spinnenweb

Prachtig zo’n spinnenweb vlak voor Halloween! Het plaatje is van het skigebied Stupava in Tsjechië. Pistebully toch een beetje werkeloos nog zo. Maar het gaat vast goed komen. De voortekenen voor de winter zijn best goed.

combloux2909

We springen naar de Franse bergen. Combloux in Savoie Mont Blanc. Kunstsneeuwmeertje mooi vol. Wanneer zal er voor het eerst gespoten worden? Ach december is nog ver.

chatel_village2909

In Châtel in de Portes du Soleil is het gewoon nog weer zo’n heerlijke wandeldag of ook om te mountainbiken. Hoe ver nog de winter hier. Kijk je diep dat dal naar Pré la Joux in zit je op een plek waar ik een hele bijzondere belevenis heb gehad in 1994. Daar heb ik een kort verhaal van gemaakt en die komt binnenkort uit ook als podcast. Leuk?

schermafdruk-2016-09-29-10-24-00

Goed. In de Lage Landen is het nu wat minder even. Vooral de wind valt op en dat het vrij donker is als het bewolkt is. De regenachtige fase duurt exact tot over het weekeinde helaas.

mooihoog

En dan komt maandag deze! Wat een beauty. Minstens goecd voor 3 mooie (schilder)dagen. En aan de oostflank van het hoog koelt het met een arctische uitbraak stevig af. Je ziet sneeuw in Oostenrijk op de kaart. Dat lijkt vervolgens naar de Balkan te gaan trekken en kan daar stevig huishouden. En dat terwijl wij dan weer in een droomfase zitten…

canada

Waar het weer ook heftig gaat kantelen is in Canada en het Grote Meren gebied. Zie het ensemble hierboven. Vooral de hoofdrun vanochtend is heftig. Het zou echt even gaan vriezen al!

tmin_16100912_16092900

Hier zie je het op de kaart. Dat is onze grote vrees natuurlijk. Dat de Verenigde Staten weer een ijzige winter krijgen en wij weer niet. Daar is nu natuurlijk niks over te zeggen nog…

14445458_10207388044290716_1680388031_n

Maar deze seizoenberekening vertelt een ander verhaal. Ik geloof er trouwens helemaal niks van. Het is gewoon afwachten. En toch kom ik ook zelf met een winterverwachting zo ergens in oktober. Just for fun!

n_stddev_timeseries2909

Meten is weten. Da’s veel beter dan voorspellen. Zo zien we momenteel dat het arctische zeeijs gigantisch snel aangroeit en dat het minimum een week eerder is gekomen dan normaal. Best bijzondere curve! Fijne dag allemaal.

*** Weerbericht mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar ***


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.