nesbyen0511

Nesbyen in Noorwegen biedt een plaatje dat we willen zien! En het liefst dan in de Alpen. Komt goed! Komt helemaal goed! En we hebben trouwens al iets!

sestriere0511seq

Ronaldo tipte ons vanochtend dat het in Sestrière in Piemonte op hoogte al mooi sneeuwde. Hier drie plaatjes!

windveld0511

Het hangt allemaal samen met een gigantisch windveld dat min of meer stationair over West-Europa tolt. Zie ook fraai in beweging op de weerkaart van earth.nullschool.net. Je ziet het noodweer in Noorwegen. En let op hoe het allemaal tegen een gebiedje aan de Adriatische zee aan beukt en ook tegen….

wind0511

…. de Hollandse kust! Een half uurtje geleden begoin het in Krommenie ineens pittig te waaien. Echt verbazend! Eerder al pittige regebuien in de kustzone. Op de windkaart zie je dat dat ook met dat systeem samenhangt. In het binnenland is die wind niet doorgekomen want de hoofdmoot gaat over de oceaan naar de Straat van Gibraltar waar de wind een haakse hoek maakt om recht naar de Alpen en de Balkan te koersen.

Wat is dit nu weer? Dat is de regen vandaag in Platak in Kroatië. Al 205mm binnen! En dat gaat nog even door…

Zou het echt?

hirlamext

HIRLAM zegt maximaal 128mm. Nou daar zitten we dus al ver boven.

maandagec

Het Europese model zegt: mogelijk 215mm maar niet in Kroatië. Dus ga er vanuit dat er inderdaad op veel plaatsen meer dan 200mm gaat vallen daar. En het is vooral regen. De sneeuwgrens daar gaat pas laat omlaag. Wie vind artikelen over de wateroverlast?

kitzvorhers

Geen wateroverlast in Zell am See Kaprun en al helemaal niet op het Kitzsteinhorn. Valentijn is niet te houden om maandag de gletsjer op te gaan. Met meer dan een meter verse sneeuw zal hij wel erg voor lawines op moeten passen. Er gaan zeker vervelende berichten komen de komende 10 à 14 dagen. De flinke temperatuurschommelingen die we nog hebben zijn positief! De sneeuwlagen plakken dan eerder aan elkaar.

oost1200m

Kijk je op 1200m hoogte in Oostenrijk zie je echter wel dat het er amper meer boven nul komt! Dat betekent dat het lawinegevaar op schaduwhellingen boven 1500m zeer hoog zal blijven.

schermafdruk-2016-11-05-21-51-06

Frankrijk kan zich echt verheugen op veel sneeuw! HIVERNAL. Dat  is dus woor het eerst dat we dat lezen deze winter. WINTERLIJK! Schitterend. Sneeuwgrens veel lager dan de meeste Franse skigebieden.

fr1800m

Op 1800m laten we zeggen in Tignes en Val d’Isère en Avoriaz gaat het helemaal niet meer doooien. En ook hier kan net als in Scandinavië de minus twintig al gehaald worden. Reken op -10ºC dan weet je dat sneeuwkanonnen volop kunnen spuiten. En als dat gebeurt weet je ook wat de sneeuwmanagers besloten hebben: dat ze denken dat het sneeuwdek het kan redden tot in december. Pak van ons hart toch? Hebben we verdiend na twee zenuwwinters!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.