Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

De perfecte bestemming voor een leuke fietsvakantie in de zomer.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Historisch koud op 17 maart 2018 maar net geen landelijke ijsdag

check ook eens

79 Reacties

 1. Mark (breda) schreef:

  Even boodschappen gedaan. Serieus koud. En glad. Gesmolten sneeuw weer bevroren met om sommige plekken ineens ijs. Wees gewaarschuwd.

  Verder is het zo koud dat ik net alweer mensen zag schaatsen op een ondergelopen weiland en hoorde dat in Friesland al een vaarverbod is ingesteld. Mooi begin van winter 2018-2019 dit.

 2. Eduard schreef:

  Duidelijk, als er maar een hogedrukgebied ligt boven scandinavie dan wordt het koud.

  Zolang dat niet gebeurd is winter uitgesloten in Holland.
  Helaas gebeurd dat dus te weinig waardoor je meestal een kwakkelwinter hebt hier in Holland.

  Van mij mag het nu wel afgelopen zijn met die harde wind en kou. Leuk voor de liefhebbers maar heb nu toch echt even zin in warme, korte broek, shirt en warmte.

  Hopen dat rond december dit jaar t/m februari volgend jaar een stevig hoge druk boven scandinavie ontwikkeld dan kan er een paar maand achter elkaar genoten worden. Dit kwakkel gedoe, heb je niets aan.
  Ik wil Lente nu!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Precies en daarom is het gewoon uitzonderlijk een echte winter in ons landje. Niets aan te doen, maar het moeten toch echt alle puzzelstukjes zijn die op hun plek moeten vallen.

 3. Frederic schreef:

  Hier in Vlaams-Brabant ligt er ondertussen een dikke cm sneeuw. En sneeuwt nog steeds licht

 4. Hans schreef:

  Nog niet zo lang geleden was 24 januari 2018 de warmste “winter”dag ooit……met een verplettering van het oude record. Nu 17 maart 2018 net niet?? Althans…….. Ik denk dat de boel is gesaboteerd door de klimaatalarmisten daar in De Bilt, hebben o.a. gewoon de radiatoren voluit open gedraaid, alle deuren en ramen open gezet etc. om maar géén kouderecord te krijgen vandaag!

  • Roland Bodegraven schreef:

   Waar ik ook nooit tegen kan is dat wanneer ze tijdens het weerbericht roepen dat het 5 graden te warm is, maar is het 5 graden te koud dan is het gewoon de temperatuur van die dag.

 5. Conure schreef:

  Leo, 1 maart hadden we ook nog (een bijna) storm uit het oosten op de Wadden, zou zo maar kunnen dat het toen nog meer tekeer ging. Zie ook dit bericht van Frederic van 1 maart: https://www.wintersportweerman.nl/klevende-kou-verlengt-schaatsperiode-met-minstens-een-paar-dagen-100353/

  Maar ik ben het met je eens dat het zeer bijzonder is. Zeker 2 keer in 1 maand 🙂

 6. Hans schreef:

  GFS06 wederom consistent met prachtige kaarten in het verschiet te beginnen volgend weekend, steeds meer kans op maartse buien, oceaanblokkade………..
  (http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018031706/gfs-0-312.png?6)

 7. Henry schreef:

  Grafiekje laat zien dat 2018 onder de normaal gaat uutkomen. Kul natuurlijk om dat zo te stellen. De enige reden zijn twee weken koude in februari. Er zijn nog 9 1/2 maand te gaan.
  Als je een reeel beeld neem dan een moving av. van de laatste 12 maanden. Als dat dan onder de normaal komt heb je idd een onder het gemiddelde temperatuur. Zoals het er nu staat is echt gewoon kul.

  Heden, natuurlijk erg jammer dat het allemaal nu nog moet gebeuren, winter kan mooi zijn maar een van de puzzelstukjes is toch wel wanneer, nu is het eigenlijk alleen voor record jagers leuk. Buiten is het gewoon voor niemand aangenaam.

  • Jannes schreef:

   Haha ieder zijn insteek en manier van brengen. Bij -1 melden dat het wat koud is voor de tijd van het jaar en bij 10 graden stellen dat het veel te warm is voor de tijd van het jaar. Terwijl het gemiddelde 8-9 is. Das pas kul. Ik vind Leo zijn berichtgeving eigenlijk best prettig en objectief. Enfin, ieder zijn mening 🙂

   Verder zit er inderdaad niemand meer op te wachten merk ik. Lente zit, onterecht, al goed in de bol. Denk dat mensen nog weleens teleurgesteld kunnen raken, want verwacht zelf dat lente nog wel ff weg blijft.

  • Leo schreef:

   Je leest niet goed. Ik stel niet dat we actueel onder het gemiddelde zitten; integendeel. En geef slechts op basis van de klimatologische gegevens én de gecombineerde meteoconsult/KNMI/ECMWF een verwachting weer.

