maxresdefault

We zitten op een blinde rollercoaster dames en heren, en wat voor een! Iedereen wordt wild, maar tegelijk is iedereen vertwijfeld. Want is het een winterattractie? Of zitten we op de herfstige variant? Voorbije woensdag gingen we pijlsnel naar beneden, en riepen we met z’n allen: ‘Jaaaaah, winter!’ Maar de dag erna ging het wagentje weer omhoog: ‘ooooh …’. Vandaag gaan we weer plots loodrecht naar de grond: ‘iiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeee!!!’ En het wordt spannender, en spannender, want het einde van de rit nadert, en dan weten we het antwoord op de vraag: ‘welke seizoensnaam draagt deze attractie?’ De kansen dat het toch de winterrit is zijn vandaag weer wat gestegen, want het Europese EC levert vanavond een droomrun af van jewelste. Sneeuw vanaf donderdagavond in de Lage Landen, en dat mogelijk voor een langere periode!

ECM1-96

Als je de voorbije week de kaarten hebt gevolgd, dan weet je het. Ze zijn zeer springerig geweest. Oorzaak? Afwezigheid van straalstroom waar de modellen het heel lastig mee hebben. Want als er geen sturing meer is? Waar moeten al die drukgebieden dan naartoe? Het is ondertussen al tien dagen geleden dat we hier voor het eerst melding maakten van drukstijgingen op de Atlantische Oceaan richting half januari: het Frederic-hoog. En we hebben dat hoog de voorbije week al alle kanten zien opschuiven. Richting Groenland, wegzakkend richting Z-Europa, … . Maar nu D-day dichterbij komt, is het nog steeds goed mogelijk dat het voor ons in een zeer winterse positie komt te liggen. Op deze EC-kaart voor woensdag zie je dat we bovendien mogelijk getuige gaan zijn van een frontale botsing tussen twee depressie, een warme en een koude, en dat vlak boven onze hoofden. Dat kan maar een ding betekenen … potentieel veel neerslag, en met de invallende koude zou dat wel eens overal in de Lage Landen sneeuw kunnen zijn.

ECM1-144

Vanaf donderdagavond zou het moeten gebeuren, en wanneer in de loop van vrijdag de wind helemaal naar het oosten draait, komt het kwik niet meer boven 0°C.

rart_16011506_16010912

Ook de oostelijke Alpen dan dik in de sneeuw trouwens.

ECM1-168

Zaterdag komen we even in rustiger vaarwater terecht, met indien er voldoende sneeuw ligt mogelijk een nationale ijsdag. En kijk eens naar IJsland. Daar zakt een depressie aan de oostflank van het Frederic-hoog helemaal naar het zuiden …

ECM1-216

… via de Britse Eilanden en de Noordzee tot voor en later zelfs tot onder onze neus …

news_16011812_16010912

… met dan in de loop van zondag en aanhoudend tot maandag nieuwe laaglandsneeuw. Zoals ik al zei, een droomrun!

rart_16011418_16010912

Wow, genieten! En nu terug even met de voeten op de grond. Want ja, er zitten nog heel wat adders onder het gras. Ten eerste, gaan die winterse situaties wel ontstaan? En ten tweede, als die al ontstaan, is er dan geen grote kans dat zeker de kustprovincies bij tijd eerder natte of smeltende sneeuw gaan zien? Misschien zelfs doodgewone regen? Ja, die kansen bestaan. Dat van die (semi)vloeibare neerslag is zelfs kansrijker, gewoon omdat de termijn nog te veraf is en voor zo’n situatie echt alles goed moet zitten om het te laten sneeuwen. Zo gaat het Amerikaanse GFS eerder die toer op. Toch zet ik de kans op droge sneeuw in heel de Lage Landen, dat het dus overal minstens even tot een wit sneeuwdek komt, momenteel op 25%. Wat best veel is gezien het nog warme Noordzeewater.

UW144-21

Maar de kans op minstens natte sneeuw in zo goed als heel de Lage Landen op 80%, want er zijn best veel weermodellen die dezelfde tendens geven voor binnen 5 dagen zoals je hier op de Britse kaarten van MetOffice kan zien. Benieuwd naar de nieuwe EC-pluim straks. Zitten we op de winterrollercoaster? Ik heb een vermoeden van wel.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

129 reacties

Gesloten voor reacties.