Kaprun - Zell am See
Lees verder >

In de ochtend heerlijk skiën op de gletsjer en in de middag heerlijk 16 holes lopen. Dit kan alleen maar in het mooiste dorp van de Alpen; Zell am See.

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Beleef unieke momenten in het meest zuidelijke Alpendal van Voralberg.

Val Gardena
Lees verder >

Ontdek de mooiste wandelwegen en geniet!

Het dumpt in Oostenrijk, mooie buffer voor de komende zonnige week!

check ook eens

62 Reacties

 1. RogerQ schreef:

  Hi Jorne, helder en mooi bericht weer! Dit geeft weer hoop voor echte ski- en sneeuwliefhebbers (hier komende vrijdag met gezin naar Fiss). Nog op de korte termijn / komende dagen iets lagere temperaturen dan eerder voorspeld? Las ook ergens dat Bergfex altijd een paar graden te hoog zit met de temperaturen. Klopt dat?

  • Jorne schreef:

   Temperaturen zullen op het aankomstweekend het hoogst zijn maar bij lange na niet dodelijk voor het sneeuwdek. Nachtvorst komt vlak boven het sneeuwdek wel goed tenzij het echt een stromende rivier is aan het eind van de middag maar dat zal wel meevallen. Alleen met de drukte en veel pistes op de zon kan je wel zware afdalingen krijgen in sfl. Ik zou zeggen ga vooral genieten en schrik niet te veel van de inderdaad wat overschatte temperaturen van bergfex

 2. Frank schreef:

  Wij gaan vrijdag naar Serfaus, ben benieuwd naar jouw reactie Jorne, op bovenstaande vraag. Zag bergfex ook, maar schrok toch wat van de hoge temps en zelfs de minieme nachtvorst.

 3. Destiny schreef:

  Het GFS ensemble laat weinig tot de verbeelding over.. +5 graden op 1500 meter voor 2 weken aan een stuk in Oostenrijk.. dat gaat vreten aan het sneeuwdek.. ik vrees al voor mijn vakantie begin maart in Fieberbrunn.. 🙁

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Ik zou m’n zwemspullen maar meenemen… 😉

  • Martijn sonnenberg schreef:

   zal best meevallen, enkele dagen iets warmer onder hoge druk is geen enkel probleem. lees onder andere de opmerkingen van Stefan door… Staat te boek als een pessimist hier, ik zou hem realist willen noemen, maar die ziet het probleem ook niet zo. zolang er geen fohn en regen op het menu staat kunnen we deze temperaturen best even hebben

   • Stefan Kaptein schreef:

    Je hebt helemaal gelijk Martijn. Er ligt overal ruim voldoende sneeuw om tegen een stootje te kunnen. Zoland de regen en fohn weg blijven kunnen de pistes heel wat hebben. Natuurlijk zullen de zuid hellingen onder al dat zon geweld het wat moeilijker krijgen, maar dat is ook niet verwonderlijk zo richting eind februari. Zelfs in het laag gelegen Skiwelt ligt in het dal ruim meer dan 1 meter sneeuw. Zelfs in de jaren dat het echt magertjes was met de sneeuw is het helemaal gelukt om tot het einde seizoen goed te skien, dus geen paniek en hopen op zon en geen regen en langdurige fohn. Genieten dus.

 4. Thomas schreef:

  Hoi Jorne,

  Wat valt er nou concreet te zeggen voor de eerste voorjaarsweek 16-23 februari? Wij gaan naar Badia en zo te zien is het gewoon iedere dag blauwe lucht, zon en een graad of 2? Zie ik dat goed?
  Dat betekent veel zonnebrand mee….! 🙂

  • Jorne schreef:

   Zonnebrand mee inderdaad! Lekker veel zon 🙂 Als het eind van de middag te druk en warm wordt kies er dan voor om iets eerder dan je normaal doet het terras op te gaan om je dag niet met een dompertje af te sluiten. Vooral veel genieten!

 5. Roland Bodegraven schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/02/1549963737.jpeg[/img]
  Zurs ziet er weer sprookjesachtig uit!

 6. Hanjo Vd Berg schreef:

  Degenen die deze week op wintersport zijn .. wat een geluk en wat een weer. Je hele vit D voorraad voor een jaar aangevuld. Daarna nog steeds kansen voor dat type. Lijkt me bijna dat de 2e voorjaarsweek dan wel wat anders gaat geven. Maar we gaan het zien. Voor Diedamskopf wordt de sneeuw niet zo heet opgediend.. max 8 gr met daarbij het dorp in een dalkom dus zal best meevallen. Hoop dat de dalafdaling intact kan blijven.