 8. Hans schreef:

  Prachtig om de nulgraden”lijn” te zien.
  https://www.ventusky.com/?p=61.5;55.0;3&l=freezing

 9. Leo schreef:

  Actueel is de kracht van de zon prachtig zichtbaar. Hier in Rotterdam smelt de sneeuw van de tafel maar vormt zich pas zojuist in het (ter ziele zijnde) waterornament een ijslaagje!

  • Frederic schreef:

   ook hier effecten van de zon te merken. Nog steeds motsneeuw hier, maar toch verdampt en smelt er sneeuw van op de schommel kids terwijl het nog steeds vriest

 10. Hans schreef:

  Het “normaal gemiddelde” staat voor de maand MAART op 6,2 gr. Verwacht dat het uiteindelijk gaat uitkomen op ca. 5,0 dus dat zou dan flink onder normaal uitkomen 😉

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ik vind die discussie over ‘normaal’ eigenlijk niet zuiver. Beter zou zijn te spreken over ‘kouder’ of ‘warmer’ dan gemiddeld.
   Is de huidige koude onder het langjarig gemiddelde gezien de gegeven omstandigheden zo vreemd ?. Bijna ondoenlijk om daar iets zinnigs over te zeggen toch ?

   Net als de constellatie van hoge- en lagedruk van de afgelopen jaren die grote delen van Europa een meer dan gemiddeld aantal dagen in een zuid- tot zuidwestelijke stroming heeft gehouden met een daarbij logische hoger dan gemiddelde temperaturen dan gemiddeld tot gevolg..

   Hahaha.. mooi man.. het kont zoals het komt.

   Op naar een lekker voorjaar, een fantastische zomer, een korte herfst en een begin december invallende sneeuwrijke winter. Dat laatste alleen al vanwege mijn wintersportvakantie vanaf 22 decemberrr. 😉

   Ps: De kust rond Svalbard is alsnog aardig aan het dichtvriezen. Ook is de ijsvorming op de Noordpool met een inhaalslag bezig..

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Kont= komt (shame-mode)

   • Frederic schreef:

    over je ‘PS’ … zie ook de tempafwijkingkaart die ik lager postte. Om die reden is de Noordpoolregio nu kouder dan gemiddeld. Terugkerend fenomeen. Van september tot februari Noordpool veeeeel te warm door gebrek aan zeeijs. En in maart normaliserend of zelfs kouder dan gemiddeld omdat zeeijs alsnog wat uitbreidt richting zijn grootste jaarlijkse uitbreiding. Nu zowat ongeveer.

   • Hans schreef:

    Daarom ook tussen. “ “ in dit geval

 11. Frederic schreef:

  en voor de warmteliefhebbers (en daar reken ik mezelf ook toe): het knikpunt van kou naar warmte (richting 20°C en meer) ligt klassiek op 15 april. Vanaf dan kan het pas echt aangenaam warm worden. Voor die datum ook hoor, maar dat zijn uitzonderlijke dagen.
  Dat het voor die 15e april koud blijft vind ik helemaal niet erg. Dan blijft het Noordzeewater lekker koud. En kouder Noordzeewater leidt tot zonniger weer in de zomer!

  • Frederic schreef:

   knikpunt richting winterkou ligt dan weer op 15 oktober.
   Altijd goed om die twee data in je hoofd te houden.

  • Frederic schreef:

   bovendien moet ik in de week van 7 tot 14 april nog gaan skiën, maar dat ter zijde 😉

  • Daniel schreef:

   Daar heb je inderdaad het enige mogelijke voordeel van dit zeikweer te pakken. Koude Noordzee geeft kans op mooiere zomer.
   Verder weinig lol aan te beleven nu. Duurtraining op de racefiets is niet te doen, mogelijk wordt er morgen een trail-hardloopevenement gecancelled; alleen maar narigheid zo 🙁
   En het KNMI moet zich schamen met hun berichten. Zag de eerste opmerkingen alweer verschijnen dat dit bij global warming hoort.

  • Hans schreef:

   Je zegt het goed: ….”Vanaf dan KAN het”………… Zijn de afgelopen jaren genoeg koude aprildagen. geweest zo op het eind van de maand.
   M.b.t. …”het knikpunt van kou naar warmte (richting 20°C en meer) ligt klassiek op 15 april”….
   die vlieger gaat niet helemaal op. Kijk je naar de laatste 5 jaar dan zijn de max. temperaturen van 20°C en meer op 2 handen te tellen………… 😉

   • Frederic schreef:

    mijn geheugen gaat verder dan 5 jaar terug in de tijd @Hans 🙂

    • Hans schreef:

     Je hebt in die zin gelijk dat pás vanaf de 15e april de temperaturen boven de 20°C kunnen gaan (itt eerdere data). Gezien de laatste 25 jaar is de kans daarop zeg maar 20%………….. voor de maand april. Hierbij nog opgemerkt dat in de jaren 2007 en 2011 de maand april “zomers warm” was én dat in 20% van deze genoemde 25 maanden voor 2e helft van april deze niet boven de 20°C uitkwam 😉

    • Hans schreef:

     Remember de koninginne- en koningsdagen in NL, soms ook erg koud, zeker de laatste jaren Frederic……………. of vier jij dat niet met “ons” mee? 😉

 12. Hans schreef:

  Noord-oosten in de plus….

