Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

Obertauern
Lees verder >

Wandelen, fietsen, klimmen,... het kan hier allemaal.

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Het lijkt dat de winter eerst in Amerika begint en dan oversteekt naar ons

check ook eens

45 Reacties

 1. Erwin schreef:

  De EC pluim is zo dramatisch slecht dat ik volgende week plaatselijk temperaturen voorspel in de LL van 15-17 graden.

 2. snowdreamer schreef:

  codetaal tussen de afbeeldingen.

 3. Erwin schreef:

  @Hajo, waarop baseer jij dat de winter zou oversteken? Vorig jaar hebben we dat ook niet gezien. Waarom denk jij dat dit nu wel zou gebeuren. Ik vind eerlijk gezegd de voorspellende waarde net zo groot als de voorspelling die jij voor kerst deed ruim een maand geleden, met alle respect.

  • Hajo schreef:

   Gut feeling. Ik ben een gevoelsmens. Al het rationeel analyseren helpt slechts tot op zekere hoogte. Beetje mannending denk ik. Ik ben ondanks mijn spierbundels toch meer androgyn denk ik. Met alle respect 😉

   • Hajo schreef:

    PS Met “oversteken naar ons” bedoel ik in eerste instantie vooral de Alpen en de middelgebergten. Laaglandwinter moet natuurlijk nog steeds gewoon uit noorden of oosten komen. Nee ik bedoel hier echt “ons” in de zin van “onze Alpen”. Idem is ook niet HEEL Amerika een ijsklomp straks. Florida valt nog wel mee.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Kijkende naar de straalstroom (verwachting dan uiteraard) is dat deze de komende 2 weken steeds minder ‘meandert’ . Dit op een spaarzaam moment na.. Tijdens de kerst komen we (2e kerstdag) aan de noordzijde van de straalstroom… Dat biedt perspectief voor kouder weer.

     Doordat de straalstroom veel minder lijkt te meanderen pikt deze ook geen depressies op van relatief zuidelijke breedte waardoor de kansen dan grote taartpunten met relatief warme lucht Europa overspoelen ook veel kleiner wordt. Eventueel in Amerika aanwezige koude lucht krijgt m.i. door bovenstaande veel meer kans over de oceaan Europa te bereiken…

     Is er iets voor te zeggen dat een belangrijke factor de straalstroom is en de mate waarin deze meandert ??

     Ik ga het de komende tijd in de gaten houden: koude USA, (meanderen straalstroom), positie straalstroom…

     Als de straalstroom zich houdt aan de verwachting volgens de computermodellen dan acht ik een kouder intermezzo vanaf 2e kerstdag zeker wel aanwezig.. ik heb dan dus ook over de LL…

 4. JanVanSoest(soesja) schreef:

  Alles cancelen in de Alpen en snel boeken in de VS!

 5. Maxski schreef:

  Iemand voorspelde ook een omslag half december. Op basis van ?

   • Erwin schreef:

    Die voorspelling van een omslag rond 15 december was gebaseerd op een omslag die in 3 modellen (GEM, EC, GFS) door een aantal members werd berekend. De ondersteuning vanuit het ensemble werd echter met de dag minder, vandaar de grote onwaarschijnlijkheid dat die nog plaats vindt. De bewering die Hajo nu doet dat de kou over gaat steken, kan hij maar mijn mening onvoldoende onderbouwen om deze stellige bewering te doen. Die bewering is vergelijkbaar met de bewering van een maand geleden voor kerst. Een pure gok die ook van nul en generlei waarde bleek maar uiteraard wel als muziek in de oren klinkt.
    De kans is uiteraard statistisch gezien wel aanwezig dat het in januari fors kouder wordt na een record zachte december maar dat is dan niet een verdienste van deze stellige bewering. Ik geloof namelijk niet dat je nu kunt stellen/staven dat de kou vanuit de VS over gaat steken naar Europa. Uiteraard kan dat gebeuren maar zeer vaak zien we dat dit niet gebeurt.
    Maar toegegeven: het klinkt leuk! Net zo leuk als de analisten die een eindejaarsrally op de beurs voorspellen… Maar onderbouwen of staven is een ander verhaal.

 6. Spyfromthesky schreef:

  Oeps de AO en de NAO index zijn ook plotseling omhoog bijgesteld. Mmmm dat is op zich niet zo leuk. Maar goed het is maar een prognose.

  Toch bevalt mij in de laatste run van GFS dat toch lage dauwpunt temperaturen in de buurt komen. Dat wil zeggen Scandinavië.

  En rond 17.00 uur vroor het bijna nergens in Europa. Moskou was 1 graad in de plus en ergens in Scandinavië 9 graden boven nul. Europa en Rusland is gewoon te warm.

  Willen we nog wat kansen toedichten van deze winter, dan moet het ergens in december toch gaan afkoelen. En als de 16 (nog lang niet zeker) van de kaarten definitief is verdwenen dan hebben we nog de laatste week van het jaar.

  Nee, je kunt nu al wel bijna zeggen we dit jaar niet meer op het ijs zullen staan, tenzij net voor Kerst er echt een koude inval plaatsvindt. En mocht die plaatsvinden, dan beschouw ik het al een kleine winterwonder gezien de warmte die we overal hebben.

