Les menuires
Lees verder >

Toegang tot het grootste skigebied ter wereld voor een grandioze vakantie.

les menuires
Lees verder >

Hét skimekka op de meest centrale plek in de Trois Vallees, het grootste volledig verbonden skigebied ter wereld. Les Menuires ligt zeer sneeuwzeker op 1800m terwijl de pistes nog 1000m hoger reiken. Een piste & offpiste paradijs!

kleinwalsertal
Lees verder >

Bereidt u zich voor op 130 km Skipiste: brede familiepistes, uitdagende zwarte pistes, en vooral een zeer sneeuwzeker gebied.

les menuires
Lees verder >

WOW! Met sneeuwgarantie. Niet tevreden? Geld terug.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Kleinwalsertal
Lees verder >

Ga tot het uiterste in het Kleinwalsertal!

Kleinwalsertal
Lees verder >

De meer dan 50 km aan wandelpaden, brengen jou op de prachtigste plaatsen.

Kleinwalsertal
Lees verder >

In Oostenrijk in de gondel stappen en naar beneden skiën in Duitsland. Met één skipas brengen 47 gondels en liften u in de 2 landen op de berg.

Renault Kadjar
Lees verder >

Samen op avontuur

Val d'anniviers
Lees verder >

Ga je mee op skivakantie naar het paradijs?

Val d'anniviers
Lees verder >

Vakanties vol avontuur wachten op jou!

Skiën, freeriden,wandelen, rodelen,... het kan allemaal in het prachtige Montafon.

Het jaar zonder zomer aan de Groenlandse Oostkust

check ook eens

15 Reacties

 1. Leo schreef:

  Precies op tijd met dit bericht Hajo.

  Eerder deze week deelde ik deze timelapse.
  Inmiddels:


  Zie ook hier en hier. De omvang is enorm: wordt geschat op 11 gigaton. Stel je voor: overeenkomstig met 11.000.000.000.000 liter water. Uiteraard rollen alle domme en cynische clichés (met de toon “nee hoor het valt wel mee met de klimaatsverandering 😉 ..)” weer ruimschoots voorbij.
  Echter:

  Wij weten gelukkig beter. Los van dit natuurlijke proces dat al sinds de laatste ijstijd aan de gang is (soms wat meer, soms wat minder) zien we hierboven dat die 11 gigaton in het niet valt bij de positieve afwijking in de actuele massabalans. Bizar: waar normaal gesproken in deze tijd van het jaar (los van de afkalving dus) zo’n 4 gigaton per dag smelt zien we een actuele toename van ca. 1.5 gigaton per dag. Ergo: in twee dagen tijd is het “verlies” van de ijsberg gecompenseerd.
  Hoop uiteraard wel dat het goed afloopt voor de bewoners van Innaarsuit!

  • Frederic schreef:

   Ik vind het zeer bedrieglijke grafieken van die Sneeuw Massa Balans. Sneeuwval t.o.v. sneeuwsmelt wordt erop weergegeven. Maar dus niet de omzetting in ijs en de ijsafkalving. Wat weten we dan uiteindelijk met die grafiek? In feite niets. Gaat het nu goed of slecht met de Groenlandse ijskap? Niet uit deze grafiek af te leiden. Jammer

   • Leo schreef:

    Vorig jaar rond deze tijd hadden we dezelfde discussie Frederic.
    Inderdaad: afkalving wordt hier niet meegenomen; dat heb ik er steeds bijgezegd. Omzetting in ijs is overigens wel in het model verwerkt.
    Voor de afkalving bestaan geen weermodellen en ook het meten is niet eenvoudig. Voor zover ik weet zullen pas op achteraf basis o.b.v. satellietmetingen -ongeveer- zien hoe het uitpakt. Algemeen wordt echter aangenomen dat de afkalving vrij stabiel is en over de laatste decade zo’n 550 gigaton per jaar bedraagt.
    22 juli 2017 trok ik eenzelfde conclusie als nu (ook toen door jou in twijfel getrokken)
    ;1 september volgde de bevestiging:
    https://www.carbonbrief.org/guest-post-greenland-ice-sheet-2017?utm_content=bufferf42ce&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
    We gaan het zien.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     SBM = Surface Mass Budget

     @Frederic.. zou mooi zijn als je grafieken kon aanleveren die een aanvulling zijn op de door jou gegeven kritiek (niet negatief bedoeld)….

     De webcam van Barrow (Sea Ice webcam) laat ook nog ijsvelden zien… wie weet een opmaat naar meer de komende seizoenen…?

   • Hajo schreef:

    Het kan niet goed of slecht gaan met een ijskap. Het maakt moeder natuur namelijk geen bal uit wat daarmee gebeurt. Evenmin wat er met de drieteenstrandloper gebeurt. Leuke bijzondere vogel. Maar er zijn genoeg strandlopers met 4 tenen. Bedenk altijd: de natuur is indifferent. Alleen wij mensen maken ons druk over verandering. De natuur is….. verandering. 😉

    • Hans schreef:

     Jij bent de enige op dit moment met een profielfoto Hajo……………
     Monteur lang op vakantie?
     Ik wist trouwens niet dat er op Groenland strand is……….. lopers zullen er vast wel genoeg zijn ja……..
     Je bedoelt waarschijnlijk “ niet goed of niet slecht” want wat jij schrijft is hetzelfde. 😉

 2. Leo schreef:

  Toegift:

  Een vrij ongebruikelijk beeld (want daar meestal droog): het sneeuwt op de summit.

  En dat overigens bij 16 graden onder nul. Ook komende dagen zal het sneeuwen. Geen enorme hoeveelheden (10-20 cm) maar toch barre omstandigheden!

 3. Leo schreef:

  NB Weer = geen klimaat dus het is uiteraard onzin om de extreme toename van de sneeuwval én de late en weinige smelt in de zomer de afgelopen twee jaar (al) toe te schrijven aan de klimaatsverandering zoals de Scientific American dat doet.
  Theoretisch zou je je er natuurlijk wel iets bij kunnen voorstellen: warmere lucht kan meer vocht bevatten –> meer sneeuw –> meer albedo (=reflectie zonnestraling) –> kouder –> 🙂 En overigens ook nog eens zeespiegeldaling..
  DAT zou dan natuurlijk goed nieuws zijn en toch vooral precies wat de sceptici al jarenlang aangeven: veel onzekerheden m.b.t. dit soort negatieve terugkoppelingen!

 4. Paul A Club 1989 schreef:

  Leo bedankt, ik volg het ook op de voet en het is indrukwekkend!

 5. Eduard schreef:

  Het wordt spannend:
  Stand van 1 jan. t/m 13 juli tot nu toe:

  Regen:
  Op 1 staat 1996: 199.2 mm
  2018 staat nu op plek 16 met 293.5 mm

  Zon:
  Op plek 1 staat 2003: 1190.2 uur
  2018 staat nu op plek 3 met 1157.5 uur

  Temperatuur:
  Op plek 1 staat 2007: 11.39 graden
  2018 staat nu op plek 5 met 10.27 graden

  Volgende week weer een nieuwe stand!
  🙂

 6. Tim schreef:

  Veel dank voor de interessante inhoudelijke bijdrage van iedereen. Interessante cijfers over de afgelopen periode. Erg interessant om te zien hoe dit verder gaat en of we een enigszins duurzame trend kunnen zien.

 7. Ilona van Dam schreef:

  Komt er binnenkort ook nog eens een weerbericht voor de Alpen????

 8. Asten (Harmelen) schreef:

  En de Bilt wéér extreem warm t.o.v. de omringende stations (’s avonds)….

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.