Pexels

De meningen van skiërs zijn verdeeld. De ene groep gaat het liefst op wintersport in Oostenrijk, de andere is niet weg te slaan uit Frankrijk. Beide landen hebben prachtige skigebieden en heerlijk eten. Natuurlijk kun je in meer landen skiën, zoals Duitsland, Italië, Zwitserland. Maar Frankrijk en Oostenrijk zijn door ons Nederlanders de meest bezochte wintersportlanden. Wat zijn nu de verschillen tussen Frankrijk en Oostenrijk op het gebied van wintersport? We hebben het voor je uitgezocht.

Sneeuwzekerheid

Het weer in Oostenrijk is gelijkmatiger dan in Frankrijk, daar kan het soms onvoorspelbaar zijn. De Franse wintersportgebieden liggen over het algemeen op grotere hoogte dan de Oostenrijkse, waardoor er meer sneeuwzekerheid is. Je weet natuurlijk nooit helemaal zeker wat voor weer het wordt tijdens je wintersportvakantie. Maar net als tijdens het spelen van 777 roulette geldt: wie niet waagt, wie niet wint.

De pistes

Over het algemeen zijn de Franse pistes breder dan de Oostenrijkse. Dit zorgt er juist voor dat de pistes in Oostenrijk meer uitdagend zijn, ook voor de echt goede skiërs. Omdat de skigebieden in Oostenrijk iets lager liggen zijn er ook meer mooie paden door de bossen.

In Frankrijk zijn er grotere skigebieden en zijn ze vaak met liften aan elkaar gekoppeld. Hierdoor kun je dagen, zelfs weken, nieuwe pistes uitproberen.  Ook kun je in Frankrijk regelmatig helemaal terug skiën naar je appartement en hotel. Wel zo lekker na een lange dag op de latten staan.

De sfeer

Oostenrijk staat niet voor niets bekend om zijn goede sfeer, de bergdorpjes zitten boordevol charme. Om in de wintersportsfeer te komen kun je genieten van heerlijk Oostenrijkse gerechten, zoals wienerschnitzel, rösti en apfelstrudel. Na het skiën zijn er genoeg plekken voor après-ski.   

Ook in Frankrijk kun je natuurlijk genieten van lekker eten, zoals raclette, Franse uiensoep, tartiflette en de heerlijke ontbijtkoeken gemaakt uit bladerdeeg zoals croissants. Vaak worden er in de Franse Alpen ook de typische Oostenrijkse gerechten geserveerd.

Het prijsverschil

Skiën in Frankrijk is vaak goedkoper dan in Oostenrijk. Denk hierbij aan het huren van accommodatie, skiuitrusting en je skipas voor de liften. Het eten op de piste is daarentegen wel wat duurder in Frankrijk. Wil je zo goedkoop mogelijk op vakantie? Ga dan naar Frankrijk en maak je eigen lunch en avondeten.  

Kun je beter skiën in Frankrijk of in Oostenrijk?

We kunnen dus niet zeggen of je beter naar Frankrijk of Oostenrijk kunt gaan voor een wintersportvakantie. Beiden landen zijn erg populair onder de wintersporters en hebben hun voor- en nadelen. Wil je echte sneeuwzekerheid? Dan zul je misschien moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Scandinavië.

Je moet vooral kijken naar wat voor jou belangrijk is. Houd je van sfeer, ben je erg sociaal en ga je graag après-skiën na een dag op de latten? Kies dan voor Oostenrijk. Ga je vooral op wintersport om te skiën en wil je uitgestrekte gebieden ontdekken? Dan is Frankrijk meer geschikt voor je vakantie. 

Je hoeft natuurlijk niet te kiezen, je zou ook het ene jaar naar Frankrijk kunnen gaan en het andere jaar naar Oostenrijk. Beide landen hebben zo hun voordelen en geven je een onvergetelijke wintersportvakantie.

Pexels


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.