“Historic Winter Invasion” noemen ze het bij de Weather Channel. Elders zegt men klassiek Arctic Invasion maar historisch gaat hij zeker worden. Zijn er in Europa amper kouderecords gebroken, grossiert Koning Thialf erin in Amerika de komende drie ochtenden te beginnen morgen op Valentijnsdag.


Hier alvast de Fahrenheit Celsius tabel. Zie hier op Wikipedia hoe de beste man aan die gekke getallen kwam. 96 de menselijke lichaamstemperatuur zonder corona. Enzovoorts. 32 het vriespunt van water. Dat waardoor we nu kunnen schaatsen dus. Het verschil is 64. Dat vond die man handig om door 6 te kunnen delen en nog zo wat.

OK snap je hem? Gaan we eens kijken… toch weer de categorie “Crazy shit” aangevinkt.

In de video bij deze screenshots – hij staat hieronder – is het zo grappig dat de weerman het heeft over absolute middagtemperatuur records van 80 jaar die worden verbroken. Maar Oklahoma City verplettert morgenochtend het record van -6ºC uit 1905. En gaat maandagochtend nog lager! Dat is dus 116 jaar geleden.

Morgen -13ºC en dan nog kouder! Als het maandagmiddag echt -14ºC blijft in Oklahoma City dan is het record uit 1905  met 7 volle graden onderboden.

St. Louis verplettert de -7ºC uit 1943 ….

Hier duiken we morgen het koudst met een maximum van -14ºC. In de tabel hierboven staat zelfs -15ºC (5ºF). Luister zelf…

Nu hadden wij vanochtend een vrachtwagenchauffeur in Nederland met een boude bewering!

Maar ik weet het nog gekker gemaakt….

Kijk dit is het betrouwbare WRF model voor morgenochtend. Nederland met -16ºC kouder dan welk plekje in Duitsland dook! Op de Alpen en zeker de Funtensee na dan.Rome en de Balkan -14ºC. En ja die -34ºC in Dn Helder is een bug van de kaartplotter. Laten we het hopen tenminste.

Wil je een conservatieve schatting voor morgenochtend in Nederland? Dan wordt het nergens kouder dan -12ºC volgens het Harmonie-model.

En het Harmonie-model zit ook heel mooi gelijk met de actuele temperaturen. Volgens het WRF-model hadden we al op -11ºC moeten zitten. Het waait overal nog. Nergens minder dan 2 Beaufort.

Dus nee. Net als vanochtend gaat het hart van de Grote Omega weer het sterkst afkoelen. Daar zou je lokaal wellicht een record kunnen krijgen. Datumrecord lukt altijd wel, decade of maand ook nog wel. Maar een absoluut kouderecord voor de hele winter…. dat is niet niks. De Verenigde Staten doen het hem in deze La Ninja winter. Die La Ninja heeft in Amerika ook groter effect dan bij ons.

Wat wel overal op aarde direct merkbaar is en zeker in Nederland gezien de Elfstedengeschiedenis, is het hebben van het minimum van de zonnevlekcyclus zoals nu. Heel lang geen zonnevlekken, da’s niet goed voor de wijnbouw. In Canada in Alberta waren maandag al een hele rits absolute kouderecords gebroken waarvan ook diverse uit het eerste decennium van de twintigste eeuw.

Altijd de yang ook nog even zoeken bij de yin. Turkije, Georgië, Kazachstan en daaromtrent geen sneeuwdek nu en dus zacht. Maar daar gaat juist de kou heen als wij naar ons terrasjesweer gaan de komende week.

Deel jouw foto, video en of verhaal in het Wintersportweerman.nl Weercafé (groepspagina op Facebook).

De mailings aan donateurs (niet te veel) beginnen na de vorstperiode. Als jij ook nog (of weer) wilt doneren kies dan zelf het bedrag. Ook kleine donaties worden erg gewaardeerd als een pluim voor het vele werk.

Inloggen voor gemakkelijker reageren met een leuke profielfoto doe je hierrr. Je reactie komt snel live te staan.

Altijd actuele ijspluimen hierrrr en actuele ensembles GFS hierrr en ECMWF hierrrr. Laatste metingen van het sneeuwdek in Nederland hierrr. Hellmann-getal hierrr.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Kirsten_dl · 13 februari 2021 op 23:08

Spannende tijden, niet goed voor het snel kloppende wintersport hart :
https://youtu.be/N8cp_Mbfb7w

Ivo · 14 februari 2021 op 00:19

Dank voor de prachtige analyse wederom.

Gesloten voor reacties.