Buienradar toont koufront tegen Alpen

Klik voor grotere kaart

Het koufrontje gisteren heeft alle webcambeelden aan de noordkant van de Alpen al opgefrist en nu gaat het pas echt stevig sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. Van Frankrijk tot ver oostelijk in Oostenrijk is sprake van kans op een halve meter poeder. Hierboven zie je het front vanochtend al tegen de Alpen liggen en zie je ook de typische polaire fronten die zo’n sterk koufront altijd op de hielen zitten. Bij deze roep ik iedereen op om zo veel mogelijk cambeelden van de sneeuwval te delen op de wall van onze Facebook pagina.

En dan komt heus helaas het warmtefront erachteraan. In de nieuwe weervideo ga ik er even stap voor stap doorheen op wetter3.de, ook met oog op de situatie op de weg.

[fbphotos id=318883304812548]

De kaarten hierboven verraden dat Europa ook buiten de gebergten weer een klein beetje gaat winteren de aankomende 8 dagen. Alleen aankomende zondag schiet het kwik nog eens erg fors omhoog in Midden-Europa maar daar maken nieuwe kou- en occlusiefronten snel korte metten mee. Hoe dat precies gaat bekijken we hieronder in 3 karakteristieke ensembles…

Ensembles Franse Alpen, Oostenrijk en zuidkant

[fbphotos id=318885918145620]

Gisteravond merkte ik al op dat de nieuwste modelberekeningen zo slecht nog niet zijn. Behalve het warmtefront zaterdag vallen alle volgende neerslagpieken – en die zijn er! – samen met dips in temperatuur. En we volgen alle kronkels op de grafieken hierboven tot 7 januari en niet verder. Je ziet dat de groene hoofdrun een zeer zachte uitschieter is en dat het ensemble gemiddelde neigt naar een blijvend wat koudere fase. Het mooiste nieuws is wat mij betreft dat er ook aan de zuidkant een klein dumpje komt 3 januari, wat ik straks in de gratis update kort voor vertrek kan melden aan iemand die twee weken geleden al een betaald weerbericht op maat voor de Dolomieten bestelde. Kijk hierrr eens of zo’n betaald weerbericht op maat ook iets voor je is.

BV2
Morgen ben ik jarig – word ik 45 – en vier ik ook mijn 40 jarig ski-jubileum (eerste wintersport januari 1972) en dan verwacht ik gewoon van de weergoden dat ze als verjaarscadeautje het enkele winterse lijntje voor Nederland ineens omtoveren in een mooie winterse hoofdrun. Vooralsnog zien we alleen een voorzichtige geleidelijke overgang naar ietsje kouder weer in het laagland.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

18 reacties

Gesloten voor reacties.