 13. Hans schreef:

  Buiten is het koudddddddd……………….

 14. Frederic schreef:

  En oh ja … hier weer een leuk kaartje die de (zogenaamde?) link tussen het weer in het oosten van de VS en dat van W-Europa tegenspreekt. Het is nu te koud in West-Europa EN in het oosten van de VS:

  Volgend winterseizoen gaan we daar eens echt dagelijks gegevens van bijhouden.

 15. Jolanda schreef:

  Vandaag jarig, 54 jaar al weer, en heb inmiddels alle varianten aan weer gehad ,op deze dag! Sneeuw, vandaag vorst en berekoud, maar toch ook de afgelopen jaren al een paar keer heerlijk buiten kunnen zitten!

 16. Eduard schreef:

  Heb medelijden met die lui uit Moskou of Scandinavie. Hoe lang zitten die al in de kou?

  En de media, tja wie daar nog in gelooft die is blijven steken in de jaren 60/70/80…….
  De media zou een prachtig medium zijn voor alles wat goed is en mooi is in het leven. Maar het wordt gebruikt om alle ellende die er is te projecteren naar de vreedzame burger die wat van zijn leven probeert te maken en niet naar de omstandigheden kijkt elke dag. Is ook niet te doen natuurlijk. De wereld draait wel door en ieder individu moet kiezen elke dag weer en dat maakt het juist zo spannend en interessant.
  Mensen denken teveel en genieten te weinig.
  Als de wereld naar de kloten gaat dan is dat toch echt het gevolg van al die ego’s die denken dat ze de wetenschap in pacht hebben en even voor iedereen gaan vertellen wat goed en slecht is.

  Niemand kan iets zinnings zeggen over het klimaat maar om werk te verschaffen en om een eigen boterham te verdienen gaan mensen er in geloven. Zo werkt het kapitalisme. Overal waar geld mee te verdienen valt, zijn er ook mensen die daar hun boterham mee verdienen. Of het waar is of niet dat interesseert hen niet. De belangen zijn belangrijker dan de waarheid. Niemand is meer objectief of ziet het grote plaatje.
  Het draait allemaal om 1 ding hier in het Westen en dat is geld! Hoe meer hoe beter en liefst zoveel mogelijk geld in 1 portomonee zodat je macht kunt uitoefenen. De armen worden armer. De rijken, rijker. Pas als dat stopt en men begrijpt dat het daar niet om gaat dan pas kom je dichter bij een wereld die klopt waarbij je mekaar weet gaat vertrouwen.

 17. Roland Bodegraven schreef:

  Poeh loop net door het dorp en ben maar snel een koffietentje ingedoken voor een welverdiende cafe latte en home made carrot cake 🙂 Wat een kou!

 18. Remko schreef:

  Ik zie sneeuwveldjes op de radar maar de vlokken raken de grond hier niet

 19. Frans schreef:

  Het record van 1909 van 1,2 graden is eraan! Het wordt vandaag niet warmer dan 0,0 graden in de Bilt dus het is officieel de koudste 17 maart ooit gemeten! Waar blijft dat ANP nieuwsbericht nou? 😉

 20. Thijs p schreef:

  Hopppa overijssel heeft een ijsdag te pakken. Koelt nu alweer af.

 21. Geert schreef:

  Idd toch wel jammer Leo dat het net geen ijsdag werd in De Bilt. Zelfs al spreken we over een nutteloze verwaarloosbare fractie om het niet onder die noemer te kunnen brengen. De opwarmingsprofeten bij de officiële instituten zullen maar al te blij zijn dat het niet op die manier in de analen van de statistieken terecht komt ;-). Het NO van Nederland dan uiteindelijk toch ook geen ijsdag gepakt omwille van het zonnige karakter daar vandaag.

  • Thijs p schreef:

   Alleen overijssel en gelderland pakken een ijsdag

   • Matthijs schreef:

    Ik snap er niks van, op mijn Netatmo die de hele winter al accuraat meet zoals op die kaartjes heb ik vanaf dat ik vanmorgen opstond tussen de -2 en -1.2 gemeten.
    Die kaart van weerplaza lijkt dus niet te kloppen.
    En idd erg jammer dat het geen ijsdag is geworden. Vanaf 2:14 -0,1 in Sliedrecht is dit

    • Ab schreef:

     Die klopt wel hoor @Mathijs, want de maximum temperatuur is bereikt om 01:00u vannacht en daarna is ie niet meer hoger geweest 😉
     Toen lag jij vast op 1 oor hihi….

     • Matthijs schreef:

      Aaaah daar zit het hem. Niet goed gelezen. Hij geeft bij mij niet volledige kaartje weer. Ik las hem als de temp van 17:40u.

 22. Hans schreef:

  Raadsel: over 2 weken kleuren de weerkaarten …..??? Nou??? 😉

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.