Een uitgestorven Hohe Salve. Met aangename +3,2ºC vanochtend. Geen onderhoud meer aan de pistes. Of zelfs actieve destructie door de pistenbully’s. Dus zien we die vieze bruine kleur meer en meer tot het gedaan is.

En dat kan hard gaan de komende dagen. Tot de temperatuurcrash komt die de Lage Landen nachtvorst gaat bezorgen en ons een miniwintertje. Kijk eens hierboven op 800m. Niet gering!! En ja natuurlijk: richting begin april normaliseert alles weer.

We zien nu ook een sterke neergang in de luchtdruk boven Zuid-Zweden na 22 maart….

…. omdat de kern van het hoog naar Rusland doorschuift. In die overgang rommelt het wat in West-Europa maar de tendens blijft de anti-WC. Echt hele winter WC gehad en nu dit!

Als je nu echt wilt snappen hoe het zit met het Coronavirus moet je dit artikel lezen. Waanzinnig goed uitgelegd en onderbouwd met cijfers en grafieken. Zoals ik het nu dus begrijp en ook van Rutte die best een goed verhaal had:

  • is het enige probleem zowat de ondercapaciteit in ziekenhuizen qua personeel en beademinstemperatuur;
  • daardoor zijn we verplicht de curve vlak te maken door alle maatregelen
  • die vlakke curve leidt ertoe dat de passage van het virus niet enkele weken duurt zoals bij een exponentiële pandemie maar enkele maanden
  • door alle maatregelen hebben we dus niet slechts enkele weken met het virus van doen maar meerdere maanden
  • als je alle sterke en zwakke mensen perfect kon scheiden zou je binnen de sterke groep NUL maatregelen nemen om binnen die groep groepsimmuniteit op te bouwen
  • iedereen die het virus heeft gehad met nul of milde verschijnselen is vervolgens immuun alsof je een vaccin had gehad
  • deze sterke immune mensen kunnen dan eigenlijk gewoon ook weer op bezoek bij opa en oma
  • puur doordat we die sterke en zwakke mensen niet perfect kunnen scheiden gaat het langer duren voor we de groepsimmuniteit hebben en zala de politiek dus maandenlang gaan bijregelen met steeds wat minder scherpe en dan weer meer scherpe maatregelen om in de vlakke curve te blijven
  • zou je dus helemaal niets doen had binnen werkelijk luttele weken de hele wereld het virus en zouden van alle gevallen een paar procent sterven in de zwakke categorie… dan praat je over miljoenen doden en een hele medische stand die fysiek en moreel kapot is van alle onmogelijke ethische beslissingen
  • had je in plaats van aandacht voor een nepcrisis als klimaat de wereld op zo iets voorbereid met bijvoorbeeld een sociale dienstpicht waarin een groot deel van de jonge mensen leert als verpleger werken en met snel opschaalbare extra ziekenhuizen in leegstaande gebouwen en gymzalen en een overmaat aan beademingsapparatuur (hoeveel van die apparaten koop je voor 1 flinke windmolen?) dan zouden we om president Macrons woorden te gebruiken echt “in oorlog” kunnen gaan en het virus gewoon kunnen laten woeden en alle ernstig zieken gewoon kunnen opvangen en waren we binnen een paar weken door de cyclus heen.
  • maar ik heb die sommetjes niet echt gemaakt en er zitten misschien inschattingsfouten in mijn benadering…. maar op zich denk ik…. met het verder stijgen van de wereldbevolking naar 11 miljard en de verdere vergrijzing dat we een fundamentele keuze moeten maken voor ofwel accepteren dat een toekomstig virus wel die miljoenen slachtoffers gaat maken ofwel dat we ophouden met geld pompen in flutverhalen zoals alle klimaatnonsens en dat we gewoon serieuze wetenschap gaan doen en serieuze statistiek et echte problemen.

Zeer leuk en interessant is dat er nu mogelijk geexperimenteerd gaat worden met “helicoptergeld” zoals dat in de Modern Money Theory (MMT) vaak wordt voorgesteld. Er wordt gesproken om alle Amerikanen 1000 dollar te geven. En ook om in Nederland alle ZZP-ers geld te geven etc. Lees je in dit e-book van 1,17 euro hier eens bij over MMT of bekijk video’s met warren Mosler of Stephanie Kelton. Voor de overheid is geld is een getalletje in een spreadsheet en heeft geen enkele relatie met opgehaald belastinggeld. De overheid kan geld gewoon maken door op een knop te drukken (behalve in de EU waar we het met de euro verdeeld over vele landen met vele regeringen bijna onmogelijk hebben gemaakt). Nu komt er dus nog meer aandacht voor MMT en ook het universele basisinkomen waar ik als linkse progressieve denker zeer groot voorstander van ben. Onder Richard Nixon was dat UBI er bijna al gekomen. Wellicht nu dan? En wordt corona daarmee de ultieme switch naar een economie waarin robots het werk doen en wij allemaal gezellig thuis zitten te mensergerjenieten zoals de natuur ons bedoeld heeft.

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.