ski-jotunheimen4

Feit: de koudste eerste helft van juni in Trondheim in 92 jaar. We zijn dus weer terug bij de maand juni die mijn in 1985 overleden opa met geboortejaar 1910 beleefde toen hij dertien jaar oud was. Mijn zoon is 14. Vier generaties. In dat soort termen moet je denken als je het over de langere klimaatcycli hebt. Een mensenleven is te kort. In een reeks artikelen over de absurde situatie momenteel in Noorwegen kom je alleen maar mensen tegen – toerskiërs en natuurbeheerders – die uitspreken dit nog nooit te hebben meegemaakt.

ski-jotunheimen5

Marthe Kristoffersen (links op de foto bovenaan) doet een joepie na het bereiken van de top Veslefjellstind op 2179 meter. De andere drie zijn: Magnus Kolstad, Maja Solbakken en Gudmund Storlien. Afgelopen dinsdag liepen ze naar boven. Dat was dus 16 juni. Vorig jaar kon het op 1 juni voor het laatst. Nu zegt Marthe: “Ik vermoed dat we gewoon elke maand van het jaar zullen kunnen toerskiën!”  Dat gaan wij natuurlijk van dichtbij volgen op Wintersportweerman.nl.

ski-jotunheimen2

Lalaland!

fannarakshytta2

Feit: in Trømso is de eerste helft van juni zo koud verlopen als voor het laatst in 1982. Dat is 33 jaar en komt overeen met de bekende kortere klimaatcycli zoals PDO en AMO. Het onderzoeksbureau Norut uit die plaats maakt in dit artikel bekend dat in Zuid-Noorwegen 23% sneeuwbedekking is tegen 5% normaal en in het noorden 35% tegen 10% normaal. Het heeft nogal wat gevolgen voor het openen van hutten voor het zomerseizoen. Zoals hier bij de 2068m hoge Fannaråkshytta.

fannarakshytta

Tja je moet wat! Lees hierrr meer.

fannarakshytta3

Sneeuwhoogte geschat op 160 tot 170cm. Dan ga je inderdaad denken dat het niet meer wegsmelt voor de herfst begint! Lalaland.

ski-jotunheimen3

De Smørstabbtinden 2208m. Lars Åge Hilde geeft aan dat er boven 1200-1300 meter in dit gebied uitstekende ski-omstandigheden zijn. Lalaland!

Stranddalshytten-Ryfylke

Afgelopen woensdag is men nog eens “op expeditie” geweest naar Stranddalshytta. Preben Falch van de Stavanger Trekking Association geeft aan dat het nog steeds de bedoeling is om de bemande hutten op 27 juni te openen. De vereniging is van plan om de bemande hutten op 27 juni te openen. Maar dan wel met de tip om de toerski’s mee te nemen. Er kan hier al vanaf 700m geskied worden. Vanaf 1100m sowieso.In dit artikel: de zomer is uitgesteld naar 10 juli! “Zelfs de oudste medewerkers van de Association hebben dit nog niet eerder meegemaakt“, aldus Falch. Lalaland!

ski-jotunheimen

 

Ook bij Jotunheimen zijn de skicondities nog uitstekend. Op de foto zie je Magnus Kokstad op Geitsætre in Leirdalen. Ook hier heeft men de smaak te pakken en wil men proberen alle 12 maanden te blijven skiën.

tron

Hier zie je de pogingen de weg naar de top van de berg Tron (1665m) sneeuwvrij te krijgen. De machines liepen vast. De weg is aangelegd in 1959 en Jan Inge Gjermundshaug geeft aan dat hij sinds die tijd nog nooit zoveel sneeuw in juni heeft gezien. Op 11 juli staat hier een jaarlijkse wielerwedstrijd naar de top geagendeerd!

jotunheimenpluim

Ook de Noorse staatsmeteoroloog Havard Thorset staat machteloos: “We kunnen alleen maar hopen dat het beter wordt. Maar toch lijkt het niet dat er iets echt zomerse hitte op de weg.” In de meteofiction van het Amerikaanse model zit vanochtend zowaar een maximum van 8ºC op 3 juli. We blijven het volgen.

PS Morgen alle aandacht bij de sneeuwval in de Alpen!

Categorieën: Noorwegen

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.