We spotten de eerste sneeuw op de Jaunpas in Zwitserland en Joke zal er wel snel in komen met plaatjes van sneeuwval bij haar in Oberwallis. Er is nogal wat onderweg hier in de westalpen.

Ook in Grindelwald zien we sneeuw bij Kleine Scheidegg.

Dit is hem dan… een hele dikke regendepressie met sneeuw enkel voor de hogere pistes….

En het gaat nog even door als we de weermodellen zien. Dinsdag de 10e wordt hier nogal dramatisch berekend door het Europese model.

Hier zie je dat op de kaart. Een heel heel dik warmtefront loopt over de Alpen heen. Natuurlijk duurt het even voor het in Oostenrijk ook sneeuwt. Maar uiteindelijk blijft de kou daar ook niet hangen. In het Amerikaanse model is de luchtdruk over de Alpen hoger en is er enkel zachte lucht zonder neerslag. Wel in de Lage Landen in de permanente herfst van dat zeer fijne klimaat.

Kijk eens komende zondag het verschil in vorstgrens tussen de Franse Alpen en Die Tauplitz. Oostenrijk gewoon kouder en minder neerslag. Behalve helemaal aan het einde zien we juist uit het westen weer kou binnen komen.

Het Amerikaanse model had gisteravond laat een zeer koude berekening met zoals je hier ziet inderdaad nieuwe kou uit west tot noord. Polar low kan zorgen voor sneeuw, natte sneeuw in de Lage Landen. Sowieso is de winter op het noordelijk halfrond nog lang niet voorbij… daar kijken we zo naar.

Nog even de zuidkant. Supertof dat het 8 maart mooi weer is want dan is wereldvrouwendag en skiën de dames hier in dirndl. Ook zie je vaak de zuidkant koud blijven als de noordkant opwarmt. Vandaag bijvoorbeeld… er ligt dan een bel met koude lucht opgesloten tegen de hoofdkam aan.

Het Amerikaanse model komt in de jongste berekening hebben we een heel mooi Scandihoog. Laat dat ook maar eens gebeuren dan. In elk geval hoopvol voor volgende winter dan dat zo iets nog mogelijk is haha. Maar hebben we wel zo’n matige winter dan?

Nou nee dus…. we hebben een recordwinter. Een mega sneeuwwinter. Er ligt krankzinnig veel sneeuw op het noordelijk halfrond. En er komt nog veel bij de komende twee weken. Kijk even mee met electroverse.net:

More NH Snow on the way

Looking at the latest GFS run, Total Snow Mass for the Northern Hemisphere only looks set to increase.

Below are the predicted snowfall totals for the first two (or so) weeks of Spring (March 04 to March 20):

NORTH AMERICA:

EUROPE:

ASIA:

The snowpack continues to build, while temperatures at the lower latitudes continue to fall.

Nou dat moeten we natuurlijk even afwachten, maar stel dat het gebeurt dan wordt die grafiek nog gekker. Dan gaan we richting 500 gigaton sneeuw in de plus. En een gigaton is een miljard kilogram sneeuw. Tuurlijk dat ligt verspreid over een enorm areaal en dan gaat het om centimeters of hooguit decimeters sneeuw. Maar toch…. gaat dat een koud voorjaar inleiden? Ook dat gaan we zien…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.