zellamseekaprun1012

Wauw! In Zell am See Kaprun staan de sneeuwkanonnen aan tot in het dal. Maiskogel ook! Wie kent het? Mijn voorspelling? Ze gaan later vannacht boven op de berg uit. Want op hoogte is de kou die in de hele Alpen (noordkant) een dun laagje sneeuw bracht al weg naar de Balkan aan het trekken.

aandebodem1210

Het Amerikaanse en Europese model berekenen uitschieters tot -20ºC aan de grond vannacht. HIRLAM is realistischer met een mooie -10ºC. In het Engadin zelfs -15ºC. En ja op de Glattalp is het ook al -18,5ºC.

hirlam850-1012

Gaan we 750m hogerop kijken zien we weinig vorst meer. Ja op het Kitzsteinhorn en andere gletsjers. Wie gaat er hierrr opletten hoe laat de sneeuwkanonnen boven uitgaan? Ach gelukkig is er een archiefknop met plaatjes van elke 10 minuten.

en-strg-winter-temp-anomalies

Snel naar Amerika kijken. Want daar gebeurt het! Volgens mij. Gisteren nog met Stefan Ochs gemaild (zie hierrr). Die gaf meteen grif toe dat hij soms goed zat met zijn analyses en soms fout. Gelukkig: en mens en geen (half)god! Anyway: ik had dus de theorie dat de koude plek op de Atlantische oceaan de oversteek van winterweer uit Canada naar ons zou vergemakkelijken. Hij zag tijdig en terecht dat het ook anders kan uitpakken als op die plek een hardnekkige circulatie gaat ontstaan. Maar toch moet even gezegd worden dat we momenteel ook in een fase zitten met opmerkelijk zacht weer in Amerika. Er valt dus sowieso niks over te steken momenteel. Dat was bij de laatste twee dumps in november wel even anders! En het gaat veranderen! Amerika gaat namelijk weer de vrieskist in. En dat is wel zo grappig want álle El Ninjo analyses die ik voor Amerika heb gezien gaan uit van alles behalve een koude winter in het noorden van de VS. Van vijf eerdere grote El Ninjo’s pakten er drie warm uit en twee koud voor de winter in Amerika (zie bron). Brengt de huidige El Ninjo straks de stand toch op 3-3?

usa1

Stap 1

Even in 3 stappen waar en hoe de winter in Amerika gaat toeslaan. Volgende week woensdag hier…

usa2

Stap 2

Zes dagen later weer ongeveer in dezelfde hoek.

usa3

Stap 3

Diep in de meteofiction is het dan echt raak. Ja daar heb je die gekke Hajo weer met z’n meteofiction. Nou dan deze…

ensgreatlakes

Prikpunt great lakes – geen twijfel

Zeg jij het maar dan. Gaan de great lakes de winter in of niet. Nondeju zeg! Hoe vaak zien we zo’n pluim. Dat willen wij ook! Het is wel nog heel stil in Amerika. Aan de ene kant omdat de weermannen en -vrouwen de handen vol hebben aan de flooding in de northwest. Aan de andere kant omdat iedereen het nog te lekker volgens het boekje vindt dat het momenteel zo warm is ten opzichte van de normaal.

kerst2015

Terug naar november

En dan zijn we ook terug bij de situatie in November dat grote plukken Canadese en USA eastcoast kou recht over die koude plek op de oceaan naar West-Europa konden doorstomen. Hier het plaatje voor kerstavond. Bring it on dus! En dan hebben we ook al weer twee nieuwe kaarten binnen van het de temperatuur van het zeewateroppervlak en kunnen we echt theorieën gaan toetsen.

europa1

Kou in Europa?

Ondertussen in Europa. Geen kou te bekennen. Of toch wel? Jawel hoor: Scandinavië komend weekeinde echt stevig koud. En Turkije en Iran. Wat een toestanden daar.

europa2

Oeral

In een volgende stap wordt dan ook de Oeral weer koud. Is toch wel belangrijk voor wat opbouw van de winter. Dat is dus medio volgende week. Ach wat warm nog bij ons.

warm

Op 1500m krijgen we misschien zelfs dit voor onze kiezen op de valreep van de kerstvakantie. Je ziet her verloop tussen de Franse ALpen en Oostenrijk. Ja die indruk is er nu wel duidelijk dat vanuit het oosten de kou wat weerstand biedt aan de oprukkende warmte. Laten we eens een prikpunt in de Franse Alpen pakken om te kijken hoe zeker die warmte is…

ensFra1210

Prikpunt zuidelijke Franse Alpen

Ahhh gelukkig maar. Een enorme zachte uitbijter. Maar ook wel weer pijnlijk duidelijk dat de Franse Alpen de komende fase alles aan hun hoogte en niets aan koning winter te danken gaan hebben. Rond de 21e-22e zien we pas een cluster temperatuurlijnen omlaag knikken. En ja avontuurlijke lijntjes (oranje en oker) zijn er ook. Snuif die maar snel op haha misschien komen ze uit!

17decplens

Plenzen?

Eentje laat ik nog zien. Puur om te laten zien dat we niets kunnen uitsluiten. Ook plensregens niet. Juist op dat moment dat een pluk kou in Oost-Europa halt zegt tegen een oprukkend warmtefront zien we uit die poot enorme regen berekend tot 2200m hoogte. Ik denk echt niet dat dit zo uitkomt en ook het Europese model berekent minder (wel zelfde patroon). Maar echt alles kan momenteel. Gekheid. Daarom dat ik me vastklamp aan de toch wel betrouwbare trend in Amerika nu. Benieuwd of dat dan zo gunstig voor Europa gaat uitpakken. En hoe verbaasd ze straks in Amerika gaan reageren!

giphy

De uitsmijter vanavond is de actuele eruptie van de Colima vulkaan in Mexico. Goed voor een elfstedentocht in februari? Wie zal het zeggen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

45 reacties

Gesloten voor reacties.