Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Trek je wandelschoenen aan en ga erop uit in Loser.

Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

Die Tauplitz
Lees verder >

De prachtige natuur vormt een ideale bestemming voor het hele gezin.

Het is al top en nu ook nog weer een mooie winterse hoofdrun om van te smullen

check ook eens

60 Reacties

 1. Carl schreef:

  Hajo,
  Kan je ook wat aandacht geven Frankrijk. Alvast bedankt

 2. Moes schreef:

  Laten we maar gewoon van de gemiddelden uitgaan. Dan is de voorlopige termijn, voor zowel nederland/ardennen en alpen, heel gewoontjes. Het benoemen van de mogelijkheden is prima natuurlijk, maar zou niet teveel focussen op een klein clustertje “hiep hiep hoera” lijnen wat waarschijnlijk toch zo de prullenbak in kan

 3. Ronaldo schreef:

  Op dit moment drukt er nog wat neerslag tegen de zuid-oost kant van de Alpen aan. Voor Karinthië betekent dit sneeuw. Resultaat aan de noordkant een knaller van een föhnmuur.


  Kleine stuwing tegen de zuidkant….


  …. met föhnmuur gezien vanaf de Dachstein….


  … of iets dichterbij zoals in HochWurzen

 4. Martijn sonnenberg schreef:

  ben erg benieuwd welke kant de volgende runs op gaan. de modellen moet toch een keer terug in de plooi vallen. ik vrees dat we dat toch echt pas over 1-2 dagen gaan zien of er voldoende warmte in het drukbolwerk verdwijnt om een blokkade te vormen. Iemand gaf in de reacties aan dat GFS vorig jaar met een zwakke straalstroom betere prestaties gaf. laten we daar maar op hopen. Mocht de situatie van het eurohoog uit EC zich voordoen dan heb ik met de evolutie van de kaarten er wel vertrouwen in (zoals ook @asten) dat ook die situatie maar van tijdelijke aard is en wellicht stabiliserend nog wel eens erg gunstig kan zijn.
  Komend weekend in ieder geval weer een mooie dump die toch lijkt te gaan komen, daar eerst maar eens de aandacht op leggen 😉
  Nog een mooi voorbeeld van inversie: de sneeuwkanonnen in lech dorp/dalafdaling, waar oberlech (150 mtr hoger) in de zon de kanonnen inmiddels heeft uit staan:

 5. JorneValstar schreef:

  Hm gfs06 maakt er een beetje een rommeltje van (denk illustratief voor het ontbreken van straalstroom). Constant een gevecht tussen warm en koud boven de lage landen en de alpen met ontwikkelingen die ik niet helemaal snap of erg onwaarschijnlijk vind. Hoogtepunt van het bovenstaande is deze kaart voor 228h vooruit met 2 lagedrukgebieden die tegen de klok indraaien en daartussen een flinterdunne lijn van hoge druk die het gevecht tussen de 2 lagedrukgebieden in stand houdt.
  Ik krijg de neiging alle kaarten maar de prullenbak in te gooien en gewoon af te wachten wat er gebeurt haha
  Ensemble zo maar weer checken, kijken of daar wat duidelijkheid uit te trekken is.

 6. Roy schreef:

  Terug in de plooi @Martijn 😉 Weinig hoogtepunten in de GFS06h voor de PdS:

 7. fred schreef:

  Tot nu toe loopt de gfs 12z mis, de wind komt uit het zuiden, en dan weten we hoe laat het is.
  Maar ja we zijn pas half nov, en dan zijn er mensen die nu al winter willen hebben, tegen die mensen zeg ik, denk eens goed na.

  • Roland Bodegraven schreef:

   Ik denk dat elke run maar weer bevestigt dat de modellen niets kunnen met een meanderende straalstroom of een afwezige straalstroom.

   • fred schreef:

    Dat is waar, dan weer kouder dan weer zachter.
    Al valt het mij wel op, dat vaak genoeg alleen de koudere runs worden besproken, deze run is niet goed voor winterweer, dat mag ook getypt worden.

