Terwijl de Lage Landen liggen te zweten in de zomerhitte, heb ik met mijn gezin ons heil gezocht in het westen van de Verenigde Staten. WSWM is natuurlijk een weersite met een beetje aandacht voor het klimaat. Heel fijn dat ik van Hajo de ruimte krijg om er ook mooie reisverslagen te schrijven. En zoals de uitgelichte afbeelding al laat zien: we zijn in San Francisco. Wat een heerlijke stad. Enorm liberaal, soft drugs zijn hier bijvoorbeeld gewoon gelegaliseerd, maar ook een enorm lekker klimaat. Vandaag was het een graad of 21°C met een heerlijk zonnetje en een lichte zeebries. De wijn in ons hotel is tussen 17.00 uur en 19.00 uur “complimantary” met een heerlijk dakterras dus we hebben heerlijk genoten (en niet alleen van de wijn). Gisteren over de Golden Gate Bridge gefietst, vandaag de stad te voet bekeken. En het openbaar vervoer is hier goed te doen. Als je SF gaat bezoeken en daarna nog een rondreis gaat maken zoals wij dat doen, dan reserveer je je auto pas vanaf de dag dat je SF weer verlaat. Waarom duur betalen voor een auto die toch alleen maar in de garage staat?

SF is gebouwd op heuvels. Dit geeft enorm fijne fotomomenten. Veel vergezichten zoals deze vanaf California richting de Bay Bridge. Een ieder die in SF is geweest kan dit beamen. De straten lopen steil en dat is af en toe best afzien, zeker op de fiets. Vandaag California (dat is een straat in SF) omhoog gelopen vanaf Van Ness. Flink de pas erin en een beetje uitgerust in de Grace Cathedraal die bovenaan de heuvel van California en St. Jones ligt.

De wereldberoemde Fishermans Warf is ook zeker de moeite waard. Wij zijn met de Cable Car vanaf Market Street richting Fishermans Warf getrokken. Wat een leuke ervaring. Natuurlijk nog even aan de Cable Car gehangen met m’n zoon. En aldaar hebben we fietsen gehuurd om de Golden Gate Bridge over te fietsen. Erg leuk om te doen en het stond al jaren op m’n bucket list. Ook weer afgevinkt dus 🙂

Het is wel erg druk op de brug, vooral met wandelaars. Maar op de helft heb je niet zoveel “last” meer van de voetgangers. De brug fietsen is zeker goed te doen maar om te lopen is het voor de meeste mensen net iets te ver. We hebben de brug heen en weer gefietst en hebben juist niet gekozen voor de ferry terug vanaf Sausolito, zoals 90% van de toeristen doen. Ik sta dagelijks op de pond naar het Centraal Station in Amsterdam en ook m’n andere gezinsleden hadden er geen zin in. Derhalve zijn we aan de andere kant van de brug omhoog gereden om daar nog wat mooie foto’s te maken.

Wat me opviel is dat er overal, met name in Fishermans Warf, borden te vinden waren met Tsunami waarschuwingen. Tsja, SF ligt natuurlijk op de San Andreas breuk. Dat is een breuk tussen 2 aardplaten die langs elkaar schuiven. In 1989 was de laatste grote aardbeving en in 1906 is SF zo wat geheel verwoest door een aardbeving met een 7.8 moment magnitude. Na 2004 (aardbeving met tsunami in Indonesië) zijn ook hier waarschuwingen geplaatst.

Overal in de stad vindt je de “melkkoe” van de gemeente SF. De Cable Car. Een enkeltje kost $ 7,- p.p en er staan dikke rijen bij de karretjes. Maar ja, je bent niet in SF geweest als je niet een ritje hebt gemaakt met dit bijzondere vervoersmiddel.

Deze hebben we overgeslagen. Het eiland Alcatras. Leuk om vanaf de Fishermans Warf te fotograferen, maar voor ons niet een prioriteit. Veel over gehoord, wereldberoemd maar niet aan ons besteed. Spijt van? Alleen als ik in de reacties lees dat ik dit niet had mogen missen dan heb ik een reden om ooit nog eens terug te keren. Maar anders ook hoor want SF is echt geweldig.

 

Wat je ook veel ziet in SF zijn daklozen en verslaafden. Met name in Ellis street zitten er heel veel. Je hebt er helemaal geen last van, ze vallen je niet lastig, maar jeemig de peemig wat een ellende. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien want ons hotel ligt in die straat. en als je richting Market Street loopt kom je ze tegen. Ik ben wel wat gewend maar dit is echt doffe ellende. Je ziet van alles. Kinderen, volwassenen en ouderen die laveloos van de drugs op straat liggen. Geheel van de wereld door een shot met de naald nog naast zich op straat. Een oude vrouw onder plastic met een bed van karton. Sommige helemaal in shock, schreewend en slaand met hun armen alsof ze tegen geesten vechten. Nogmaals: ze doen je niks maar het is erg indrukwekkend!

Maar voor de rest bestaat SF alleen maar uit hotspots!

Bekend van de James Bond film “A view to a kill” de City Hall van SF. Met een mooi park ervoor.

De beroemde Painted Ladies op Alamo Square.

Natuurlijk China Town, waar we vandaag gelunched hebben voor een appel en een ei. Veel voor weinig….daar houd ik van.

De Dragons Gate: het begin van China Town

Voor de rest verrassende plekjes in de stad.

Nogmaals de Golden Gate vanaf de andere kant met op de achtergrond SF. Pittig fietsritje omhoog overigens.

Pier 39 met de stinkende zeeleeuwen. Wat een kabaalschoppers zijn dat.

En omdat hij zo mooi is nogmaals de Golden Gate Bridge met nuttige info over de brug.

Wij vervolgen onze reis morgen (voor jullie vandaag) richting Yosemite. Gelukkig is de Tioga pas ook open. Daar ligt zeker nog sneeuw. Eerst maar eens een beetje wandelen in Yosemite National Park en genieten van de natuur. Op naar het volgende avontuur. I’ll keep you posted. Groet uit San Francisco.

Stay Safe!

Categorieën: Reisverslag

Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

8 reacties

Gesloten voor reacties.