15_07_05_kat

Waar zullen we voor vandaag eens beginnen. Het Europese storm centrum ESTOFEX heeft voor vandaag in Oost Nederland een level 3 uit staan. Het hoogste waarschuwingsniveau.  Een level 3 is voor het laatst voor (delen van) Nederland uit gegeven tijdens het beruchte Pinksterweekend vorig jaar. Voor het midden en westen staat een iets minder hoge level 2 uit.

wettermap

Voordat we veder kijken, kijken we even naar de actuele situatie. Enkele lossen, maar niet minder hevige, onweersbuien ontstaan al verspreid over het land. Op dit moment van typen bijvoorbeeld bij Utrecht en ook Assen. Net over de grens in Duitsland gaat het al helemaal los. Flinke onweersbuien met veel onweer, hagel en windstoten. Het onweer waar voor gewaarschuwd wordt hangt nog boven Noord Frankrijk. Dit is een frontaal koufront.

2015070606_201507042336_3_stormforecast.xml

En waar heeft Estofex deze hoge waarschuwingen voor dan naast de onweersbuien vooral voor uitstaan. Estofex waarschuwt vooral voor een uitbraak van mogelijk extreem zware onweersbuien met zware windstoten, hagel, veel regenwater en een mogelijke lokale tornado vanmiddag en vanavond.

– A level 3 was issued for N Germany mainly for the damaging wind gusts, large and very large hail, tornadoes and excessive precipitation.

– A level 2 was issued for parts of Benelux, NE France, S Denmark, NW Poland and parts of Germany mainly for the damaging wind gusts, large and very large hail, tornadoes and excessive precipitation.

 

Maar hoe laat en hoe kunnen we deze hevige buien verwachten ?

supercell2

Een scherp koufront trekt via het zuidwesten ons land binnen. Wat duidelijk naar voren komt is dat vooral Vlaanderen, Zeeland en delen van het westen in de meeste modellen flink bespaard blijven van de buien. Voor de wielrenners is het begin/de start in Utrecht wel even spannend maar ik verwacht niet al te grote hinder meer naarmate ze dichterbij  Zeeland komen De zeer zware buien zullen zich pas echt goed ontwikkelen in het midden en vooral oosten van het land.  . Hirlam plaatst duidelijk het ontstaan van MCS complex, met een scherpe neerslaglijn.

supercell3

Harmonie geeft precies dezelfde opzet voor de buien. Enkel 2 a 3 uur eerder.  Ook in dit model worden Vlaanderen, Zeeland en het verdere Westen bespaard.

supercell1 De supercell-parameters slaan op sommige plaatsen vanmiddag ook ons land door tot het maximum. Toch vrij bijzonder.

Samengevat :

Op dit moment voor het koufront uit, ontstaan verspreid over het land enkele geïsoleerde onweersbuien.  De buien kunnen voor de nodige hinder zorgen maar zijn nog niet extreem gevaarlijk.  Tegen 13 a 14 uur komt een koufront via Zeeland ons land binnen. Op dit koufront ontstaan flinke onweersbuien, die naarmate ze richting het noordoosten trekken activeren. Op de buienlijn kan het tot flink onweer, hagel, veel regen en harde windstoten komen. Een enkele bui kan mogelijk de potentie supercell krijgen, en een zeer lokale tornado tot ontwikkeling brengen. Maar deze kans is net over de grens in Duitsland veel groter. De zwaarste buien zullen in Groningen, Drenthe en Overijssel vallen. De buien zullen in Vlaanderen, Zeeland en Zuid Holland enorm mee vallen. Tegen 20 uur vanavond zullen alle buien ons land alweer verlaten hebben.


Jeroen Elferink

Wintersport is er met de paplepel ingegoten bij Jeroen. Toen hij 4 was maakte hij al zijn eerste meters op de oefenweide achter op de camping in Brixen im Thale. Nu 18 jaar later is wintersport niet meer weg te denken uit zijn leven. Meestal is de eindbestemming Tirol. Daarnaast is hij ook van kleins af aan enorm gefascineerd door het weer. In 2015 is Jeroen afgestudeerd tot manager Bos en Natuurbeheer en hoopt later zijn grootste droom waar te maken ; leven in Tirol.

50 reacties

Gesloten voor reacties.