    • Hans schreef:

     @Fred, het is hier ook een “WINTERSPORTWEERman” site. Voor BBQweer moet je ergens anders zijn………… maw er is even geen bijzonder nieuws te melden.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     @Fred
     De hoofdrun is nu eenmaal wat makkelijker om te bespreken. Lastig om te zeggen dat bijvoorbeeld members p14 p15 op 260 uur en wat later in de tijd nog veel meer members potentie hebben om ook in de LL ‘winters’ weer te laten losbarsten.
     Vrijwel geen enkele oplossing gaat voor standvastige hogedruk op een voor de Alpen ongunstige plek en dat is positief.

     Vergeet ook niet dat er voor zondag t/m woensdag zeker voor Oostenrijk boven de 1000 meter meer dan 30 cm sneeuw bij gaat vallen (verwachting uiteraard). Plaatselijk valt zeker hogerop minstens het dubbele !!

     Voor ‘mijn’ wintersporthotspot Zillertal Arena houdt dit in dat er op de pisten op dorpsniveau 60 tot 80 cm ligt.
     En dat is in Oostenrijk vrijwel overal het geval zeker aan de noordzijde. En dat zijn sneeuwhoeveelheden waar je voorgaande jaren medio januari in sommige wintersportgebieden je handjes voor dichtkneep. En dan moet december nog beginnen !!

   • Erwin schreef:

    Ensemble is al een tijd eenduidig vrij zacht hoor. Alleen als de hoofdrun in plaats van een andere member een koude uitbijter is, is daar meer focus op.
    Dus ik vind dat het model niet eens zo zeer zwalkt. Het is meer de hoofdrun die de laatste dagen vreemde capriolen uithaalt.

    • Asten (Harmelen) schreef:

     Inderdaad… volgens mij is hier ook niemand die dat niet ziet…

     • Erwin schreef:

      Gezien de reactie van Roland hierboven blijkbaar wel want het gemiddelde ensemble fuctueert niet enorm. Als er nu een hele lage correlatie was tussen het ensemble gemiddelde van de diverse opvolgende runs kun je idd zeggen dat de modellen niets kunnen met meandering of afwezigheid van een straalstroom maar dat is niet zo. In elke ensemble zitten we 1 of meer uitbijters en laatste dgen was dat toevallig regelmatig de hoofdrun. That`s it.

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Erwin
      Ik denk dat Ronald iets suggereert en daar mogelijk gelijk in heeft.

      Als je naar een willekeurige member kijkt zie je per navolgende run zeer regelmatig dat ze gedurende de tijdspanne van 360 uur een afwijkend stromingspatroon berekenen. Dus ook de individuele members zijn niet bepaald consequent. Dat hier bij het merendeel van de members dan een zachte oplossing uit rolt… dat is weer een ander verhaal..

      Of dit dan weer 100% te wijten is aan een meanderende dan wel soms afwezige straalstroom (laten we zeggen… een haperende straalstroom) ??

      Wellicht maar daar schiet mijn toch al gebrekkige kennis mbt ‘het weer’ zwaar tekort 😉

      Op naar een koude en sneeuwrijke december.

    • Hans schreef:

     Jij voorspelde nog GEEN week geleden “realistische winterkansen voor de lage landen in de laatste week van november”.
     Jij voorspelde ook nog GEEN week geleden “sneeuwkansjes” in de LL vanaf morgen vrijdag de 17e ………….

     • Erwin schreef:

      klopt maar laatste 3-4 dagen zijn kaarten volledig bijgedraaid ten nadele van een wintersituatie in de LL Hans.

     • Erwin schreef:

      Voortschrijdend inzicht heet dat….

     • Roy schreef:

      Ach ja.. Erwin is net Sinterklaas. Hij komt en met een paar weekjes is hij weer vertrokken. En dat elk jaar opnieuw! 😉

     • Hans schreef:

      Dat is niet waar. Jij deed dit toch op basis van eigen inzicht of kennis zo je het noemen wilt dus niet gauw de kaarten de schuld geven hé. Jij kijkt per dag 2-3 uur naar alle modellen zei je……….

