montgenevre2801b

Met dit fantastische overzichtsartikel van Leo nemen we afscheid van onze laaglandwinter. Onze focus keert vol terug naar de skigebieden en waar en wanneer het sneeuwt. Vanochtend is dat in Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen. Hierboven en hieronder een kiekje uit Montgenèvre.

montgenevre2801

En dus over de grens in Italië…

piemonte

Maakt de sneeuw de dorpjes extra pittoresk.

innsbruck

En dan de rest van de Alpen. Nog steeds hartstikke droog. En nog redelijk koud.

cam2_09

Opvallend is hoe winters de Wintersport-Arena Sauerland nog is zo vlak om de hoek. De plaat van hierboven is ook echt van vanochtend…

image_20170127_bw_640x426_bd27b374c5d12f7679c1023287445020

Ook weer geen wonder als je ziet hoe arctisch een groot deel van Duitsland is. Hierboven aan de grens met Tsjechië waar het nu ook hard waait. Meer foto’s hierrr.

verandering

Terug naar Sauerland zien we boven Willingen de typische lucht die een grote atmosferische omslag voorspelt. En die komt ook…

eersteserie

Je ziet hierboven het eerste moment dat Nederland in de dooi regen krijgt. En hoe dat verder naar het oosten trekt met uiteindelijk in Polen en Tsjechië prachtige sneeuwval. In Sauerland gaat dat ook al wat lichte regen opleveren.

dumpalpen

In de Alpen zien we de eerste dump nu steeds duidelijker zo rond 4 februari ontstaan. Hou daar maar rekening mee…

neerslagfraalp2801

De sneeuwgrens kan best eens naar 1500m klimmen. Hierboven de grafiek voor de Franse Alpen. De zwarte pieken aan het einde zijn speculatief maar best wel typerend voor een trend…

typisch

Dit is namelijk wat je nu steeds vaker ziet in de berekening. Een diepe trog schuin tegen de Pyreneeën en de Franse Alpen aan met ook stuwing naar de oostelijke zuidkant (Val Gardena). Met behoorlijk koude bovenluchten en een sneeuwgrens altijd onder 1000m. met wel weer Föhn aan de oostelijke noordkant. Meteofiction maar het lijkt een beetje die kant op te gaan.

minklomp2801

En zo eindigde op klomphoogte onze mooie vorstperiode! Hier in Krommenie vanochtend al dikke plassen op het ijs. We hebben dus welgeteld 1 dag kunnen schaatsen. Wie kan melden of er ergens ook vandaag nog is geschaatst?

Schermafdruk 2017-01-28 10.21.07

Winter 2017 staat nu al op een mooie 80e plek met 31,7 Hellmann-punten. Kijk maar eens hoe veel global warming er al was in 1906 en 1916. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

50 reacties

Gesloten voor reacties.