Sneeuwverwachting tot nacht op dinsdag

Zoals gewoonlijk spingt de verwachte sneeuwhoeveelheid heftig op en neer van run tot run, maar nu we dichterbij komen stijgen de kansen op een aanzienlijke sneeuwval vanaf zondagavond tot dinsdagochtend. Op bovenstaande kaart zie je zelfs een berekening van 75cm in het Wallis met ook voor Vorarlberg en Tirol altijd nog kans op een paar decimeter. 

[fbphotos id=373632892670922]

Op de emsembles hierboven zien we de hele forse duikeling van temperatuur waardoor de sneeuwgrens toch weer ruim onder de 1500m kan zakken. Door nu uit te gaan van 1000m kan het  straks misschien nog meevallen en nog iets lager uitkomen. Bijzonder is het cm-tje sneeuw in de Eifel op de kaart bovenaan, wat verder illustreert hoe fors de dip is.

In de ensembles zie je dat het kwik vanaf dinsdag weer opveert. En dat zoals gisteren al uitgebreid beschreven het westelijk Alpengebied het meeste “last heeft” van bewolking en neerslag. Dat centraal Europese hogedrukgebied houdt in alle modellen nog steeds erg lang stand. Grote onzekere factor is hoe koel of zelfs brrrrrr het Zwarte Zeegebied wordt. Daarvoor heb ik ook het ensemble voor Roemenië bijgevoegd.

Als je die spaghetti ziet vanaf de tweede week, dan weet je dat details qua bewol;king en neerslag op specifieke plekken moeilijk te geven zijn voor eind maart. Hoe maar vast aan wat ik er gisteren over geschreven heb!        

Hieronder de Bizztravel uploads van vandaag….

[fbphotos id=373633409337537]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

8 reacties

Gesloten voor reacties.