     • Hans schreef:

      Ja @Roy, en dan gaat de statistiek ook niet meer op, kan ook zo de prullenbak in net als sommige runs……….

     • Gerrie schreef:

      @Roy
      Nu niet Erwin de Zwarte Piet toespelen 😉

     • Ronaldo schreef:

      Als Erwin Sinterklaas is dan wil ik graag een strenge winter in mn schoen en met pakjesavond graag een winnend staatslot.
      Dank je Sinterklaaaaaasje. 🙂

 8. Raymond schreef:

  Hmmmm is dit een copy van seizoen 2016/2017 qua discussie over de kaarten! Het is nog herfst mensen. Er komt onder de 1500 m nog een bak warm water naar beneden vallen waarbij er op deze site de verwijten over en weer worden geslingerd.
  Keep calm en enojy the moment!
  Nature has no rules and don’t eat the yellow snow

 9. SnowMil schreef:

  @hajo, er is vandaag nog meer om van te smullen voor je: https://youtu.be/R7QyYsXvR2Y (vanaf 1:50)!! ;-))

 10. Erwin schreef:

  @hans, ik maak de analyses uiteraard naar aanleiding van de kaarten die interpreteer. Niet meer en niet minder. Daaruit trek ik dan mijn eigen conclusies, zoals anderen dat hier ook doen. Die visie deel ik hier. Leuke van het weer is dat iedereen zijn eigen kijk erop heeft. De 1 is puur objectief, de ander haalt de leuke lijntjes eruit, nog een ander kijkt alleen naar de somberste members. Indien de kaarten drastisch wijzigen verandert uiteraard ook mijn visie als realist. Is niet altijd leuk (want ook ik ben een enorme winterliefhebber) maar zoals altijd geldt: don’t shoot the messenger :-). Laten we het dit jaar vooral leuk houden!

  • Asten (Harmelen) schreef:

   @Erwin
   Goed comment.Top!

  • Ronaldo schreef:

   +1
   Helemaal mee eens Erwin.
   We zijn net de belastingdienst maar dan binnenste buiten…
   Makkelijker kunnen we het niet maken, leuker wel. 🙂

  • Hans schreef:

   Ik heb het even voor je opgezocht. Op 10 november schreef je : “realistische winterkansen voor de lage landen in de laatste week van november”. Dat heet dan denk ik, om jouw woorden te gebruiken, voortschrijdend inzicht…..
   Hou alsjeblieft elk jaar eens op met “statistiek” want als er 1 persoon is die zegt “ik vertrek en kom niet meer terug” …..jaar na jaar…. hoe geloofwaardig is dat dan?! Nog minder dan de jou welbekende dobbelsteen of ensembles……..Dan gaat zelfs de statistiek niet meer op!

   • Bas schreef:

    Ja nu klaar Hans!!

    • Hans schreef:

     Ik zat op jouw (1e) reactie te wachten @Bas. Afgelopen seizoen nam jij het ook 1000x op voor @Erwin. Als enige. Volgens mij ben jij ook @Erwin . Net als @Eef alias @Erwin die ik toen heb ontmaskerd.

     • Everlast schreef:

      Verveel jij je soms weer Hans?

     • Hans schreef:

      Feiten, Everlast, heeft niets met vervelen te maken. Jij?

     • Bas schreef:

      @Hans Ik neem het voor Erwin op omdat jij continu aan het provoceren bent. Ik ken Erwin verder niet, ik vind het soms ook irritant hoe hij kan reageren. Net als mensen mij en jou ook wel eens irritant vinden. Laren we er een leuk jaar van maken met elkaar en ophouden over dat gezeur van vorig jaar met Eef en weet ik wie nog meer. We zijn allemaal winterfreaks, en hopen allemaal op hetzelfde.

   • Arjan Ischgl schreef:

    +1

    • Erwin schreef:

     @hans,

     Eef is mijn vriendin en Bas is gewoon een reageerder op dit forum die ik niet persoonlijk ken.
     Stop aub hiermee en laten we er met elkaar een gaaf en leuk seizoen van maken met mooie inhoudelijke weerdiscussies. We hoeven het niet altijd eens te zijn. Juist daarvoor is een forum als dit een fantastisch medium.

