Het blijft een wonder dat het kan: in luttele nachten vries een meer dicht ter grootte van de provincie Utrecht. En dat is nu dus al een feit. Roald stuurde deze schitterende serie foto’s van bij het monument op de Afsluitdijk.Ik vind het zo adembenemend mooi… denk terug aan mijn schaatstocht van Durgerdam naar Volemdam in 1997. Aan mijn jaren dat ik in Enkhuizen woonde en met en zeekajak het meer op ging en waar ik lid was van de waterskiclub.

Klaas Bording met zijn zoons Klaas (19) Jacob (17)

Denk ook aan het bizarre verhaal van de Durgerdammer visser Klaas Bording die met zijn twee jongens in 1849 veertien (!!!) dagen overleefde op en afgedreven ijsschots op de Zuiderzee voor ze vanaf Urk gezien en gered werden. Ken je het verhaal niet! Dit weekeinde nog lezen: verplichte kost.

PS 1849 was grappig genoeg nog voor de tijd van de thermometer en de systematische waarnemingen. Het KNMI houdt e.e.a. bij vanaf 1901. Van de hele Kleine IJstijd en de Middeleeuwse Warme Periode die daaraan vooraf ging hebben we slechts zogenaamde proxy’s. Het klimaat warmde na 1850 snel op… de gletsjers in de Alpen krompen in sneltreinvaart. CO2 is een factor sinds 1950. Juist in de tijd dat de aarde wat afkoelde naar de Mini IJstijd van de jaren zestig en begin jaren zeventig. De gletsjers groeiden in de jaren 80 ook weer wat. In 1975 ging het los met de Moderne Warme tijd aangejaagd door een hyperactieve zon. En die zon is nu weer ingeslapen. De aarde (lees: de oceanen) moeten de opgeslagen warmte nog kwijt. Dan zijn we weer klaar voor de echte superwinters.

Roald bedankt voor deze schitterende foto’s


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Hardy · 12 februari 2021 op 19:58

Schitterende foto’s,
Aan de kant van de ketelbrug tussen Urk en Lelystad ligt alles nog open geen stukje ijs.

    Hajo · 12 februari 2021 op 20:51

    OK super feedback. Dank je. Denk dat dat in het weekeinde nog bevriest dus laat het nog maar even zo staan. Stuur maar foto’s dan!

Michelle · 12 februari 2021 op 20:45

Prachtig!

Jaco · 12 februari 2021 op 23:30

Wat een ongelofelijk verhaal over die Durgerdammer vissers! Ik ga dat boek van Abramsz eens lezen.
Overigens, Lelystad is op dit moment weer de koudste plaats van Nederland. Is me al vaker opgevallen in de afgelopen jaren dat zodra het IJsselmeer (bijna) dichtgevroren is, dat het een enorme koudeput is.

Jan Hemmer · 13 februari 2021 op 10:43

Ben benieuwd hoe er nu gedacht wordt over drijvende zonneparken op het IJsselmeer…
Die zouden straks met het kruiende ijs in zijn geheel op de Afsluitdijk belanden!

Carine van de Velde · 13 februari 2021 op 18:33

Geweldig mooie winterse foto’s van het mooie Nederland

Gesloten voor reacties.