Een dagje afstand nemen zoals gisteren doet altijd goed. En meteen vanochtend al is er veel te vertellen. Of eigenlijk te waarschuwen. Terwijl Duitsland zich gaat opmaken voor een laatste dik tropische dag zondag met 35ºC liften wij in de Lage Landen maar eventjes mee terwijl de bewolking nooit ver is. En dan komt de zondagmiddag en avond en zitten wij precies in het gebied met de heftigste onweerskansen. Daar gaan we in detail naar kijken maar zie ook onderaan dat het vanmiddag en vanavond ook al bar kan zijn (H/T Monique).
Bovenaan de CAPE (maat voor hagel en bliksem) en hier de Lifted Index (maat voor regenpotentie).
Beetje regen aan de kust in 3 uur tijd. Ik vind het altijd opmerkelijk dat de grote regenhoeveelheden in de weermodellen optreden 6 tot 12 uur na de passage van de zone met de meest negatieve Lifted Index en hoogste CAPE. Maar goed: de fysica zit goed in de modellen en het zal dus wel zo zijn. Ga het eens bij enkele experts navragen.
En dan in de nacht op maandag verder in het binnenland. Dan mogen we van geluk spreken dat het ’s nachts gebeurt en niet tijdens de ochtendspits. Hoewel? Als je slaapt heb je ook niet door wanneer het misgaat met je kelder. Ach, een blikseminslag zal de mensen wel wakker schudden. De brandweer zal in dit scenario zeker midden in de nacht moet uitrukken.
Momenteel zitten wij aan de koude winderige kant van een front dat onder invloed van hoge luchtdruk grotendeels is uitgegumd. Het loopt van de Baltische Staten via Bretagne naar de Azoren. Ongeacht alle mea culpa’s van de laatste dagen ben ik natuurlijk apetrots dat ik de basis van het verhaal al op 18 augustus juist aanvoelde: de invloed van de IJslanddepressie zou bij ons na het weekeinde aanhoudend groter zijn dan de zomerse invloeden uit Midden-Europa.
En dit is dan de zondag der zondagen. Keurig op 30 augustus een grande finale van zomer 2015 met misschien in Zuid-Limburg nog een keertje een tropische dag en daarna ingezet door knallend onweer een dagenlange glijvlucht naar herfstige waarden in de eerste decade van september waarin toch ook de eerste sneeuw in de Alpen kan gaan vallen.
Als de kust en het midden van het land zondag echt 50mm regen gaan pakken, komen ook die gebieden langzaam maar zeker weer richting groene cijfers voor de hele verdampingsfase vanaf 1 april. Over de hele zomer gemeten vanaf 1 juni dus is 2015 al een natte zomer.
Hier zie je mooi hoe spectaculair “de val” van droog naar normaal nat is. En dan wil iemand je nog doen geloven dat er voor 2030, 2050 of 2090 al concrete wetenschappelijke prognoses zijn over hoe nat of droog het in welk seizoen dan zal zijn. Laat mij niet lachen. Een voorbeeld van iemand die ons dit op de mouw probeert te spelden is Pier Vellinga, die ik eerder deze week in dit veelgelezen artikel op Climategate.nl innig knuffelde.
Vandaag hebben we al te maken met neerslag natuurlijk. Elke dag is er ergens in de Lage Landen regen. Het zuidoosten komt op de hoogste berekening voor vandaag. En daar zou het zondag juist rustig blijven. HIRLAM berekent voor vanmiddag en vanavond juist in het Waddengebied de meeste neerslag. Erg onzeker allemaal dus behalve dat het vanaf vanmiddag en de hele nacht regenachtig is in heel Nederland en België.
Monique opent de reactiestroom met de terechte vraag of er nog onweer op zit vanmiddag. Zeker! In de berekening niet zo heftig als zondag maar omdat we hier al in de zekere termijn van het weermodel zitten is een waarschuwing natuurlijk op zijn plaats: vanaf vanmiddag en zeker vanavond gaan we met het KNMI mee die zegt:
Vanavond trekt een gebied met onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. De buien kunnen met name in het westen en noorden van het land gepaard gaan met hagel, zware windstoten tot 90 km/uur en veel neerslag in korte tijd.
Wat mij betreft zie ik het al aan het einde van de middag beginnen langs de kust. En die windstoten zou ik ook niet uitvlakken. Die pakken vandaag dan weer veel heftiger uit dan zondag! opletten dus in de avondspits!
Logisch dat er ook voor zondag nog niets precies gezegd kan worden over waar de neerslag maximaal gaat neerklateren. Voor nu dus in de kustprovincies. Gaan we volgen en je kunt er vergif op innemen dat onze Jeroen er ook weer inkomt met zijn korte termijn detailvoorspelling. Geniet nog een paar uurtjes van het redelijke weer. Zit je op kantoor maak dan een lunchwandeling. In Zuid-Engeland onweert het al gigantisch.
Als toegift nog dit ensemble voor de Alpen (prikpunt Oostenrijk). Als de timing van afkoeling en maximale neerslag (zwarte lijn) nog verbeteren hebben we een eerste dump in de eerste tien dagen van september! Vooralsnog is het meteofiction.
43 reacties
Gesloten voor reacties.