schaatsen op natuurijs

Voor het eerst zien we nu een modelrun die en paar ijsdagen op rij produceert. Sneeuwkansen ook daarbij. Gewoon echt op en top winter voor een paar dagen of langer. Schaatsen uit het vet is te vroeg natuurlijk. Maar het zal toch niet dat ik nog jaloers op jullie ga worden vanuit Oostenrijk?

Dit is hem dan. De pluim voor Nederland. 6 en 7 januari als loepzuivere ijsdagen. Eerste Hellmannen te pakken. Daarna zien we Petertjes omhoog, terwijl het dikke cluster gewoon koud genoeg is om een ijslaagje vast te houden als het niet te hard waait. Op opgespoten ijsbanen kan er zeker geschaatst worden in zo’n scenario. Het wachten is natuurlijk op een break out Petertje omlaag.

Attentie: dit is het ensemble van de 18u run zie ik net! De 00u is door een storing of zo nog niet binnen. Onderstaande kaarten zijn wel van de 00u run.

Een beetje sneeuw zou er kunnen komen al rond 6 januari. Vooral Duitsland grotendeels wit. En dan in deze berekening op 15 januari zie je heel Europa wit. Inclusief Griekenland bijvoorbeeld. En de helft van Spanje. Bijzondere tijden…

We zien op weerplaza ook een eerste ijspluim met wat perspectief. Hierr de link naar de overige ensemblegrafieken van weerplaza. Even nog op de weerkaarten kijken.

We beginnen met een schitterende blokkade. In het oosten van Frankrijk en in Duitsland sneeuwt het daar al bij. Moskou juist even in de warmte.

Dan krult het hoog om Europa heen en hebben we de situatie dat het met name in Duitsland gewoon dagelijks licht sneeuwt. Vanuit opgesloten depressieactiviteit!

Dan worden de contrasten groter en trekt de oostenwind aan en krijgt Nederland zijn eerste serieuze sneeuw. Maar wel nog als troepje.

Tja de cliffhanger… die moet je hebben. Dat is een loepzuiver polar low wat evengoed als echte sneeuwstorm uitpakt. Dat is dus echt meteofiction. Daarvoor kun je duimen. Maar de tendens in de modellen wijst nu toch al heel lang in een dergelijke richting.

Afsluitend een mooie volle maan kiek van de Feldberg in de Taunus bij Frankfurt. Mooi symbool voor tenminste serieus winterweer in Duitsland. Duimen voor méér! En dankbaar zijn voor de historisch gezien best wel absurde luxe überhaupt blij te kunnen zijn met winterkou.

Ik was er gisteravond niet meer aan toegekomen bedankmailtjes te tikken. Doe ik vanmiddag even.  Ga nu zo mijn seizoenpas halen. Bijdrages zijn welkom! Morgen ben ik jarig.

Doneer

Persoonlijke informatie

Betalingsinformatie

Inloggen om te reageren, doe je via deze link. Doneren kan via Paypal …

 

Categorieën: Afwachten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Ieke · 30 december 2020 op 11:10

Mooi bericht weer , Hajo.

Opgesloten depressieactiviteit , dat is exact mijn state of mind 🙂

    Hajo · 30 december 2020 op 14:32

    LOL

Kirsten_dl · 30 december 2020 op 11:40

Mooi bericht hoor waarvoor dank @hajo !
Het lijkt nu toch echt wel een keer te gaan lukken deze keer want de koude en sneeuw staan reeds een tijd in de kaarten en blijft er ook staan.
Wel zie ik wispelturigheid bij bijvoorbeeld de KMI app qua temperatuur, springt echt op en af. Eergisteren stond er nachtvorst voorspeld, gisteren lichte plustemperaturen en vandaag opnieuw lichte nachtvorst. 🙂
Maar goed, we gaan gewoon effe afwachten en duimen !
Nu eerst maar eens ervoor zorgen dat ik terug warm water heb, iets met een defecte warmwaterketel…

    Michael · 30 december 2020 op 11:50

    Super leuk bericht. Ik hou er van dat je af en toe dat zij stapje maakt in je berichten.

