radar

Ik had voor dit bericht makkelijk een andere titel kunnen kiezen. Iets als: “Slotakkoord zomer overtreft al de rest ” of “Eindelijk!” of “Nou moe”. Maar dat doe ik nu bewust even niet, want bij wintersportweerman proberen we altijd net wat verder te kijken. Toch kunnen we er niet om heen natuurlijk. We staan aan het begin van een langere periode met rustig zomers, zeg maar tropisch weer. Nu nog niet zo heel veel van te merken als je uit het raam kijkt, maar het komt er snel aan hoor. Boven Noord-Frankrijk schijnt de zon al volop, en die brede opklaringen komen onze kant op.

temp din

Leo had het er de voorbije week meermaals over. De kansen op een echte hittegolf zitten er in. Morgen wordt het in bijna heel de Lage Landen al een zomerse dag, en de dagen daarna wordt de tropische grens van 30°C op meerdere plaatsen overschreden.

ECM1-48

Oorzaak is de combinatie van een depressie boven de oceaan en een Eurohoog waartussen zowel aan de grond als op grote hoogte warme zuidelijke lucht naar ons wordt gestuwd. Je zou het een soort van Spaanse Pluim kunnen noemen. Niet loepzuiver, maar toch een vorm van.

temp woe

En dat levert deze temperaturen op voor woensdag. Ik had hier misschien beter de kaarten van de max temperatuur gepost. Maar in deze laatste decade van de zomer maakt dat eigenlijk niet meer zoveel uit. Misschien dat je er nog net een graadje bij kan tellen, maar veel meer verschil zit daar niet meer op. Want klimatologisch begint de gemiddelde temperatuur nu aan een steile klim naar beneden door de langer wordende nachten en zwakker wordende zon. Daarom is het eigenlijk vrij uitzonderlijk om zo laat op het seizoen nog kans te maken op een hittegolf. Let ook op de grote hitte in het zuidwesten van Frankrijk. Die bereikt ons niet. In de laatste decade van augustus kan het bij ons alleen zo warm worden als er minstens een matige zuidelijke bries staat. En dat is nu niet het geval. We zullen het dus met maximale temperaturen van op of net boven de 30°C moeten doen.

temp don

Idem op donderdag.

temp vrijdag

Daarna wordt de verwachting al wat onzekerder. Het Amerikaanse GFS plakt er in ieder geval nog een tropische vrijdag aan vast. Twijfelachtig, maar niet onmogelijk, en daarmee ook de kans om de komende fase een echte hittegolf te noemen.

gfs-0-138

Feit is dat de bovenluchten komend weekend en begin volgende week van het westen uit iets minder warm worden. De temperaturen gaan dan wat naar omlaag maar blijven bovenmaats presteren omdat de bovenluchtstroming zuidwestelijk blijft. Wel neemt de onstabiliteit door die afkoeling wat toe, waardoor de kans op buien stijgt. Nu in ieder geval nog niet te zeggen hoe dat precies gaat uitpakken, maar de overgang van heet naar gewoon lekker weer lijkt op het eerste zicht vrij geruisloos te verlopen voor de meeste plaatsen.

depr 2016

Kunnen we dan nog iets over de echte lange termijn zeggen? Altijd lastig, en al zeker als je zoals ik net uit vakantie komt zonder de kaarten echt gevolgd te hebben. Toch even een paar opvallende dingen zoals deze kaart. My god, wat zijn die bovenluchten boven de Noordpool koud voor de tijd van het jaar.

depr 2015

Ter vergelijking hier de situatie dag op dag een jaar geleden.

depr 2013

Van de laatste zeven jaar komt alleen 2013 in de buurt. Echt uitzonderlijk is het dus niet, maar toch een duidelijke afwijking naar beneden.

sneeuw siberie

Die koudebel tolt de komende dagen naar het Noord-Siberisch Laagland om daar voor de eerste sneeuw van het seizoen te zorgen. Daarna wordt die door drukstijgingen boven de Beringzee weer naar het Atlantisch bekken geduwd, …

orkanen

… en net daar is momenteel vanalles aan het broeien. Let niet op Fiona die de voorbije nacht van een tropische storm naar en depressie is afgezwakt. Nee, let vooral op het rode kruisje net ten zuiden van Kaapverdië.

Knipsel

Op het satellietbeeld ziet dat er zo uit. Dikke tropische onweersbuien die steeds meer rond mekaar beginnen draaien. Veel kans dat dat systeem tot een tropische storm en later zelfs orkaan gaat uitgroeien. Gaston wordt dat. Onthoud die naam.

gfs-0-240

Want binnen negen dagen staat Gaston op de Europese weerkaarten.

gfs-0-384

En wanneer zo’n orkaan botst op koude arctische lucht zou het begin van de herfst in West-Europa wel eens zeer turbulent kunnen verlopen. Uiteraard is dit nog veel te ver weg om ook maar iets van vertrouwen te kunnen geven. Zeker door die onvoorspelbare aard van die orkanen. Toch zegt mijn gevoel me dat het wel eens die richting zou kunnen uitgaan.

eps_pluim_tt_06350

Afsluitend nog snel het nieuwe EC-ensemble voor het zuiden van Nederland erbij. Hittegolf binnen lijkt me zo. Goed gedaan Leo.

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

21 reacties

Gesloten voor reacties.