  • Martijn sonnenberg schreef:

   weet nog niet zo goed welk model ik de voorkeur aan geef: GFS: op korte termijn iets koeler, maar langduriger hoge druk, op EC, wat serieus hint op een koude uitbraak met dito problemen rond het wisselweekend

 7. LVR schreef:

  Er is geen plotselinge druk nodig Jorne om het ijs omlaag te duwen. Een flink pak sneeuw doet dit ook. Met als gevolg water op het ijs.

 8. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi bericht Jorne.Geniet op de piste!Serieuze vraag aan jouw,jij gelooft die para run die ons heel de winter al vette worsten voorhoud toch ook niet?Ik vind die para totaal ongeloofwaardig steeds en dat vinden meer mensen hier natuurlijk.

  • Jorne schreef:

   Moet ik me helaas bih aansluiten, aan de andere kant; dat model is ook niet voor niks opgesteld. Maar heb m lager zitteb dan de hoofdruns idd

 9. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Gfs6h is weer veel beter voor de Alpen wat betrefd temperatuur.Hogedruk Word noordelijk berekend en daarmee worden de extreem hoge temperaturen voor februari weggepoetst!Denk zomaar dat het fantastische weken gaan worden in de krokus vakantie

 10. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS 6 (lage resolutie als tussenrun) tapt al vrij snel uit een EC-achtig vaatje en gooit de hete pluim al weer bij het oud vuil. hier bijv de temp kaart op 850 hPa op +180h… Het vervolg is ook meer dan lekker voor de wintersporters die nog mogen gaan

  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/1132/gfs-1-180_duf7.png[/IMG]

  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/8988/gfs-0-180_ddb9.png[/IMG]

  en dit is het resultaat op +222, stuk lekkerder dan die veel te warme kaart van de afgelopen runs. zomerweer willen we in de zomer, in de winter graag gewoon koud, sneeuw ijs etc. (wat dat betreft ben ik precies als Stefan, het weer moet zich aan de seizoenen houden)

  [IMG]http://images.meteociel.fr/im/2630/gfs-0-222_xou1.png[/IMG]

  • Rob schreef:

   Komt er voorzichtig ook alweer wat sneeuw voor de Alpen in de meteofictie op de kaarten? Over 5 weken richting Montafon.

   • Roland Bodegraven schreef:

    Lijkt mij dat daar genoeg ligt. 3 meter sneeuw op de berg en 1.8m in het dal bij het Sonnenkopf gebied. Zal ook wel zo in het Montafon zijn, want die liften kan ik zien vanaf de Sonnenkopf. 🙂

  • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

   Zo ben ik ook Martijn gewoon 4 goede seizoenen punt.ik heb ook het voorrecht om 2 keer te skiën in Oostenrijk en misschien een derde! Maar voor de ll is het gewoon zeer teleurstellend wederom ,gfs6 Alpen mooi en ll geen kans.Dat is de realiteit

 11. Frank schreef:

  Thanks Martijn !

 12. Hans schreef:

  GFS laat ver in fictie, 2e week krokus, het Hoog wegglippen en komt met neerslagactiviteit zuidkant. Tevens een Scandi/IJslandhoog met voor LL wind uit oosten.
  Controlerun daarentegen komt vanaf volgende week donderdag 21e !! met een koude stroming uit N/NO voor Europa met SNEEUW ….poehee….nog niets beslist.

 13. Jorne schreef:

  Het sneeuwt nog altijd als een jekko hier in Skiwelt, zeker weer 35cm op de berg! Vanmiddag al jullie vragen beantwoord dus stay tuned, ik ga nu nog even poederen 😉

 14. Ricky schreef:

  Hier in Gosau (Dachstein West) sinds gisteren toch wel een 50 cm gevallen. Wel enkele liften dicht door de harde wind.

