Het is erg koud in de Alpen deze dagen. De Zeller See is zo wat bevroren. De inwoners van Zell am See zouden zo naar de overkant kunnen schaatsen. Helaas zijn Oostenrijkers geen schaatsvolk zoals wij Lage Landers. In de Franse Alpen idem dito lekker koud en er staat tevens een vrij harde wind terwijl het in Oostenrijk minder hard waait. Vanmiddag sprak ik Eric Kromhout, die in Kitzbühel “Der Streif”aan het verkennen was. Hij stond op 2000 meter en van harde wind was volgens hem geen sprake. In tegenstelling tot Roy die in de Franse Alpen vertoeft. In het ochtendbericht van Frederic postte hij een filmpje met heel veel wind. Storm zou je kunnen zeggen. Voor wie het gemist heeft:

In Oostenrijk dus een ander weertype. Meer bewolking, minder wind, perfecte condities.

Zoals hier in Innsbruck. Altijd mooi als de lichtjes aan gaan in de Alpen.

Of Filzmoos in het Salzburgerland, op een steenworp afstand van onze partners Die Tauplitz, Loser en Obertauern, waar op dit moment het internationale heteluchtballon festival wordt georganiseerd.

via_salzburger_sportwelt

Via Salzbuger Sportwelt

Afgelopen zondag was “Der Nacht der Ballonne”. Een feestelijk evenement waar ik al een paar keer bij ben geweest. Spectaculair, oergezellig en onvergetelijk.

2017-01-17_1937

Zelf heb ik deze een paar jaar geleden geschoten. Je kon hem bijna aanraken. Goed, op naar de kaarten.

2017-01-17_1816

Een kogelrond lagedrukgebied boven de Middellandse Zee houdt een oostelijk stromingspatroon in stand. Niet alleen in de Alpen is het steenkoud, en staat er daadoor ook soms veel wind,  maar ook boven de Middellandse Zee is het relatief koud. Dit heeft tot gevolg dat er sneeuw valt op plekken waar je het niet verwacht.

2017-01-17_1831

Via Meteovilles

Zoals op Corsica

C2VGcxwWEAE8vsj

Via Severe weather.eu

Of hier in Ascoli – Italië. En in de Appenijnen en zelfs voor het eerst in 5 jaar in Algerije. Maar het lagedrukgebied verliest langzaam aan z’n kracht en hogedruk neemt het heft in handen boven Europa. Hierdoor ontstaat eigenlijk een vrij stabiele situatie voor het Alpengebied. Langzamerhand komt er wat verzachting. Maar die bak regen voor de Alpen komt er, zoals het er nu uitziet, niet. Frederic z’n ochtendbericht is dus eigenlijk een copy paste naar de avond. Kijk maar eens naar de pluim.

Pr p kleinwalsertal

Temperaturen die langzaam oplopen en op de x-as zien we geen neerslag signaal. Ja, helemaal aan het eind als we allang in de meteofictie zitten. Geen aandacht aan besteden dus. Dat komt omdat er vanaf de oceaan hogedruk het continent opgepompd wordt. Pas vanaf 28 januari komt er wat onzekerheid in de pluim voor de Alpen. Deze pluim is prikpunt Kleinwalsertal maar eigenlijk representatief voor het hele Alpengebied.

output_unlku0

De interval van deze slider is 24 uur, beginnend op aanstaande vrijdag. Hoge druk overheerst. Droge condities met veel zon en gematigde temperaturen. Hoe pakt dit dan uit voor de Lage Landen?

groningen

Het is en blijft een tweedeling. Het noorden blijft ontvankelijk voor zachtere lucht vanwege een aanlandige stroming en het zuiden blijft in de koudere lucht hangen. Het hogedrukgebied hoeft maar een klein stukje aan de wandel te gaan om of het zuiden in de zachte lucht te loodsen, of het noorden in de koudere lucht. We zitten echt op de wip. Uiteindelijk zullen ook de Lage Landen door de zachtere lucht overspoeld worden.

Limburg

Vanaf 26 januari is het dan volgens de laatste GFS run gedaan met de vorst en wordt de spreiding vanaf 24 januari al groter. De hoofdrun hangt onder in de pluim maar het ensemble gemiddelde vliegt op 25 januari boven nul. In het noorden gebeurd dat op 22 januari al. Het is dus de komende dagen genieten van de winterse periode waar we nu inzitten.

Fijne avond.

**mede mogelijk gemaakt door Renault Kadjar en Renault Captur**


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

51 reacties

Gesloten voor reacties.