Via Facebook komen ook leuke meldingen binnen en daarom vandaag het jonge skitalent Hilde van Doornen eens in het zonnetje. Haar vader die actief is voor de talentontwikkelaar Ski Racing Development Team stuurde foto’s van dochterlief bij een toch wel dramatische aanblik van de Mölltaler gletsjer. De fotocams daar zijn offline momenteel? Is dat uit marketing overwegingen?

Tja het is niet fraai. De gletsjers zijn straks niet veel groter meer dan …

… de sneeuwdepots die wij mensen hebben leren aanleggen en waaruit bijvoorbeeld op 26 oktober al een piste wordt gemaakt bij de Waldelift op de Hahnenkamm in Kitzbühel. Zeker van de partij en zal er ook eens overheen vliegen als ze straks die bulten uitrijden. Boven aan die piste ligt een bult wel 4x zo groot als de bult op deze foto van gisteren.

De gletsjers in de Alpen zijn spoedig ook al weinig groter meer dan deze uitvinding in de Himalaya. Met de koude wintertemperaturen een ijskegel opspuiten waar je dan in voorjaar en zomer nog water van hebt. En zo zie je maar weer: er is maar een schaarse grondstof en dat is menselijk vernuft.. en die is met 7 miljard mensen ook niet schaars. Alles is oplosbaar met simpele en betaalbare middelen. Dat is al de makkelijkste manier om te zien dat het huidige klimaatverhaal zoals het gepresenteerd wordt een hoax is. Het wordt veel te moeilijk en complex voorgesteld. Alles wat op ons pad komt als mensheid is simpel te tackelen als we ons niet gek laten maken en een paar slimme mensen over simpele oplossingen laten nadenken. Al die emotie en dat gehuil om het klimaat en de aarde….  bah. Niemand heeft dat ooit mooier uitgedrukt dan George Carlin….

Goed idee misschien om iedereen even te laten zien hoe flimmelig de gletsjers in de Alpen sowieso al zijn in vergelijking met wat het ooit was…. Zelfs in 1850 na 500 jaar Kleine IJstijd waren de gletsjers in de Alpen flut. Kijk maar eens …..

München rechts op de kaart – uitbreiding gletsjers verschillende ijstijden

Dit is ook nog maar flut – lange tijd waren ook al die bergtoppen onder het ijs – anders waren ze niet zo steil aangesneden.

Zwitserland heette destijds….. IJsland

Dit is wel een goede impressie…. zelfde eigenlijk als in ijstijd in Nederland – de bergen volledig opgeslokt door het ijs

Voor de volgende keer als je langs Rosenheim en de Chiemsee rijdt

Lekker langlaufen destijds – beetje plat die ijskap

En de groeten uit Salzburg vóór Mozart

Goed. Hebben we dat weer even in perspectief. En trap er nu vooral niet in als er in de aanloop naar de klimaatconferentie in Polen wordt geroepen dat Antarctica smelt. IJs smelt niet bij enkele tientallen graden onder nul. En ja er breken grote stukken ijs af. Een teken dat de gletsjers gezond zijn en stromen. En als het wel smolt (over een periode van honderden zo niet duizenden jaren, maar wat actueel dus helemaal niet aan de hand is) dan nog hoefden we planten niet hun welverdiende CO2 te onthouden. Een groene aarde is mooi toch? Dat willen we toch allemaal? Stap dus vooral in de auto en kom op wintersport! Liefst een mooie zuinige auto. Dan kun je twee keer. Want hoe zuiniger we alles maken, hoe vaker we gaan. Dat heet Jevons paradox, maar ook daar weten politici allemaal niets van. Beetje “klimaatopvoeding” blijf ik hier doen omdat jullie het ook niet kunnen helpen in alle grote media bloot te staan aan een permanente stroom aan leugens en verdraaiing van feiten.

Terug naar de openingsvraag of er nog sneeuw naar de gletsjers komt of dat de archeologen en paleontologen mogen hopen op nog meer spectaculaire vondsten à la Ötzi. Nou het ziet er een beetje somber uit voor mijn eerste boude voorspelling in het Amerikaanse model. Ik neem altijd risico met zo iets. No risk no fun. Maar momenteel zien we nog steeds flinke afkoeling (het sterkst in de run van 18u) maar weinig neerslag in de Alpen. Kurkdroog zelfs die run….

Ik doop het “omgekeerde teflon”. Een glad pannetje waar al het weer vanaf glijdt. De normale teflon is een pannetje van links onder naar rechtsboven op de kaart waarbij alles naar rechts omhoog glijdt. Nu dus exact het omgekeerde. Omgekeerde teflon. Houden we erin….

Met in die run vervolgens een Scandihoog waar zelfs de Lage Landen al vorst van hebben. Met denk ik zeker relatief vroege sneeuw in Rusland en Scandinavië.

Kurkdroog. Ultralage dauwpunten. Sneeuwkanonnen kunnen overal aan. Zeker ook in de Ardennen en in Sauerland. Ook in Nederland zou het kunnen als we ze hadden. Waarom kopen uitbaters van café’s in Limburg (Vliegent Hert in Limmen!) of Schoorl geen tweedehands kanonnen? Kunnen we lekker vaak sleeën. O ja… dat vinden we dan weer zonde van de energie…. en dan mag het niet van de (groene?) politiek. Maar we horen wel dat we meer moeten bewegen…. voor onze gezondheid. Dus ik zeg: spuiten die sneeuw. En iedereen lekker elke keer die heuvel op lopen.

Maar het is toch alsof de duvel ermee speelt: het Europese model doet heerlijk eigenwijs en blijft mijn BV bevestigen. Dat zou voor Kitzbühel wel erg bijzonder zijn als hun moedige aanleggen van een eerste piste samenvalt met wat sneeuw van moeder natuur. En daarna…

Een hele mooie cliffhanger ook in het Europese model. Met extreem bar weer in Turkije. En perfect weer voor de World Cup in Sölden. Meteofiction vooralsnog. We gaan het zien. Als je hart op de goede wintersportplek zit duim je mee voor mijn BV!

En deze werd erg mooi gevonden. Ja was een bijzondere glijvlucht gisteren. De hele Streif af. Dat ik hem snel weer mag skiën!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.