 15. Jorne schreef:

  Goed om te zien dat alle kaarten weer bijgehouden worden! Iemand toevallig nog naar de kaarten van de controlerun van het GFS gekeken?
  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/02/1549973235.png[/img]

 16. Arnpen schreef:

  Iemand een verklaring voor het volgende. Op de meteogrammen voor de Zugspitz Arena van wetterzentrale.de zie ik dat de dauwpunttemperatuur bij GFS steeds een stuk hoger is dan bij ICON. Ik ben eens gaan kijken bij windy.com en daar zie ik dat ICON en ECMWF hierbij min of meer gelijk op lopen en dat GFS ook hier steeds hogere waarden aangeeft.

 17. Breunis (Nature Trail) schreef:

  Mooie webcam in de Urner Alpen.
  http://esotec.ch/webcam/MOBOTIX_2/taelli.jpg

 18. Leo schreef:

  Hoe dik is het ijs in Zell am See? En hoeveel sneeuw ligt er?
  Ik weet niet hoe het is Oostenrijk met de ijs-kennis gesteld is (misschien wel beter, duik er eens in Hajo!) maar in Nederland zoals al eerder door Hajo aangestipt bar slecht. Overigens wordt er in Friesland v wel flink aan de weg -of beter gezegd de vaarten en sloten- getimmerd; zie hier: https://www.npostart.nl/altijd-klaar-voor-de-tocht/08-02-2019/VPWON_1302414.
  Desondanks: het effect van de sneeuw is daar onderdeel van. Officieel luidt de lezing dat sneeuw fataal is voor het ijs. Zoals hierboven door “LVR” (?) ook al opgemerkt: de sneeuw kan het ijs in het water drukken. Met meer smelt van boven- én onderaf tot gevolg. Ten tweede natuurlijk de isolatie: bij vorst x zal het ijs minder hard aangroeien dan wanneer er geen sneeuw ligt. Maar in de praktijk kan het meevallen of zelfs positief uitwerken. Enerzijds omdat de zonnestraling overdag wordt tegengehouden, anderzijds omdat de nachten (véél) kouder kunnen verlopen. Zeker wanneer de sneeuw bij zeer lage temperaturen valt kan dit goed uitpakken. Weliswaar isoleert de sneeuw dan goed, maar ze is relatief licht én ze heeft veel uitstraling tot gevolg. Februari 2012 leverde het bewijs in Nederland. Op 4 februari viel op uitgebreide schaal 3 tot 10 cm sneeuw op denkelijk te dun ijs en leken de kansen verkeken. Wat volgde waren echter de beruchte diepvriestemperaturen die alsnog resulteerden in een briljante ijsvloer. Zelf reed ik in de dagen erna o.a. de Rottemeren (met zo’n 3 cm sneeuw op het ijs), de Westland toertocht én op 11 februari de molentocht Alblasserwaard. Voor de Elfstedentocht was de lokale 10 cm onder de omstandigheden waarschijnlijk wel net de nekslag.
  Het KNMI zegt daar ook iets (maar toch te weinig gezien de onzekerheden) over:
  https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/weer-g-een-elfstedentocht

 19. joke,riederalp schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/02/1549987700.jpeg[/img]
  Droomsneeuw vandaag! Wel een ijskoude wind!(NO) Op de achtergrond het plaatsje Belalp(hoort nog niet bij de Aletscharena) De wolken leken wel fohnwolken maar daar was het veel te koud voor en de wind kwam niet uit het zuiden!

 20. Wessel schreef:

  Biberwier vandaag! Bovenin tussen de bomen tot over je kniën in de poeder, echt genieten!! Foto van een steile run tussen de bomen.

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/02/1549989104.jpeg[/img]

 21. Breunis (Nature Trail) schreef:

  GFS 12 uur loopt nu binnen. Op 21 en 22 februari kans op een flinke sneeuwdump in Oostenrijk. In Zwitserland minder sneeuw.

 22. Vincent schreef:

  Wat doet EC?(:

 23. Hans schreef:

  EC compleet binnen. Op 240h een kogelrond CENTRAALHOOG, rustig zonnig weer. Zou iets minder warm mogen voor de skigebieden. Lekker in de zon op terras, dat wordt GENIETEN!! BELLISIMO !!!!!

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/02/1549998093.png[/img]

  • Hans schreef:

   Misschien deze sneeuwpop maar meenemen in de krokus video-analyse ?? 😛

   [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/02/1549998747.jpeg[/img]

 24. sonja verlaat schreef:

  hallo,
  Wij zitten in de tweede week van de voorjaarsvakantie wij vertrekken 22 feb. Hoe ziet het er de tweede week uit qua weer? zon en sneeuw?

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.