5 dagen geleden aangekondigde hittegolf (inkoppertje) is er gekomen met vandaag in De Bilt de vijfde dag met 25 of hoger. De 3 dertigers zijn al gescoord maar er kunnen er nog 2 bij komen.

Hierboven het verdere verloop in Nederland. Vanaf maandag hele normale temperaturen maar wel nog …

… fors droog. Niks klimaatverandering. Gewoon weer. Laten wij mensen nu gewoon zorgen dat we op alle omstandigheden voorbereid zijn komt het helemaal goed. En dus ook kappen met gekke dingen als sancties en zo. Van in je eigen voet schieten is nog nooit iemand beter geworden. En er zijn nu wel regenkansen met in de hoofdrun op 22 augustus tenminste weer wat millimeters.

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

3 reacties

Aart · 13 augustus 2022 op 12:14

Met de huidige warme dagen is het wel lekker om over koele zaken te lezen 🙂 .
https://electroverse.co/snow-hits-alaska-bering-strait-sea-ice-refuses-to-melt-nasa-noaa-erase-arctics-1940s-warming/
Het derde artikel: NASA/NOAA ERASE THE ARCTIC’S 1940S “WARMING BLIP” met daarin een video van een interview met NASA’s Gavin Schmidt, die vervolgens niet wil/durft te debatteren met Roy Spencer Ph. D ….. en vertrekt.
(de link naar die video; https://youtu.be/eYKggC5VOzA)
Het is toch wat, niet willen, durven (kunnen?) debatteren?!

Tijs · 13 augustus 2022 op 15:54

Altijd goed je nuchtere commentaar te lezen t.o.v. de paniekverhalen in de meeste media. Ga zo door!

Aart · 16 augustus 2022 op 15:04

Wint uit het oosten: warm en droog in de zomer, koud (soms sneeuw) in de winter. Hoe lang weten we dat al?
Deze publicatie geeft aan dat de windrichting de afgelopen jaren veranderd is. Mij veel te technisch, maar mensen met verstand van weer/klimaat weten er vast wel raad mee 🙂 .

https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.7763

Gesloten voor reacties.