Met dit fantastische overzichtsartikel van Leo nemen we afscheid van onze laaglandwinter. Onze focus keert vol terug naar de skigebieden en waar en wanneer het sneeuwt. Vanochtend is dat in Piemonte en de zuidelijke Franse Alpen. Hierboven en hieronder een kiekje uit Montgenèvre.
En dus over de grens in Italië…
Maakt de sneeuw de dorpjes extra pittoresk.
En dan de rest van de Alpen. Nog steeds hartstikke droog. En nog redelijk koud.
Opvallend is hoe winters de Wintersport-Arena Sauerland nog is zo vlak om de hoek. De plaat van hierboven is ook echt van vanochtend…
Ook weer geen wonder als je ziet hoe arctisch een groot deel van Duitsland is. Hierboven aan de grens met Tsjechië waar het nu ook hard waait. Meer foto’s hierrr.
Terug naar Sauerland zien we boven Willingen de typische lucht die een grote atmosferische omslag voorspelt. En die komt ook…
Je ziet hierboven het eerste moment dat Nederland in de dooi regen krijgt. En hoe dat verder naar het oosten trekt met uiteindelijk in Polen en Tsjechië prachtige sneeuwval. In Sauerland gaat dat ook al wat lichte regen opleveren.
In de Alpen zien we de eerste dump nu steeds duidelijker zo rond 4 februari ontstaan. Hou daar maar rekening mee…
De sneeuwgrens kan best eens naar 1500m klimmen. Hierboven de grafiek voor de Franse Alpen. De zwarte pieken aan het einde zijn speculatief maar best wel typerend voor een trend…
Dit is namelijk wat je nu steeds vaker ziet in de berekening. Een diepe trog schuin tegen de Pyreneeën en de Franse Alpen aan met ook stuwing naar de oostelijke zuidkant (Val Gardena). Met behoorlijk koude bovenluchten en een sneeuwgrens altijd onder 1000m. met wel weer Föhn aan de oostelijke noordkant. Meteofiction maar het lijkt een beetje die kant op te gaan.
En zo eindigde op klomphoogte onze mooie vorstperiode! Hier in Krommenie vanochtend al dikke plassen op het ijs. We hebben dus welgeteld 1 dag kunnen schaatsen. Wie kan melden of er ergens ook vandaag nog is geschaatst?
Winter 2017 staat nu al op een mooie 80e plek met 31,7 Hellmann-punten. Kijk maar eens hoe veel global warming er al was in 1906 en 1916. 😉
50 reacties
Gesloten voor reacties.