nesbyen0511

Nesbyen in Noorwegen biedt een plaatje dat we willen zien! En het liefst dan in de Alpen. Komt goed! Komt helemaal goed! En we hebben trouwens al iets!

sestriere0511seq

Ronaldo tipte ons vanochtend dat het in Sestrière in Piemonte op hoogte al mooi sneeuwde. Hier drie plaatjes!

windveld0511

Het hangt allemaal samen met een gigantisch windveld dat min of meer stationair over West-Europa tolt. Zie ook fraai in beweging op de weerkaart van earth.nullschool.net. Je ziet het noodweer in Noorwegen. En let op hoe het allemaal tegen een gebiedje aan de Adriatische zee aan beukt en ook tegen….

wind0511

…. de Hollandse kust! Een half uurtje geleden begoin het in Krommenie ineens pittig te waaien. Echt verbazend! Eerder al pittige regebuien in de kustzone. Op de windkaart zie je dat dat ook met dat systeem samenhangt. In het binnenland is die wind niet doorgekomen want de hoofdmoot gaat over de oceaan naar de Straat van Gibraltar waar de wind een haakse hoek maakt om recht naar de Alpen en de Balkan te koersen.

Wat is dit nu weer? Dat is de regen vandaag in Platak in Kroatië. Al 205mm binnen! En dat gaat nog even door…

Zou het echt?

hirlamext

HIRLAM zegt maximaal 128mm. Nou daar zitten we dus al ver boven.

maandagec

Het Europese model zegt: mogelijk 215mm maar niet in Kroatië. Dus ga er vanuit dat er inderdaad op veel plaatsen meer dan 200mm gaat vallen daar. En het is vooral regen. De sneeuwgrens daar gaat pas laat omlaag. Wie vind artikelen over de wateroverlast?

kitzvorhers

Geen wateroverlast in Zell am See Kaprun en al helemaal niet op het Kitzsteinhorn. Valentijn is niet te houden om maandag de gletsjer op te gaan. Met meer dan een meter verse sneeuw zal hij wel erg voor lawines op moeten passen. Er gaan zeker vervelende berichten komen de komende 10 à 14 dagen. De flinke temperatuurschommelingen die we nog hebben zijn positief! De sneeuwlagen plakken dan eerder aan elkaar.

oost1200m

Kijk je op 1200m hoogte in Oostenrijk zie je echter wel dat het er amper meer boven nul komt! Dat betekent dat het lawinegevaar op schaduwhellingen boven 1500m zeer hoog zal blijven.

schermafdruk-2016-11-05-21-51-06

Frankrijk kan zich echt verheugen op veel sneeuw! HIVERNAL. Dat  is dus woor het eerst dat we dat lezen deze winter. WINTERLIJK! Schitterend. Sneeuwgrens veel lager dan de meeste Franse skigebieden.

fr1800m

Op 1800m laten we zeggen in Tignes en Val d’Isère en Avoriaz gaat het helemaal niet meer doooien. En ook hier kan net als in Scandinavië de minus twintig al gehaald worden. Reken op -10ºC dan weet je dat sneeuwkanonnen volop kunnen spuiten. En als dat gebeurt weet je ook wat de sneeuwmanagers besloten hebben: dat ze denken dat het sneeuwdek het kan redden tot in december. Pak van ons hart toch? Hebben we verdiend na twee zenuwwinters!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

15 reacties

Gesloten voor reacties.