zillertalarena0101

De Larmachalm in Königsleiten in de Zillertal Arena vandaag. Frank & Mike hebben een gave fotoserie van de schitterende condities vandaag neergezet. Gisteren eigenlijk nog mooiere foto’s van de sneeuwval zelf. Overal was het natuurlijk gaaf alhowel pas helemaal aan het einde van de middag zonnig in Die Tauplitz. Die opklaringen waren dan wel weer zo spectaculair dat we er een speciaal bericht aan hebben gewijd. Nu 2015 is aangebroken zitten we ook in het jaar waarin Les Menuires 50 jaar bestaat. Op 12 februari is daar weer vuurwerk voor de officiële verjaardag. Het nieuwjaarsvuurwerk is traditioneel altijd al spectaculair in Les Menuires… kijk ff mee…

Goed tot zover de nieuwjaarsstemming. Nu snel door met het kijken naar het spannende weer in het weekeinde waar we ook eerder vandaag al een verrassende blik op geworpen hebben. Speciaal op verzoek van Philip aandacht voor de Franse Alpen die over het algemeen een stuk sneeuwarmer zijn momenteel dan Oostenrijk.

[metaslider id=52121]

Ik spring eerst ff een week vooruit omdat in de pluim voor Nederland niet alleen komende zaterdag maar ook volgende week zaterdag een natte sneeuw piek te zien is. De depressie die we dan zien heb ik Engel2 gedoopt. Niet schrikken. Zo warm als medio december met Engel 1 wordt het in januari niet meer. Als dat front de Alpen bereikt begint het misschien even als regen maar al snel gaat het sneeuwen. Eigenlijk hetzelfde als ook morgen en zaterdag (zie bericht eerder op de dag).

sneeuwzaterdag

Wat Engel 2 in elk geval duidelijk moet maken is dat de kansen op echte laaglandwinter momenteel nihil zijn. Met een dergelijke westerstorm wordt het gewoon niets of er nu wel of niet wat natte flatsen op zitten. Komende zaterdag zijn die natte flatsen inmiddels heel waarschijnlijk. Kleine kans zelfs op een tijdelijk sneeuwdekje.

ijsdag0501

De echte verrassende kou hebben we maandag en dinsdag. Met één of zelfs twee ijsdagen. En die hebben niets te maken met transportkou zoals je ziet. Nederland kouder dan Berlijn. Nee die kou ontstaat doordat de kern van een hogedrukgebied over de Lage Landen dobbert en dat de uitstraling dan maximaal is terwijl de zon begin januari overdag niets in te brengen heeft. Zou de Grosswetterlage winters zijn dan hadden we op zo’n stralingsnacht zo -15ºC te pakken.

wintereuropa

Nee, het wintert wel in Europa maar totaal niet in onze buurt. Kijk eens naar zuidoost-Europa, de Balkan, Griekenland en Turkije. Dit zijn de middagtemperaturen komende woensdag! De Alpen fungeren een beetje als besneeuwde koudemagneet en houden nog een smalle strook vorst vast in een verder aardig zachte omgeving. En de Oostzee zal op deze manier ook niet snel verder bevriezen. Nee, we moeten ons echt niet rijk rekenen in de Lage Landen. Schaatsen op natuurijs is ver weg, ook al is de situatie in de Duitse Middelgebergten momenteel prima.

sneeuwkaart0101

Bijzonder ook dat we die verdeling van de temperatuur prachtig terugzien op de sneeuwkaart van het noordelijk halfrond. Van Duitsland tot Turkije meer dan normaal. En in Amerika sowieso. Zie voor dat laatste ook het bericht van vanmiddag.

ensfrankrijk0101_12

Ik zou even speciaal naar de Franse Alpen kijken. Hier dan het prikpunt rond Les Menuires. Een hele mooie sneeuwpiek in het weekeinde. Goed voor een centimeter of 20. Beginnend met een sneeuwgrens ruim boven 1500m maar al snel dalend naar iets van 1000m. Daarna eigenlijk meteen weer zonnig en een paar graden warmer. Rond volgend weekeinde met die westerstorm waarschijnlijk weer neerslag met nog veel onvoorspelbaarheid voor de sneeuwgrens. De zuidelijke Franse Alpen doen niet mee aan de sneeuw dit weekeinde en dat geldt wederom ook voor de Italiaanse zuidkant. Volg dat ook 4x per dag op onze ensemble-pagina voor de partnergebieden.

valdanniviers0101

Eigenlijk hebben we momenteel een schreeuwend te kort aan live berichten uit de Franse Alpen en ook Zwitserland. Hierboven een nieuwjaarsgroet uit het Val d’Anniviers. Daar is altijd genoeg sneeuw en dat is geen reclamepraat. Maar hoe is het in de Franse Alpen? Hoe zijn de pistes? Is er een groot contrast tussen het noorden en het zuiden? Graag jullie reacties…

onweer-wadden

PS Op dit moment windkracht 8 aan de kust (zie kaart) en spectaculair onweer op de Wadden. Morgenochtend is de wind naar westnoordwest geruimd en hebben we hele mooie opklaringen. De neerslag trekt dan naar de Alpen waar het ’s middags arriveert. Daar kan dus regen op zitten zelfs tot 1800m in Oostenrijk! Zaterdag dan de volgende neerslag en dan in de nacht op zondag terug naar de laagste dalen…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.