Het blijft een wonder dat het kan: in luttele nachten vries een meer dicht ter grootte van de provincie Utrecht. En dat is nu dus al een feit. Roald stuurde deze schitterende serie foto’s van bij het monument op de Afsluitdijk.Ik vind het zo adembenemend mooi… denk terug aan mijn schaatstocht van Durgerdam naar Volemdam in 1997. Aan mijn jaren dat ik in Enkhuizen woonde en met en zeekajak het meer op ging en waar ik lid was van de waterskiclub.

Klaas Bording met zijn zoons Klaas (19) Jacob (17)

Denk ook aan het bizarre verhaal van de Durgerdammer visser Klaas Bording die met zijn twee jongens in 1849 veertien (!!!) dagen overleefde op en afgedreven ijsschots op de Zuiderzee voor ze vanaf Urk gezien en gered werden. Ken je het verhaal niet! Dit weekeinde nog lezen: verplichte kost.

PS 1849 was grappig genoeg nog voor de tijd van de thermometer en de systematische waarnemingen. Het KNMI houdt e.e.a. bij vanaf 1901. Van de hele Kleine IJstijd en de Middeleeuwse Warme Periode die daaraan vooraf ging hebben we slechts zogenaamde proxy’s. Het klimaat warmde na 1850 snel op… de gletsjers in de Alpen krompen in sneltreinvaart. CO2 is een factor sinds 1950. Juist in de tijd dat de aarde wat afkoelde naar de Mini IJstijd van de jaren zestig en begin jaren zeventig. De gletsjers groeiden in de jaren 80 ook weer wat. In 1975 ging het los met de Moderne Warme tijd aangejaagd door een hyperactieve zon. En die zon is nu weer ingeslapen. De aarde (lees: de oceanen) moeten de opgeslagen warmte nog kwijt. Dan zijn we weer klaar voor de echte superwinters.

Roald bedankt voor deze schitterende foto’s


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Hardy · 12 februari 2021 op 19:58

Schitterende foto’s,
Aan de kant van de ketelbrug tussen Urk en Lelystad ligt alles nog open geen stukje ijs.

    Hajo · 12 februari 2021 op 20:51

    OK super feedback. Dank je. Denk dat dat in het weekeinde nog bevriest dus laat het nog maar even zo staan. Stuur maar foto’s dan!

Michelle · 12 februari 2021 op 20:45

Prachtig!

Jaco · 12 februari 2021 op 23:30

Wat een ongelofelijk verhaal over die Durgerdammer vissers! Ik ga dat boek van Abramsz eens lezen.
Overigens, Lelystad is op dit moment weer de koudste plaats van Nederland. Is me al vaker opgevallen in de afgelopen jaren dat zodra het IJsselmeer (bijna) dichtgevroren is, dat het een enorme koudeput is.

Jan Hemmer · 13 februari 2021 op 10:43

Ben benieuwd hoe er nu gedacht wordt over drijvende zonneparken op het IJsselmeer…
Die zouden straks met het kruiende ijs in zijn geheel op de Afsluitdijk belanden!

Carine van de Velde · 13 februari 2021 op 18:33

Geweldig mooie winterse foto’s van het mooie Nederland

Gesloten voor reacties.