     • Hans schreef:

      @Erwin, jij moet “het spel spelen volgens de spelregels”, geen nicknames gebruiken in jouw voordeel, niet elk jaar mensen denigrerend behandelen zoals gisteren, naam (Roland noemen is NIET nodig én hou eens op de professor te (willen) zijn. Jaar in jaar uit moeten wij weer lezen wat jij wel niet bent, hebt gestudeerd, statistieken etc. Als jij een vent met (sneeuw)ballen bent beken je wederom kleur inzake nickname @Bas. Vindt jij dat je wel gelijk hebt, vraag dan of @Bas contact met WSWM wil opnemen, 100% controle en e.e.a. uitsluiten. Mocht ik het mis hebben, ben ik desnoods bereid op te stappen bij WSWM ook al reageer ik vanaf het 1e uur!

   • Geert schreef:

    Gaan dit soort van vervelende reacties opnieuw een winter lang duren? Hierop haken veel lezers en reageerders af!

 11. Roland Bodegraven schreef:

  Haha er wordt over mij gepraat. Naja een opmerking van mij. Ik herhaalde Alleen maar iets wat frederic van de week al zei. Het lijkt dat een zwakke straalstroom lastig is voor de modellen. Zie bijvoorbeeld de hoofdrun die toch de meeste rekenkracht heeft.

  Ps. Wat doet de ec vanavond?

  • Martijn sonnenberg schreef:

   Ook EC vanavond niet heel best. Ik denk dat we een korte warme fase gaan zien, maar een verrassende draai sluit ik nog niet uit. Aperge bijv laat het hoge druk al op korte termijn veel minder opblazen bij Portugal, dus wellicht komt die lange termijn van een zuid west stroming ook niet zo van de grond. Gem heeft ook rond +200 al beduidend andere kaarten

 12. Menno schreef:

  Waar gaat het over mensen?! Keep calm and carry on! #LOL

 13. Koninks schreef:

  Beide modellen gaan nu voor rond de 23/24 Ste naar dubbele cijfers LL. Hoop ter ver vooruit.

 14. Erwin schreef:

  Waar gisteren nog gesproken werd van sneeuw volgende week donderdag, staat er nu een dikke plus 15 graden in de gfs 18u hoofdrun op deze dag.

 15. Roland Bodegraven schreef:

  Weerkaarten doen she loves me, she loves me not… kijken hoe het uitkomt op de dag zelf 😉

 16. Maarten schreef:

  Gfs00: teflon

  • Skiwi schreef:

   It’s back! With a vengeance!
   Ik begin zo stoch stilletjesaan te vrezen dat dit het nieuwe normaal is geworden: teflon van half november tot nieuwjaar…

   • Martijn sonnenberg schreef:

    als ik eerlijk ben moet ik dit vervolg nog maar zien. Zeker voor een langdurig ‘stabiele’ blokkade zijn de laatste weken geen aanwijzingen geweest. GFS gaat ik de verre meteofictie weer een azorenhoog opbouwen en ook EC heeft op het einde van de run alweer de neiging tot een nieuwe oceaanblokkade. Daarbij hangt het allemaal wel erg van laagjes die verder of minder ver doorschieten af welk stromingspatroon er ontstaat. zou nog wel eens erg kunnen meevallen. eerst komend weekend t/m +/- 23e sneeuw en daarna weer verder kijken

 17. nils schreef:

  Sorry mensen! Dit is allemaal mijn fout. Ik heb gisteren namelijk een appartement in Hochkrimml geboekt… vanaf dat moment werden de kaarten compleet …
  Kon het echter niet laten. Direct bij de lift, op 1600 meter en voor een heel klein prijsje.

 18. Carl schreef:

  Wat een pak sneeuw weer dit weekend voor Oostenrijk.
  Wederom Frankrijk bijna niks.
  Gaat mijn laatste keer worden denk ik. Boeken van Frankrijk verdwijnen in de vuilbak. Mss een lichtpuntje op het einde van de maand. Enfin, tis nog maar nov. Nog een ganse maand.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.