Paar dingetjes zijn breaking nieuws voor we gaan kijken naar het Wonder van de Schneeberg en een reeks andere lawines die minder gelukkig afliepen. Ten eerste: het is leuk wit in Krommenie vanochtend. Poedersuikertje op de daken. Hoe is het bij jou? Ten tweede: Generaal Thialf lijkt zijn keuze te hebben bepaald voor dinsdag D-Day – de sneeuwinvasie vindt plaats in Normandië. Daar +30cm en alleen het zuiden van België nog kans op +20cm sneeuw. Ten derde: in Livigno is het strak blauw terwijl het er volgens het Amerikaanse model zou moeten sneeuwen.

selva1003

Ten vierde: in het Val Gardena is alles prachtig wit geworden boven 1500m. Dan zit je in Selva Wolkenstein net hoog genoeg. In San Cristina en Ortisei zit je net te laag. In de dorpen dan. De pistes zijn perfect als altijd aan de Italiaanse kant. Ten vijfde: de weermodellen zijn het redelijk eens voor de hele komende week. Ze sturen vanaf zaterdag depressies recht op de Lage Landen af met kans op Föhn in de Alpen als die dingen op de Noordzee blijven hangen. Als het eerste dooifront zaterdag komt zit er aardig wat natte sneeuw op in de berekening. Het zou mij totaal niet verbazen als die dingen uiteindelijk een zuidelijker en meer winterse koers kiezen en dan heb je een totaal ander plaatje.   

Woensdag sneeuw in Nederland

Ten zesde: Nederland pist dinsdag naast de pot, dwz de weergoden doen dat dinsdag maar woensdag wordt het leuk: dauwpunten ver onder nul en temperatuur hoogstens iets boven nul. En langs de hele kust binnentrekkende intensiverende sneeuwbuien. Dan zijn Erwin-achtige +10cm verrassingen altijd mogelijk. Afwachten. Ten zevende: tussen woensdag en vrijdag sneeuw het toch aanzienlijk langs de hele noordkant van de Alpen. We moeten denken aan 15 tot 40cm sneeuw. Daarbij sneeuwt het in het westen denk –Les Menuires – elke dag een beetje bij een dalende sneeuwgrens terwijl in het oosten – denk aan Die Tauplitz – meer een echte dump van 25cm op donderdag volgt. Inneralpin zoals in het Val d’Anniviers gaat waarschijnlijk minder vallen.

lawine schneeberg zoom

En dan nu aandacht voor het wonder van de Schneeberg. Zie de foto hierboven en bovenaan het artikel. De lawine is 10 meter dik. Hoger dan de heli die ernaast staat. Watskebeurt? „Ik ben sinds 1988 bij de bergredding. Dit heb ik nog nooit gezien“, zegt Josef Wurzinger. Vijf toerskiërs, drie Oostenrijkse soldaten en twee Slowaken, hebben de lawine blijkbaar getriggerd maar ze komen er zonder kleerscheuren vanaf. Twee van de vijf gleden met de langzaam bewegende nattesneeuwlawine naar beneden. Eén van de twee verloor een ski. Dat was de hele schade.

lawine-tignes

En dan nu over naar de afdeling gruwelijke lawines. Tignes afgelopen woensdag. Een 46-jarige berggids (mijn leeftijd) en een klant. Beide dood. Beneden in het riviertje (bron). AFSTAND HOUDEN!!! Laten we verdomme eens een lawinepieper ontwikkelen die gaat PIEPEN als mensen dichter dan 75m meter bij elkaar lopen. En dat walky-talky met oortje voor toerskiërs even gewoon wordt als bij paraglidingscholen. Dat zou zo maar 10 of 20 lawinedoden per jaar schelen.

uttendorf lawine

Dan een gruwelijke herhaling van de lawine van Steven van Veen afgelopen november in Zwitserland op de Diavolezza (betekent natuurlijk iets als “duivelse plek”). Ook woensdag. Uttendorf. Geweldig snoepig hoogalpine skigebiedje pal onder de Grossglockner. Ben er vorige winter ff wezen kijken. Twee ijsklimmers zijn op toerski’s op weg naar een ijswaterval. Ze worden beide gegrepen – ZUCHT – en belanden beneden op het 10cm dik bevroren meertje. En breken door het ijs. Eén van de twee staat tot zijn navel in het ijswater. De anders is door een kolom sneeuw 1,5 meter onder water gedrukt. Hij wordt net als Steven binnen 10 minuten gevonden “dankzij” zijn pieper. Te laat natuurlijk (bron).

Massif-Queyras

Afgelopen vrijdag trekt een Duits stel – beide 29 – op toerski’s dor het schitterende Karwendel Nationale Park. Ze keren niet terug. Zaterdag vliegt een heli erop uit en ziet ergens een rugzak op een lawinekegel. Daar wordt het levenloze lichaam van de man gevonden onder de sneeuw. Het weer verslechtert en er kan niet verder worden gezocht naar de vrouw (bron). Zouden deze twee voldoende afstand hebben gehouden? Het antwoord laat zich raden. Gisteren ging het mis in de Queyras. Een groepje van drie bevindt zich op 2800m en wordt – alledrie, zucht opnieuw – gegrepen door een lawine en 600 meter (hoogtemeters?) meegesleurd. Het moeten wel hoogtemeters zijn want het bericht zegt dat één van de drie aan de dood ontsnapt door zich aan een boom vast te klampen. Hij is niet eens gewond. De andere twee een echtpaar van beide 75 jaar oud (alweer een lawine met bejaarden – een trend?) komen te overlijden (bron).

lawine goulier

Afsluitend nog een bemoedigend lawinebericht. In Goulier, even noordelijk (!) van Toulouse, is gistermiddag voor de derde keer dit seizoen een lawine over de weg geschoten. 25m breed en 1,5m hoog was de weg bedekt. Vlak voor de lawine over de weg schoof reed het gezinnetje met een 20 maanden oud zoontje langs de plek. DIe zijn op de foto even teruggelopen om te zien hoeveel mazzel ze hebben gehad.

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Afsluitend een snoepje van een video voor weerfreaks: de Amerikanen geven toe dat de Europese weermodellen superieur zijn aan die van hen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

93 reacties

Gesloten voor reacties.