wswm_winterbanden_fb
Nederland is een land met relatief zachte winters en vlakke wegen. Het aanschaffen van winterbanden kan daardoor misschien voelen als een verplichte grote uitgave waarvan je maar korte tijd gebruik maakt maar dat is niet zo. Winterbanden zijn een echte must als het koud wordt! In dit blog lees je alles over het wat en waarom van winterbanden.

Wanneer de temperatuur richting vriespunt daalt is het rijden met winterbanden aan te raden. In veel landen zelfs verplicht! Dit heeft te maken met de zachtere samenstelling van het rubber van winterbanden. Deze worden niet zo hard bij kou als zomerbanden. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor lage temperaturen en hebben ze meer grip, wat natuurlijk wel zo fijn met de winter en besneeuwde wegen in het vooruitzicht!

Waar gaat de reis naartoe?
Tegenwoordig is rijden zonder winterbanden, bij ijzel en sneeuw, in de meeste vakantielanden verboden. Ga je naar Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland op vakantie? Dan geldt dat je verplicht bent je banden aan te passen aan de weg- en weersomstandigheden.

In zowel Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk mogen boetes worden uitgedeeld wanneer je niet met winterbanden rijdt in winterweer en kan het rijden zonder winterbanden zelfs juridische gevolgen hebben bij een ongeluk. Bereid je daarom voor je vertrekt al goed voor. Zorg verder altijd voor extra afstand tot je voorganger om gevaarlijke situaties en dure grappen te voorkomen.

Voordelig voor je banden en portemonnee
Al lijkt het misschien alsof je je winterbanden maar een paar dagen per jaar nodig hebt, je kunt deze set gerust de hele Nederlandse winter onder je auto laten. Het voordeel daarvan is dat je ze kunt afwisselen met je zomerbanden, waardoor deze  minder snel slijten. Zo spaar je een beetje uit, wat dan weer heel voordelig is!

Waar moet je op letten?
Wanneer je winterbanden onder je auto laat zetten is het belangrijk dat de profieldiepte minimaal 4 millimeter is, anders gelden de banden juridisch niet meer als winterband. In het buitenland word je er zelfs mee op de bon geslingerd. Zijn je voorbanden (bij voorwielaandrijving) verder afgesleten dan je achterbanden? Dan kun je het jaar erop de banden van voor naar achteren wisselen.

Goed voorbereid op reis
Winterbanden zijn dus erg belangrijk om veilig de winter door te komen. Zeker in deze tijd van het jaar zijn de wachtlijsten voor het wisselen van je banden dan ook lang. Maak daarom gauw een afspraak!


2 reacties

Gesloten voor reacties.