    Jan van soest · 30 december 2020 op 13:01

    Ben heel bang dat dit weer afloopt met een te warme sisser. Ik denk dat echte winters in de lage landen geschiedenis zijn voorlopig. Stromingspatronen veranderen of worden minder sterk door opwarming Noordpool waardoor temperatuurverschillen minder worden.
    Ik baal er wel van net als vele anderen. We zijn toe aan een winter die alle andere winters doet verbleken.
    Blijven hopen want dat doet leven.

    Verder leuk bericht!

      Hajo · 30 december 2020 op 14:35

      GFS06 ziet er goed uit hoor. Maar kan best dat deze winter nog gaat tegenvallen… r komen jaren aan dat we straks zullen zeggen: “Waar hebben we ons druk om gemaakt” of “Brrr waar zijn de mooie tijden gebleven”. Met name voor de Oostenrijkse noordkant maak ik me zorgen dat als het klimaat kiept dat het dan ook gedaan is met de lange reeks mooie zomers. En dan kunnen we wer Rudi Carrel erbij halen met zijn “Wann wird es mal endlich wieder richtig Sommer”. Gewoon laten komen zoals het komt…. klimaat is cyclisch net als de seizoenen. Voor je het weet zit je in de volgende fase….

wim · 30 december 2020 op 16:26

Stel dat over 5 jaar van afkoeling nog altijd geen sprake is (wel integendeel), zou je dan kunnen zeggen, hmm misschien zat ik toch verkeerd?

    frits · 30 december 2020 op 17:35

    gaat nooit gebeuren hajo weet het beter en zal zijn ongelijk niet toegeven, en vergeet niet te doneren Pfffff

      Hajo · 30 december 2020 op 18:14

      Ik kan altijd direct denken ik zat fout. Ik stel mij mening eindeloos bij op tientallen fronten. Zodra ik bewijs zie stel ik mijn mening bij. Opwarming of afkoeling zegt echter niets over de rol van co2, noch over de zin en onzin van de huidige maatregelen. Er is gewoon zeker geen causaal verband tussen co2 en temperatuur op aarde. Afgezien van het eerste beetje co2 dat je in de atmosfeer brengt. Dat zorgt voor 1,5 graad opwarming. Voeg je meer toe doet het niks meer. Enkel een groenere aarde. Dus maak je vraag preciezer. Ik zat sowieso al fout met mijn inschatting dat de afkoeling in 2014 zou starten. Dat heb ik al lang en breed erkend natuurlijk. Maar het broeikaseffect is en blijft een flutverhaal.

        wim · 30 december 2020 op 20:00

        En wat maakt jou zo zeker dat co2 niks met de huidige opwarming te maken kan hebben, kan je dat op 1 of andere manier onderbouwen?

      Hajo · 30 december 2020 op 18:15

      Je kent me niet. Ik stel mijn mening aan de lopende band bij. Elk stukje bewijs wat ik zie verwerk ik in beter begrip en een beter verhaal. Niemand is zo open voor tegengeluid als ik.

    Hajo · 30 december 2020 op 18:13

    Ik kan altijd direct denken ik zat fout. Ik stel mij mening eindeloos bij op tientallen fronten. Zodra ik bewijs zie stel ik mijn mening bij. Opwarming of afkoeling zegt echter niets over de rol van co2, noch over de zin en onzin van de huidige maatregelen. Er is gewoon zeker geen causaal verband tussen co2 en temperatuur op aarde. Afgezien van het eerste beetje co2 dat je in de atmosfeer brengt. Dat zorgt voor 1,5 graad opwarming. Voeg je meer toe doet het niks meer. Enkel een groenere aarde. Dus maak je vraag preciezer. Ik zat sowieso al fout met mijn inschatting dat de afkoeling in 2014 zou starten. Dat heb ik al lang en breed erkend natuurlijk. Maar het broeikaseffect is en blijft een flutverhaal.

hjs · 30 december 2020 op 16:47

https://nos.nl/artikel/2362535-nieuw-klimaatnormaal-leidt-tot-discussie-is-het-weer-nog-wel-normaal.html

Wel grappig, nu eens kritiek van de “wel verandering” kant, de nieuwe normalen zouden de opwarming alleen maar verdoezelen.

