We gaan een koudere periode in in de Alpen, die tekende zich gistermiddag al aan en vanochtend zien we het ook terug op de thermometer. Ik was eigenlijk iets te laat met de foto maken, vanmorgen zag ik namelijk -9. Nu om 10 uur was de temperatuur alweer opgelopen naar -6 hier bij haus Alpenblick op zo’n 800 meter hoogte.

Een fris uitzich ook bij Tobias in Leogang, ijspegels en strakblauwe luchten. Veel plezier iedereen die de piste op gaat vandaag 🙂

Erik kwam net terug uit Mayrhofen en heeft op z’n laatste dag deze foto gemaakt toen eindelijk de Hintertux gletsjer open ging. Daar bleef het lawinegevaar nog wel even goed behouden vermoed ik. Niet dat dat nu weg is hoor! Ik stond gister nog weer een dak leeg te scheppen en daar kon je heel goed de verschillende lagen van de sneeuw zien. De zwakke laag zat zo’n 25cm verstopt rond de tijdelijke laag regen van vorig weekend, wanneer ik er een klap op gaf ging het vrij gemakkelijk schhuiven. Een laag die je met de druk als wintersporter dus nog makkelijk bereikt en blijkbaar zwak genoeg is. Blijf dus alert en denk niet dat het nu een week na de grote sneeuwval allemaal rozengeur en manenschijn is!

Maar waar het pas echt goed kou is is de Glattalp in Zwitserland, zie hier het hele overzicht van de weergegevens. -28.7 op slechts 1850 meter. Die -30 gaan ze denk nog wel redden komende dagen.

De bovenluchten blijven namelijk vrij koud komende dagen en er wacht ons wellicht nog een verscherping van de kou. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van de verschillen tussen de 2 grote modellen waarover je kan lezen in het LL-bericht!

Eerst nog maar eens de blik op de mogelijke zuidkantsneeuw waar we eerder naar keken. Toen was het geloof ik het EC dat er al mee kwam; alleen sneeuw voor de krul an de Alpen bij Genua. Daarna zakt nu in beide modellen het laag te ver weg om de Alpen verder te bedienen van sneeuw. De alternatieve E… deelnemers maken een sprongetje.

De rest van de zuidkant een iets lager sprongetje. Hier zien we in het GFS alleen de Frans-Italiaanse grens met sneeuw. Prato Nevoso (op m’n wishlist van skigebieden) vangt daarmee gewoon 70cm, de rest van de hoofdkam een cm of 30. Zuidelijke Franse Alpen blijven helaas weer wat buiten schot, Alleen Isola 2000 doet mee.

Een razendsnelle dump in Parto Nevoso, in de gaten houden of het echt zo gaat uitpakken, is nog wel 4/5 dagen in de toekomst.

Wat wel zeker lijkt is dat de Pyreneeën een mooie opfrisser gaan krijgen, dit gebergte was ook al een tijdje buiten schot gebleven. De echte klapper is wel voor de Picos de Europa, daar gaan ze naar bijna 2 meter sneeuw

Ook mooi te zien in het ensemble van het GFS. Bijna Oostenrijkse taferelen met zo’n neerslagpiek en dalende temperatuur. Volgens mij gaat een van de WSWM volgers binnenkort die kant op dus laat vooral weten hoe het daar is!

Aan de langere termijn durf ik me vanochtend niet echt te wagen maar toch dit inzicht voor jullie: Of het extreem koud wordt of niet, het lijkt in ieder geval redelijk droog te blijven, alleen de zuidkant heeft wat kansjes. Dus geniet vooral van de rustige dagen in de Alpen!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

15 reacties

Gesloten voor reacties.