GMT_RRRX_latest2014_11_16

Vanmiddag sprak ik Hajo nog even die met het team op de terugreis uit St Martin am Tennengebirge is. “Regent het nu nog steeds in Nederland jòh?” Ja Hajo. De radarbeelden zoals hij die zag en die ook door diverse weerbureau’s geshowd werden geven soms wel een wat vertekend beeld zoals we hierboven zien. Zeker als zoals nu de intensiteit niet groot is bereikt de neerslag niet altijd (meetbaar) de grond. In de huidige tussenstand voor vandaag zien we dat Zeeland het zo goed als droog gehouden heeft. Het is echter niet alleen de hoeveelheid maar vooral ook de duur die vrij opmerkelijk is. In delen van het Zuid-Holland is het zowel gisteren als vandaag zeker overdag nauwelijks droog geweest. En desondanks zijn er ook plaatsen waar de neerslagsom gestaag oploopt. Koplopers over het weekend zijn Hoek van Holland (met gisteren ruim 15 mm en vandaag 8mm) en het noordoosten met vandaag zo’n 23 mm. Vanaf morgen wordt alles anders. De kern van een lagedrukgebiedje dat nu nog boven het noordwesten van Nederland ligt trekt westwaarts weg, om morgen over Engeland zuidwaarts te trekken. Een andere apart kerntje trekt vanuit Frankrijk enigszins noordwaarts maar vult op. Gevolg: de stroming wordt oostelijk en dus droog.

Milaan italy-flood

Van andere orde is de aanhoudende ellende in met name Noord-Italië. Hier zomaar een winkelstraat in Milaan, eerder deze week (bron). Tot gistermidag aanhoudend noodweer. Daarna brak ze zon door en zodoende kon de grasmat voor het duel Italië-Kroatië wat opdrogen (kennelijk beter gedraineerd dan bovenstaande straat), “ontsnapt” aldus Bondscoach Niko Kovac. Nu ja het is maar in welk perspectief je e.e.a. plaatst.

Genua modder

Ook in Genua en omgeving houdt het maar niet op. Plaatselijk opnieuw 160 mm in 24 uur tijd. Diverse rivieren zijn buiten hun oevers getreden en modderstromen zoals hierboven (bron) zijn gemeengoed geworden. Hier nog meer ellende. De beelden van een overstroomde begraafplaats, doordat een keermuur van een aangrenzende rivier het over een lengte van 50 meter begaf,  zijn wel de gruwelijkste die ik voorbij heb zien komen. Nog is het niet over. Morgen kan er in de regio opnieuw 50 mm in 24 uur vallen. Daarna wordt de stroming geheel anders en zal het aan de zuidkant rustig worden.

rart_14111806_14111612

Sneeuw! Een lagedrukgebied dat nu nog boven Genua ligt trekt langzaam naar het noordoosten. Daardoor morgen nog eenmaal een zuidföhn  met bijbehorende plons voor Genua en omgeving. Op dinsdag: vers wit goud voor de noordkant met koudere lucht dan we gewend zijn. De sneeuwgrens verwacht ik tussen de 1000 en 1200 meter, de hoeveelheid zo’n 15 tot 20 cm. Puntje voor Erwin trouwens in deze: de 18e in plaats van de 22e.

hgt0_14112312_14111612

Na het oostwaarts wegtrekken van het front wordt de stroming continentaal. Veelal droog dus. Eerst noord, later onder invloed van het uitbreiden van het Azorenhoog in de hogere luchtlagen tijdelijk zuidoost. De vorstgrens kan eventjes oplopen naar 2000 tot 2500 meter. Maar geen paniek! Droog; dus geen regen. En de sneeuw die zeker op de hogere pistes al rijkelijk aanwezig is zal in deze tijd van het jaar door de geringe kracht van de zon boven de 1800 a 2000 meter waarschijnlijk niet meer wegsmelten.

hgt0_14112612_14111612

Een mooi begin zodoende want na volgend weekend gaat het waarschijnlijk toch wel gebeuren hoor. Koud, misschien met sneeuw tot in de laagste dalen.

z500_14112612_14111612

Het is in deze situatie nog lastig en te vroeg om de details goed in te kunnen schatten. Dat er veel verandert is zeker. Maar met de exacte positie van het Scandinavische hoog kan het nog alle kanten op. De Europese berekening laat een hoog zien dat zich na volgend weekend noord-zuid gaat oriënteren, boven de Britse eilanden en de Noordelijke Noordzee. Enigszins afwijkend dus van de eerdere runs.Hierdoor missen de lage landen de meeste kou maar zakt aan de oostkant daarvan enorm veel polaire lucht richting de Alpen. Misschien met wat sneeuw, maar zeker koud genoeg voor de productie van kunstsneeuw. De Amerikaanse oplossing laat een grootschalig Russisch-Scandinavisch hogedrukgebied ontstaan dat ook zuidelijk uitzakt tot over de Balkan. De Alpen zouden daarbij met een zuidoostelijke stroming een beetje op de scheiding tussen de warme en koude lucht komen te liggen.

graphe3_1000___10_849056603773583_48_05668016194332_

De Amerikaanse hoofdrun is afwijkend ten opzichte van de vorige runs en  zit vanaf juist dat moment  (vanaf de 25e) vrij hoog in het ensemble (voor ergens in Oostenrijk) zodat ik die onwaarschijnlijk acht. Dit lijkt allemaal de goede kant op te gaan!

pluim_06260_0_12_60_2014_11_16

Man wat worden we blij van zo’n pluim. Eindelijk zijn we van de warmte af. De “normaal” voor deze tijd van het jaar is overdag 8 of 9 graden, in de nacht (plus) 3 of 4. Dat is dus wat we vanaf morgen hebben. En vanaf volgend weekend zeer waarschijnlijk ruim daaronder. Voor dit ensemble van Midden-Nederland van het Europese model geldt overigens hetzelfde als bovenstaand ensemble van het Amerikaanse model: na volgend weekend zit de hoofdrun zelfs klem bovenin het ensemble. De neerslagkansen zijn uitermate gering. En als die al gaat vallen waarschijnlijk in de vorm van (voor de lage landen: natte) sneeuw.

 

Windpluim_2014_11_16

Want de conclusie is: de stroming wordt vrijwel zeker langdurig oostelijk!

Thumbs up

Tot slot: dank voor jullie constructieve bijdrages in de reacties. Ga zo door! Wel moeten we er voor waken niet al te veel negatief (of positief) sentiment te laten doorklinken door één afwijkende run van één model. En inderdaad: de GFS 06h en GFS 18h run hebben de slechtste naam voor met name de lange termijn. Hoe komt dat? Het is deels ervarings-wijsheid, anderzijds schijnen die runs a. minder rekenkracht te hebben en b. van minder meetgegevens gebruik te maken. Wie doet desondanks in de reacties een (graag korte) bespreking van de GFS18h? Het blijft natuurlijk leuk en spannend om te volgen!

 


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

28 reacties

Gesloten voor reacties.