  Spyfromthesky(Arnold).

  • Maurice schreef:

   Je ziet Amerika toch ook weer afkoelen?! Dus waarom hier niet? Duidelijk hou Hajo er net een bericht overschrijft. Als Scandinavie ook weer kou krijgt en de Oeral ook, dan kan er rond kerst naar mijn mening van alles gebeuren? Of pakt Hajo alleen maar kaarten die de meest positieve scenario’s geven? Dat denk ik met deze onzekerheid dus niet…

  • Hajo schreef:

   Nee natuurijs in 2015 gaat niet meer lukken. Volledig mee eens. Een herhaling van 2012 is nog goed mogelijk. Dat zit ook in mijn winterverwachting (die op sommige andere punten al wel de mist in is hoor).

 7. 14Harm schreef:

  En beste weermannen c.q. wntersportvolgers. Zullen we de punrun nu eens geen prullenbakrun noemen wanneer ons felbegeerde scandihoog eindelijk in de maak is?

 8. Erwin schreef:

  Ik voorspel dat december 2015 het warmterecord uit december 1974 ruimschoots gaan verpletteren. en in dat jaar (1974) was december zelfs zachter dan oktober. Het moet niet gekker worden.

 9. Vindt ik dus een geweldige video !!gevoelige kijkers klikken maar beter weg!! :

  https://www.facebook.com/NOSop3/videos/1078528642191764/

  • Sytze schreef:

   Mooooi. Heb toch een vraag……komt het voor dat in een week vooruit een situatie ontstaat die niet meer in een van de rekenlijntjes voorkomt en fors afwijkt…..18 december is nog steeds DDay voor mij….of lijd ik aan wintermerries……. Geweldig mooi dit zo andere patroon…dat geeft aan dat er nog veel hardnekkige verrassingen voor ons liggen.

 10. qlubtempo schreef:

  Gfs 00z ook weer niet best op enkel kaartje na

  • Frans schreef:

   Ik vind juist dat de GFS00 en stuk beter is voor de alpen, zeker als je hem vergelijkt met de EC run die nu binnen loopt. EC laat echt een bak warmte west Europa binnen fietsen. GFS heeft volgende week woendag / donderdag toch mooi sneeuwmomentje in de Alpen. Helaas wel met relatief hoge druk maar met veredeld duimwerk moeten we toch een mooi laagje erbij krijgen. Ook in de meteofictie (wel heel ver weg, geef ik toe) heeft het model vanaf volgende week zaterdag diverse sneeuwmomenten in de alpen. EC 0uur is de enerlaatste kaart binnen, ik waarschuw kijk maar niet! (12 graden op 1500 meter op 20 december)

 11. Darius schreef:

  Beter nu zo’n kaart dan over een week!

 12. Joke, Riederalp schreef:


  Fohnwolken en ochtendrood, windstil en -2 graden…….

 13. JanVanSoest(soesja) schreef:

  De 15e komt dichterbij….vooruitzichten worden er niet beter op……boekingen zijn bijna niet meer te annuleren…..kortom…..wachten is op een wonder……komt het niet dan wordt dit de zoveelste beroerde aanlooop naar Kerst en wellicht met Kerst groene dalen.
  Jammer maar niets aan te doen, vorig jaar hebben we ons ook vermaakt en we zullen dat dit jaar ook weer doen in Kals en omgeving! Het blijft tenslotte vakantie in een geweldig land!

  Zo…en nu weer verder duimen natuurlijk…verkeer op de oceaan stilleggen zodat de winter veilig en snel kan overstekken.

 14. Maurice schreef:

  Vanmorgen op NOS radio 1, de gemiddelde temp. in Nederland is de laatste eeuw met 2 graden gestegen. Vogels broeden vroeger, insecten zijn eerder actief en planten staan eerder in blad en bloem. Dit is volgens de onderzoeker CBS (naar ik meen) allemaal door klimaat verandering.

  • Hajo schreef:

   Ja maar is het ook door CO2? Klimaatverandering is een vaststaand feit waaraan niemand twijfelt. Maar is het ook (in hoofdzaak of slechts in bijzaak) door CO2? Vaststaand feit is ook dat het hele circus de grootste corrupte zooi is ooit. Dat is hard te bewijzen. Door economen en historici. Het is echt ongekend hoe diep we gezonken zijn. Het bijgeloof in de Middelleeuwen was zeker niet groter. Droevig.

   • Maurice schreef:

    Ik ben het helemaal met je eens… Ik liet gister een model zien waarin je juist de temp. vanaf jaren 70 lager zag worden…
    En heerlijk hoe fel je bent Hajo! Heerlijk! Go on!

 15. Ebbe schreef:

  GFS 00Z Vanaf de 20ste helemaal perfect zou ik voor tekenen…… regelmatig Sneeuw tot in de dalen door NW-N- NO stroming tot en met 2e kerstdag… 15/16e sneeuw momenten wel met wat te hoge sneeuw grens … dus echt niet zo verkeerd. Gaat gewoon goedkomen (:-)

 16. Michel schreef:

  Mooie zonsopkomst in Zell am SeeKaprun

  [IMG]http://i66.tinypic.com/2uh5ldf.jpg[/IMG]

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.