Buienradar toont koufront tegen Alpen

Klik voor grotere kaart

Het koufrontje gisteren heeft alle webcambeelden aan de noordkant van de Alpen al opgefrist en nu gaat het pas echt stevig sneeuwen aan de noordkant van de Alpen. Van Frankrijk tot ver oostelijk in Oostenrijk is sprake van kans op een halve meter poeder. Hierboven zie je het front vanochtend al tegen de Alpen liggen en zie je ook de typische polaire fronten die zo’n sterk koufront altijd op de hielen zitten. Bij deze roep ik iedereen op om zo veel mogelijk cambeelden van de sneeuwval te delen op de wall van onze Facebook pagina.

En dan komt heus helaas het warmtefront erachteraan. In de nieuwe weervideo ga ik er even stap voor stap doorheen op wetter3.de, ook met oog op de situatie op de weg.

[fbphotos id=318883304812548]

De kaarten hierboven verraden dat Europa ook buiten de gebergten weer een klein beetje gaat winteren de aankomende 8 dagen. Alleen aankomende zondag schiet het kwik nog eens erg fors omhoog in Midden-Europa maar daar maken nieuwe kou- en occlusiefronten snel korte metten mee. Hoe dat precies gaat bekijken we hieronder in 3 karakteristieke ensembles…

Ensembles Franse Alpen, Oostenrijk en zuidkant

[fbphotos id=318885918145620]

Gisteravond merkte ik al op dat de nieuwste modelberekeningen zo slecht nog niet zijn. Behalve het warmtefront zaterdag vallen alle volgende neerslagpieken – en die zijn er! – samen met dips in temperatuur. En we volgen alle kronkels op de grafieken hierboven tot 7 januari en niet verder. Je ziet dat de groene hoofdrun een zeer zachte uitschieter is en dat het ensemble gemiddelde neigt naar een blijvend wat koudere fase. Het mooiste nieuws is wat mij betreft dat er ook aan de zuidkant een klein dumpje komt 3 januari, wat ik straks in de gratis update kort voor vertrek kan melden aan iemand die twee weken geleden al een betaald weerbericht op maat voor de Dolomieten bestelde. Kijk hierrr eens of zo’n betaald weerbericht op maat ook iets voor je is.

BV2
Morgen ben ik jarig – word ik 45 – en vier ik ook mijn 40 jarig ski-jubileum (eerste wintersport januari 1972) en dan verwacht ik gewoon van de weergoden dat ze als verjaarscadeautje het enkele winterse lijntje voor Nederland ineens omtoveren in een mooie winterse hoofdrun. Vooralsnog zien we alleen een voorzichtige geleidelijke overgang naar ietsje kouder weer in het laagland.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.