Deze kaart bepaalt het -net niet- nieuws van de dag. Op het landelijke hoofdstation was het om 01.00 uur plaatselijke tijd (overeenkomend met 00.00 uur UTC; de standaardtijd) precies 0.0 graden volgens de officiële gegevens. Geen vorst; dus echt nét geen landelijke ijsdag.

Slechts luttele minuten later dook het kwik onder nul om dat waarschijnlijk de rest van de dag te blijven. Overigens geeft de kaart met maxima op weerplaza.nl + 0.1 als maximum aan maar daar worden de maxima tussen 0 en 0 uur Nederlandse tijd aangegeven.

 

Dit bericht geeft het wel correct en mooi weer.

Voor liefhebbers van extremen en méér winter (in de media): enorm jammer! Had de temperatuur om middernacht pak m beet 0.05 graden lager gelegen was de historie herschreven; de record laatste ijsdag verpulverd. Lees hier het volledige KNMI-overzicht.

Het zal nu niet breed uitgemeten worden in de meeste media maar historisch koud is het en toch sneuvelen diverse records. Niet alleen datumrecords; voor De Bilt kunnen we waarschijnlijk stellen dat het in de tweede helft van maart nog “nooit” (dat is sinds het begin van de regelmatige metingen; 1901) zo koud bleef!

Trend of afkoeling van het klimaat? Nee vooralsnog niet. Weer is geen klimaat zoals we weten en de datumrecords en zelfs de (net niet) ijsdag in De Bilt berusten op te weinig statistiek en deels ook toeval. Wel zitten we in 2018 voor zover voor het eerst sinds lange tijd (iets) onder de normaal; zou dat jaren doorzetten gaan we van een trend spreken. Waarom dan toch koude records in een opgewarmd klimaat? Eenvoudig: de actuele opwarming (circa één graad sinds het begin van de industriële revolutie) valt in het niet bij de natuurlijke variatie. Slechts de laatste jaren ontbrak het in de winters aan een gunstige windrichting. Maar het kan gewoon nog steeds zien we nu. Wat met name het KNMI communiceert handelt vooral over ver in de toekomst: 2050 of 2085 in de scenario’s op basis van diverse onzekere aannames. Ik blijf benieuwd!

Op de openingskaart zagen we al dat de temperatuur in de noordoostelijke helft van Nederland en in Voorschoten bij de datumwissel wel al onder  het vriespunt lag; in die regio’s wel een ijsdag. Extreem bijzonder maar landelijk gezien niet uniek; op andere plaatsen dan De Bilt kwam het lokaal wel later in het seizoen nog zo ver. Wel zal het op individuele stations record koud zijn. Actueel zien we ruim 2 uur na zonsopkomst trouwens nog steeds een dalende trend: de transportkou verovert terrein!

Letterlijk luid en duidelijk; bulderend! Op uitgebreide schaal windkracht 6 en in de noordelijke kustgebieden zelfs windkracht 8; stormachtig. Terschelling registreerde al een windstoot van 93km/uur! Met een oostelijke richting; bijzonder zeldzaam. Exacte gegevens heb ik niet paraat maar het zou zo maar kunnen dat het alleen in februari 1956 en januari 1963 extremer was. Helaas is het nu al eind maart anders we net als toen nog veel meer winterpret gehad.

Temperatuur x wind volgens de officiële, wetenschappelijk onderbouwde en internationaal gebruikte methode levert actueel bovenstaande gevoelstemperaturen op.

Had het niet gesneeuwd had ik willen waarschuwen voor de kans op onderkoeling en bevriezingsverschijnselen bij vooral de jeugd tijdens het sporten. Hoewel ik moet zeggen dat de KNVB en de KNHB  reeds gistermiddag enorm pro-actief en verstandig besloten hebben alle jongste jeugd / pupillen wedstrijden centraal af te gelasten is het voor de in de middag spelende jeugd aan de clubs gelaten. Gelukkig heeft de sneeuw het laatste zetje gegeven; de meeste clubs zijn inmiddels tot algehele afgelasting overgegaan. Wat dat betreft wel jammer zulk weer! Ooit wordt het beter.

Nu we het er toch over hebben: ter plaatse valt het me na een enthousiaste inzet net na middernacht wat tegen. Met actueel nog wat lichte sneeuw: op de tafel ongeveer een halve centimeter, het gras en de aarde al minder en op de bestrating blijft het niet liggen. Toch was dit zo volgens de berekeningen te verwachten; er zit nog te veel warmte in de bodem.

De kaart met wegdektemperaturen op rijkswaterstaatstrooit.nl geeft het mooi weer. Zoek de bruggen en viaducten!

Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen maar heel veel meer zal het hier in Rotterdam waarschijnlijk niet worden. Kansjes blijven aanwezig; vanuit Duitsland waait misschien nog wat binnen. Wat overigens tegen zal werken is nu -zelfs door de wolken heen en bij temperaturen onder nul- de kracht van de zon. Boven Zeeland en Brabant zie ik een iets actiever gebied; misschien daar wat serieuze accumulatie. Hoe is het in den lande? Deel maar in de reacties!

En hé daar is ie weer: ook de Waddeneilanden en de Britse oostkust maken kans: lake-effect snow!

Op wetteronline.de zie ik dat Leipzig en omgeving de hoofdprijs heeft: een dek van bijna 20 centimeter!

Na een nacht met op de meeste plaatsen 3 tot 5 graden vorst zien we morgen voor toch zeker de noordelijke helft van Nederland maar waarschijnlijk overal een ander beeld. Niet dat het voorjaar voelbaar zal zijn; de (gevoels)temperaturen zullen vergelijkbaar zijn met die van vandaag. Wel klaart het in de ochtend vanuit het noorden op en wordt het later zelfs stralend zonnig. Onzeker hoe snel ook de zuidelijke helft hiervan gaat profiteren. De temperatuur zal op de meeste plaatsen net boven nul uitkomen maar er staat dan nog altijd een boven land vrij krachtige oost tot noordoostelijke wind (kracht 5), in de kustgebieden krachtig tot hard en misschien nog even stormachtig (windkracht 6 tot 8)

De nacht naar maandag zal het koudst verlopen. Omdat de wind volgens de laatste inzichten niet helemaal lijkt weg te vallen iets minder lage temperturen dan eerder verwacht maar op de meeste plekken zal het matig gaan vriezen. Boven een sneeuwdek en op enige hoogte streng. dat vooral in Duitsland dus: de Harz waarschijnlijk zeer strenge vorst.

Na maandag raken we de winter kwijt maar waarschijnlijk niet de winterse ongemakken en voorjaar kan ik helaas nog niet aankondigen. Vanmorgen zit de hoofdrun van het Europese weermodel hoog in het ensemble / de pluim; ik verwacht meest maxima rond een graad of 5 met af en toe toch weer autoruiten krabben. Daarbij zal het vanaf woensdag licht wisselvallig worden met af en toe regen.

Vanaf volgend weekend neemt -ook de voorgaande runs en de andere modelberekeningen in ogenschouw genomen- de onzekerheid toe – wat eigenlijk natuurlijk per definitie zo is. Echter: er zijn signalen dat het opnieuw koud zal worden. Op de ultra lange termijn -de zogenaamde meteofictie- zien we in het Amerikaanse weermodel zelfs met enige consistentie (natte) sneeuw met Pasen. Ver weg en dus uiteraard onzeker maar een factor om rekening mee te houden. Goed voor wie nog op wintersport gaat trouwens. Dat bericht volgt!

Categorieën: Lage Landen

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

79 reacties

Gesloten voor reacties.