Op eerder aanraden van Hajo ben ik er -ook omdat het zo uitkwam- vanmorgen maar eens op uitgetrokken , met de camera uiteraard om mijn nek. En inderdaad, wat een prachtige winterdag opnieuw! Ook de boulevard Nesselande, aan de Zevenhuizer plas, lag er prachtig bij. En genieten van de vele (water) vogels waaronder diverse soorten ganzen. Ja ze vliegen naar het zuiden maar dat zegt als ze zo laag zitten en een rondje plas doen niets, ze overwinteren hier. Afgelopen nacht was het behoorlijk koud met erg weinig wind. In het midden en oosten van Nederland op waarnemingshoogte op diverse plaatsen ruim 4 graden vorst, vlak boven de grond zelfs 7. Wat hier in Rotterdam resulteerde in het eerste vliesje natuurijs. Verassend snel eigenlijk. Zouden we nog meer van dat soort mooie dagen krijgen dan zou het al snel de moeite waard worden om ons af te gaan vragen wanneer het aan kan groeien tot enkele centimeters maar dat zit er niet in. Overigens wisselde het weerbeeld sterk vandaag, gebieden in het oosten en noordoosten bleven de hele dag in de mist hangen.

zichtgmt

Zo rond het ondergaan van de zon breidde de mist zich snel uit, op het ogenblik zit vrijwel heel Nederland er mee. De temperatuur schommelt rond het vriespunt maar zakt niet veel meer en loopt hier en daar zelfs weer wat op. Ik lees diverse berichten dat de mist in de loop van de nacht zal oplossen door een toenemende zuidenwind maar moet het nog zien. De mist is wel erg dik en uitgebreid en met die wind zal het met uitzondering van het noordwesten wel meevallen. Dat kan nog een zware ochtendspits worden.

rart_13121412_13121112

We houden nog een dag of twee dit schitterende -voor de LL vrij normale of beter gezegd op het gemiddelde qua temperatuur zittende- winterweer. De veelbesproken tot op grote hoogte (tot in de straalstroom op 9 km hoogte) zeer machtige maar op de verkeerde positie omegablokkade ontwikkelt zich vanaf zaterdag geleidelijk in een enorme gordel van hogedruk die zich dan uitstrekt van de Azoren tot over west-Rusland en Finland. Voor de Alpen levert dat niets op, maar Nederland komt langzaam maar zeker in een zuidwest circulatie terecht. Dat gaat gepaard met een heuse mini-dooiaanval. Afhankelijk van de timing kan dat heel tijdelijk nog wat sneeuw gaan opleveren. In eerdere berekeningen ook in Nederland, de nieuwste uitvoer van de hoofdruns van het Amerikaanse en Europese model geven alleen de Ardennen wat vlokken.

Caption

Caption

 Allebei hebben ze gelijk! Waarom? Het weer met de feestdagen is natuurlijk altijd een hot item, zeker de kerst. Afgelopen zondag rolden de eerste voorspellingen over het scherm. Ed Aldus knalde er in met: “Dit bericht kan als schokkend worden ervaren: KERSTMIS 2013 zal GROEN verlopen! Dan hebben we die discussie ook weer gehad ;-)” , Marc Putto deed het vervolgens als bovenstaand. Ed Aldus onderbouwde en  nuanceerde het: de kans om aan de definitie van het KNMI (op beide dagen een gesloten sneeuwdek in De Bilt) te voldoen is statistisch gezien 7%. Tel daar het huidige stromingspatroon bij op; kans nihil. Kan ik me in vinden. In die van Putto uiteraard niet. Nergens op gebaseerd en zoals gebruikelijk  totaal niet onderbouwd. Toch komt er weer mee weg; hij heeft imeers altijd die 35 % nog en zal bovendien in de tussentijd nog honderd andere dingen geroepen hebben zodat iedereen het alweer vergeten is tegen die tijd En over dat kleineren van de door mij zeer gewaardeerde Ed Aldus: hij was zo ongeveer de enige die nog niet aan de beurt geweest was; immers het handelsmerk van bovenstaande..

Witte kerst meteogroep

Dit is wat de Duitse Meteogroep (ja, broertje van Meteoconsult) er van denkt. Lijkt me plausibel. Volg op twitter @Wetter24 de dagelijkse update.

Winterberg

Vrolijke plaat uit Winterberg; afgelopen ochtend! Ook daar gaat eerst de zon en later de zuidwester er in hakken, geen gunstige vooruitzichten. Komend weekend is waarschijnlijk alleen de Poppenberglift geopend.

epsroos_260_1012

Hoe gaat het verder? Ik kom nog steeds tot dezelfde conclusie als Wijnand in zijn bericht vanmorgen. De komende 10 dagen verandert er voor de Alpen hoegenaamd niets. Tekenend is de windroos voor De Bilt, die ik gemakshalve doortrek naar de Alpen: alle afgelopen runs komen met deze plaatjes: hooguit één of twee  ensembleleden die voor geen zuidelijke stroming kiezen. 

Europe_2013121112_pmsl_240

Dit is het plaatje -nu uit de Europese (12h) hoofdrun van vanavond- wat ik het meest voorbij zie komen voor 10 dagen ver weg, waar we een klein beetje hoop uit moeten putten. Zoals gezegd, de hogedruk wordt wat meer een gordel, die nog verder weg wellicht doorbroken of omgebogen gaat worden. Meer depressie invloeden met sneeuw voor de Alpen? Of dat Scandi-hoog? Ik hoop voor de skiërs het eerste, maar verwacht meer het tweede.

 Europe_2013121112_pmsl_384

Het Amerikaanse GFS model houdt het hogedrukgebied nog wat langer op zijn plaats en laat het uiteindelijk net na kerst oostwaarts wegtrekken. Ook niet om vrolijk van te worden. Keiharde westcirculatie met regen tot bijna 2000 meter hoogte. Gelukkig is dit meteofictie: wel heel ver weg nog. Geduldig wachten op betere kaarten, meer kan ik er niet van maken!

Libanon

Wel winter: Libanon. Dit ziet er nog vrij aardig uit, maar lees en zie hier hoe moeilijk de Syrische vluchtelingen het hebben. Ondertussen houdt de extreme koude in de Verenigde Staten gewoon aan en aan. De volgende winterstorm  genaamd Electra komt er al aan, op zeer uitgebreide schaal, komend weekend.

Als de GFS 18h spannend wordt doe ik die ook nog, of anders graag in de reacties! Volgende keer mooie beelden van de opening van de schaatsbaan in Rotterdam die ik zelf gemaakt heb maar nog steeds moet monteren. Voor nu deze gezellige impressie!

Edit 0h20 aan de hand van de GFS 18h run:

Europe_2013121118_thgt850_384

Volgens de GFS 18h hoofdrun wordt vanaf 23 december de hogedruk naar het oosten gebonjourd en komen we vol in de westcirculatie. Veel neerslag. Eerst regen, vanaf 2e kerstdag (veel) sneeuw boven pak hem even beet de 700meter dankzij bovenstaande koude-uitbraak. Pff, nog altijd erg ver weg dus.


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

24 reacties

Gesloten voor reacties.