montgenevre2801b

Met dit fantastische overzichtsartikel van Leo nemen we afscheid van onze laaglandwinter. Onze focus keert vol terug naar de skigebieden en waar en wanneer het sneeuwt. Vanochtend is dat in Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen. Hierboven en hieronder een kiekje uit Montgenèvre.

montgenevre2801

En dus over de grens in Italië…

piemonte

Maakt de sneeuw de dorpjes extra pittoresk.

innsbruck

En dan de rest van de Alpen. Nog steeds hartstikke droog. En nog redelijk koud.

cam2_09

Opvallend is hoe winters de Wintersport-Arena Sauerland nog is zo vlak om de hoek. De plaat van hierboven is ook echt van vanochtend…

image_20170127_bw_640x426_bd27b374c5d12f7679c1023287445020

Ook weer geen wonder als je ziet hoe arctisch een groot deel van Duitsland is. Hierboven aan de grens met Tsjechië waar het nu ook hard waait. Meer foto’s hierrr.

verandering

Terug naar Sauerland zien we boven Willingen de typische lucht die een grote atmosferische omslag voorspelt. En die komt ook…

eersteserie

Je ziet hierboven het eerste moment dat Nederland in de dooi regen krijgt. En hoe dat verder naar het oosten trekt met uiteindelijk in Polen en Tsjechië prachtige sneeuwval. In Sauerland gaat dat ook al wat lichte regen opleveren.

dumpalpen

In de Alpen zien we de eerste dump nu steeds duidelijker zo rond 4 februari ontstaan. Hou daar maar rekening mee…

neerslagfraalp2801

De sneeuwgrens kan best eens naar 1500m klimmen. Hierboven de grafiek voor de Franse Alpen. De zwarte pieken aan het einde zijn speculatief maar best wel typerend voor een trend…

typisch

Dit is namelijk wat je nu steeds vaker ziet in de berekening. Een diepe trog schuin tegen de Pyreneeën en de Franse Alpen aan met ook stuwing naar de oostelijke zuidkant (Val Gardena). Met behoorlijk koude bovenluchten en een sneeuwgrens altijd onder 1000m. met wel weer Föhn aan de oostelijke noordkant. Meteofiction maar het lijkt een beetje die kant op te gaan.

minklomp2801

En zo eindigde op klomphoogte onze mooie vorstperiode! Hier in Krommenie vanochtend al dikke plassen op het ijs. We hebben dus welgeteld 1 dag kunnen schaatsen. Wie kan melden of er ergens ook vandaag nog is geschaatst?

Schermafdruk 2017-01-28 10.21.07

Winter 2017 staat nu al op een mooie 80e plek met 31,7 Hellmann-punten. Kijk maar eens hoe veel global warming er al was in 1906 en 1916. 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

50 reacties

Gesloten voor reacties.