Flex · 30 december 2020 op 17:41

@Wim
Geologisch gezien zijn ijstijden de afgelopen half miljoen jaar de norm geweest en is de huidige warme periode een uitzondering.
Al 11,5 duizend jaar heeft de mens het geluk in een interglaciaal te leven, een relatief warme periode tussen ijstijden in.
IJstijden duren ruwweg 90.000 jaar en worden afgewisseld met kortere warme perioden.
De warme perioden duren tussen enkele duizenden jaren tot meer dan tienduizend jaar bij de huidige piek.
Maar er komt onherroepelijk een einde aan. Dan breekt een lange ijstijd aan en groeien de aardse ijskappen flink.
De noordpoolkap verovert dan Scandinavië, Canada en soms zelfs Noord-Nederland.
De Utrechtse heuvelrug en de Veluwe zijn er het gevolg van.
In ijstijden ligt de wereldgemiddelde temperatuur tussen de twee en acht graden lager dan die van de huidige warme periode.
Voorspellen wanneer de volgende ijstijd begint, is moeilijk.
Drie factoren spelen zeker een rol.
De licht ellipsvormige baan van de aarde om de zon is soms iets ronder en soms iets minder rond.
Dat maakt uit voor hoe dicht de aarde gemiddeld bij de zon staat en dus hoeveel zonne-energie de aarde ontvangt.
Die vorm varieert in een cyclus van ongeveer 100.000 jaar. Ten tweede doet de stand van de aardas een duit in het zakje.
Omdat deze schuin staat, kent de aarde seizoenen.
Met een cyclustijd van zo’n 41.000 jaar verandert de hoek een klein beetje.
Is de hoek iets kleiner, dan zijn de zomers iets koeler.
De derde invloed ontstaat doordat de aardas niet alleen een beetje van hoek verandert, maar ook heel langzaam wiebelt rond de verticaal, net zoals een tol doet wanneer hij niet meer op zijn hardst ronddraait.
Dat wiebelen gebeurt met een cyclus van ongeveer 23.000 jaar.

Deze drie effecten spelen door elkaar heen.
Maar in de getallen zitten flinke onzekerheden, en geen wetenschapper zal beweren dat hij het geologisch grillige temperatuurverloop precies kan reconstrueren, laat staan voorspellen.
Op een tijdschaal van honderdduizenden jaren zit er een regelmatig patroon in, maar de details op een schaal van honderden jaren begrijpen we (nog) niet.
Er lijkt een chaotisch effect in te zitten.
->Bij het voorspellen van de volgende ijstijd moeten we een slag om de arm houden. „Op grond van deze factoren kan het nog wel zo’n 20.000 tot 50.000 jaar duren voor de volgende ijstijd begint”, denkt o.a Hans Renssen, universitair hoofddocent paleoklimatologie – het klimaat in het verre verleden – van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Aannemend dat @Wim voor het echte werk gaat zou invriezen misschien een goede optie voor hem zijn ,om dan pak beet 25.000 jaar later te ontdooien en verslag te doen van de ECHTE afkoeling !!

hans · 31 december 2020 op 17:21

Ik zit niet op een dikke ijstijd te wachten .
maar ik hoop dat je gelijk heb hajo natuurijs de komende winter dat zou mooi zijn voor iedereen .

Gesloten voor reacties.