Toevallig staan de reacties op deze site zo dat er na 100 reacties een nieuwe pagina wordt aangemaakt. Het leuke is nu dat op pagina 2 allemaal enthousiaste berichten staan in de zin van: Sprookjesachtig! Prachtig! Wit tapijt! Op pagina 1 daarentegen overheersen de teleurgestelde reacties. Velen roepen: “alle modellen zater er faliekant naast!” Nu zal ik uitleggen dat dit allerminst het geval is. Hierboven trouwens met dank aan Dennis een cam uit Zandvoort. Hij stuurde ons links naar cams uit Scheveningen (hier en hier), Hoek van Holland (hier) en Zandvoort (hier).

Voor ik verder ga nog even het actuele plaatje van de het weerstation van een plaatsgenoot die een cam op zijn dakkapel richt op de plek waar nu al 3 winters op rij honderden eenden en meerkoeten een wak vrij houden. 

Hierboven de laatst berekende verse accumulatie tot in de namiddag door het GFS 0,5° model. Het GFS 1,0° model komt nog op 12cm voor midden Nederland vanochtend. Wat dat betreft moeten we ons oordeel over de modellen uitstellen tot het stopt met sneeuwen. In de laatste modelruns gisteren daalde de maximale verwachting ook al van 22 naar 7cm. Dat noopte mij er gisterochtend al toe om als maximale accumulatie voor ergens in Nederland 15cm af te geven (Amsterdam was mijn gok).

Is dat zo beroerd voor die weermodellen? Bedenk eens dat onze beroemde landgenoot Buys-Ballot (1817-1890) nog maar net wist dat wind om een hoog met de klok en om een laag tegen de klok draait. Zelfs iets simpels als een front was in zijn tijd onbekend. Satellietbeelden waren iets voor Jules Verne. Veel meer dan wat gissen op basis van wolkenvormen kon men niet. En dan nu! Onze weermodellen berekenen het ontstaan en vergaan van systemen en hun koers over de kaart. Temperaturen worden heel aardig berekend. Neerslag blijft lastig omdat het een resultante is van veel factoren. Als je neerslag binnen een factor 2 nauwkeurig hebt uitgerekend dan is dat een prima prestatie.

Dan de timing van het binnengaan van zo’n front. Ik verbaas me wel eens over het KNMI dat inderdaad nog wel eens een halve dag vasthoudt aan eerder gedane uitspraken terwijl een simpele blik op de buienradar kan tonen dat een front uren eerder en vaak later binnenvalt. Dat was gisteravond ook zo. Ik gaf in de reacties gisteravond laat aan dat iedereen maar moest gaan slapen omdat het toch pas in de ochtend zou gebeuren. Gelukkig begonnen uiteindelijk steeds meer mensen te geloven dat bijvoorbeeld de regen in het zuidwesten echt snel in sneeuw zou overgaan.  

Leo’s kids op de slee vanochtend
 

Maar zijn modellen slecht die tot in details de omvang en koers van een depressie berekenen en dat het front dan een paar uur later arriveert dan misschien 24 of 48 uur eerder werd berekend? Juist met Karin kon je dat verwachten. De depressie beweegt namelijk niet op ons af maar tolt van ons weg. Geloof me: er zijn polaire of zonale fronten die met 100km per uur vanuit het noordwesten of westen op ons afrazen en waarvan je het moment van landfall tot op het kwartier precies uren van te voren kunt inschatten. Maar hoe ga je het doen met zo’n scherend systeem? 

Nee, laat me eens duidelijk zijn vanochtend: zo schaapachtig als velen geloven in alle resultaten voor 2100 van de onbeholpen klimaatmodellen waarmee (pseudo-)wetenschappers, politici, ambtenaren, industriëlen en milieului de burger het geld uit de zak kloppen, zo onterecht kritisch is men over de wonderlijk geavanceerde weermodellen met hun hoofdruns en ensembles die ons meer vertellen over het weer voor de komende 3 tot 5 dagen dan ooit een waarzegger durfde te dromen. Daar mag wat mij betreft nog eens iemand als onze eigen Henk Tennekes de Nobelprijs fysica voor krijgen.

Begrijpelijk dat alarmfase nooit klopt
Wat ik afsluitend wel nog even kwijt moet is dat ik het dilemma snap waarvoor KNMI, NS en ANWB zich geplaatst zien: bij hun uitspraken zijn de belangen groot en is het extra pijnlijk als het eens niet uitkomt. Eén ding is me echt opgevallen de laatste winters: ik zie steeds een onderschatting van de sneeuw met te laag alarm gevolgd worden door een overschatting van de sneeuw en te hoog alarm (wie gaat het eens turven?). Een soort varkenscyclus zeg maar. Kun je echt je klok op gelijk zetten. De weergoden vinden dit een leuk kat- en muisspelletje. Dus de volgende keer dat het KNMI zegt dat er 1 cm sneeuw komt….. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

192 reacties

Gesloten voor reacties.