De laatste drie weken van de zomervakantie breken aan. Zelf heb ik hem ook nog te goed: volgende week vertrekken we naar Zuid-Frankrijk. Wat brengt de komende week?

rsum_14081812_14081012

Voor een groot deel van Spanje, Midden- en Zuid-Italië, Griekenland en Turkije zijn we snel klaar. Hier de neerslagverwachting voor de komende 8 dagen. Nihil. Droog, veel zon, temperaturen over het algemeen tussen de 30 en 35 graden, in het zuiden van Spanje nog wat hoger.

prec_14081303_14081012

Voor Frankrijk is het wat lastiger. Op het eerder genoemde uitzakken van het hoogtelaag wordt de stroming vanaf woensdag westelijk en van oorsprong polair. Vandaag en waarschijnlijk ook dinsdag zijn nog mooie dagen maar in de nacht naar woensdag gaat het roer om en wordt het wisselvallig – lastige verwachting derhalve. Met die maritiem-polaire stroming wordt koele en vochtige lucht aangevoerd. De Atlantische kust zal het met zo’n 20 graden moeten doen, aan de Middellandse zee houdt het dan met 25 graden ook wel op en van tijd tot tijd kunnen er (zware) buien overtrekken. Zoals het nu lijkt wint het Azoren-hogedrukgebied komend weekeinde net genoeg terrein om vanuit het zuiden drogere en warmere lucht aan te voeren!

 Balkan_2014081012_tmax2m_75

Vertoef je in de Balkan-landen, Roemenië of Bulgarije? Weinig reden tot zorgen tenzij je zomerweer verafschuwt. Ten oosten van het lagedrukgeweld in West-Europa is de stroming continentaal: droog en warm. Veel zon bij 30 tot soms ruim 35 graden!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

32 reacties

Gesloten voor reacties.