We spotten de eerste sneeuw op de Jaunpas in Zwitserland en Joke zal er wel snel in komen met plaatjes van sneeuwval bij haar in Oberwallis. Er is nogal wat onderweg hier in de westalpen.

Ook in Grindelwald zien we sneeuw bij Kleine Scheidegg.

Dit is hem dan… een hele dikke regendepressie met sneeuw enkel voor de hogere pistes….

En het gaat nog even door als we de weermodellen zien. Dinsdag de 10e wordt hier nogal dramatisch berekend door het Europese model.

Hier zie je dat op de kaart. Een heel heel dik warmtefront loopt over de Alpen heen. Natuurlijk duurt het even voor het in Oostenrijk ook sneeuwt. Maar uiteindelijk blijft de kou daar ook niet hangen. In het Amerikaanse model is de luchtdruk over de Alpen hoger en is er enkel zachte lucht zonder neerslag. Wel in de Lage Landen in de permanente herfst van dat zeer fijne klimaat.

Kijk eens komende zondag het verschil in vorstgrens tussen de Franse Alpen en Die Tauplitz. Oostenrijk gewoon kouder en minder neerslag. Behalve helemaal aan het einde zien we juist uit het westen weer kou binnen komen.

Het Amerikaanse model had gisteravond laat een zeer koude berekening met zoals je hier ziet inderdaad nieuwe kou uit west tot noord. Polar low kan zorgen voor sneeuw, natte sneeuw in de Lage Landen. Sowieso is de winter op het noordelijk halfrond nog lang niet voorbij… daar kijken we zo naar.

Nog even de zuidkant. Supertof dat het 8 maart mooi weer is want dan is wereldvrouwendag en skiën de dames hier in dirndl. Ook zie je vaak de zuidkant koud blijven als de noordkant opwarmt. Vandaag bijvoorbeeld… er ligt dan een bel met koude lucht opgesloten tegen de hoofdkam aan.

Het Amerikaanse model komt in de jongste berekening hebben we een heel mooi Scandihoog. Laat dat ook maar eens gebeuren dan. In elk geval hoopvol voor volgende winter dan dat zo iets nog mogelijk is haha. Maar hebben we wel zo’n matige winter dan?

Nou nee dus…. we hebben een recordwinter. Een mega sneeuwwinter. Er ligt krankzinnig veel sneeuw op het noordelijk halfrond. En er komt nog veel bij de komende twee weken. Kijk even mee met electroverse.net:

More NH Snow on the way

Looking at the latest GFS run, Total Snow Mass for the Northern Hemisphere only looks set to increase.

Below are the predicted snowfall totals for the first two (or so) weeks of Spring (March 04 to March 20):

NORTH AMERICA:

EUROPE:

ASIA:

The snowpack continues to build, while temperatures at the lower latitudes continue to fall.

Nou dat moeten we natuurlijk even afwachten, maar stel dat het gebeurt dan wordt die grafiek nog gekker. Dan gaan we richting 500 gigaton sneeuw in de plus. En een gigaton is een miljard kilogram sneeuw. Tuurlijk dat ligt verspreid over een enorm areaal en dan gaat het om centimeters of hooguit decimeters sneeuw. Maar toch…. gaat dat een koud voorjaar inleiden? Ook dat gaan we zien…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

20 reacties

Gesloten voor reacties.