In Amerika gaat het de komende dagen ook heet worden. Maar ook daar is er een heel sneeuwrijk seizoen geweest en was het voorjaar koud. De afgelopen week viel er nog sneeuw zelfs. Dus ze lopen wat achter met betrekking tot de zomer. En zelfs nu het warm wordt heeft sneeuw de leuke eigenschap gewoon te blijven liggen. En dus is Arapahoe Basin voor het eerst sinds 2011 open komende 4th of July. Mmm voor het eerst sinds 2011? Best normaal dus.

https://twitter.com/rahmstorf/status/1143195454848544769

De aanjagers van het verhaal dat de huidige hittegolf een duidelijk bewijs zijn van global warming zijn de wetenschappers van PIK in Potsdam. Stefan Rahmstorf koppelt de hittegolf aan Rossby golven die je op het plaatje hierboven ziet. Ja dat klopt ook! Natuurlijk moet je de WC stil leggen om dit soort weer in Europa te hebben. En ook: doordat de aarde van 1975 tot 1998 mondiaal flink is opgewarmd zitten we nu in een fase waarin records worden gebroken. Rahmstorf roept nu ineens dat de heetste zomers sinds 1500 allemaal in het nieuwe millennium hebben plaatsgevonden. Mmmm… sinds 1500? Mooi rond getal…. en waarom 1500? Zeker niet omdat we meetreeksen zouden hebben vanaf dat jaar want die hebben we helaas niet. En het is een punt al flink koud in de Kleine IJstijd…. de Middeleeuwse Warme Periode (MWP) die duurde van 1150 tot 1350 was 00% zeker een stukje warmer dan vandaag. De gletsjers waren korter…. in Londen was wijnbouw en de kusten van Groenland waren groen. Dus had Rahmstorf beter kunnen zeggen: de heetste zomers sinds de MWP. Dat is een klimatologisch een zinvolle uitspraak. Je zegt er dan bij: we hebben geen metingen van toen… maar er moeten toen zeker ook talloze hittegolven zijn geweest. Misschien benaderen we die waarden nu….  dan zouden Groenlands kusten snel ook weer groen moeten worden..

Nu ja… op dit moment is het niet zo dat het mondiaal schroeiend heet is. Vrij dichtbij al is het yang bij het ying te zien. Dat is de reageerders hier ook opgevallen.

Hier zie je het ook. Flink koud in Mongolië. Het heeft er net gesneeuwd! In de zomer dus. Winter is het in Zuid-Amerika. Daar zien we net bakken met sneeuw in Argentinië en bitter koud in Bolivia.

Ronaldo was er ook even om ons erop te wijzen dat er geen La Ninja in ontwikkeling is. Natuurlijk zou een hele stevige La Ninja samen met wat vulkanisme de aarde snel een stukkie afkoelen. De Middellandse Zee is uitzonderlijk warm nu. En daar komt ook onze hitte momenteel vandaan.

Rahmstorf haalt ook weer het stokpaardje van stal dat de warmte komt door het gesmolten zeeijs over rond noordpool. Dat zou die Rossby golven in de hand werken. Welnu…. ja er is duidelijk minder ijs dan in de jaren tachtig en negentig. Dus wie weet. Een variant daarop is dat er in de winter meer sneeuw komt door dat mindere ijs.

Ach heerlijke wilde gokken allemaal. We meten al deze dingen nog zo kort. Over 50 tot 100 jaar nog eens kijken zou ik zeggen. In elk geval hebben we nog een noordpool waar in de winter zeer veel ijs is en in de zomer wat minder. Volgens sommigen had de zomer allang ijsvrij moeten zijn.

Aan de temperatuur in het hoge noorden heeft het dit jaar sowieso niet gelegen. Heel gewoontjes allemaal. Maar dus niet bij ons op de grond. Daar gebeuren toch bijzondere dingen met die temperaturen. Nederland geen hittegolf gehaald hoor ik? Spanje en Frankrijk hebben de echte monsterrekords.

En hier dan…. de afkoeling in de Lage Landen die morgen begint….   we gaan tussen 12 en 22 graden pendelen.

In de Alpen gaat het knallen maandag avond op het moment dat het Azorenhoog de koelte toe blaast….  later ligt die instabiliteit dan over de hele Middellandse Zee. Het kan flink gaan knallen in de Alpen. Maandagavond en dinsdag de hele dag. Daarna is het ook in de Alpen weer een stuk koeler…. en gaan we eens kijken hoe de zomer verder gaat.

Categorieën: Analyse

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

132 reacties

Gesloten voor reacties.