Het gaat gebeuren: herfststormen naar Nederland. Een dubbelklapper op donderdag en vrijdag met vrijdag de hevigste wind. Windstoten ruim boven de 100km/u. Het Denemarken scenario is weg. Het gaat echt ons kikkerlandje vol raken. Hoe vol is nog afwachten altijd. Na het weekeinde weer onstuimig, met dan minder wind maar kouder uit het noordwesten en weer een dump naar de noordkant van de Alpen.

Vergelijk hier de twee grote weermodellen voor komende vrijdag! Je ziet de windstoot! En dat is natuurlijk ook de parameter die schade aanricht. Verder gewoon naar het strand gaan om te zien de kitesurfers het nog aan kunnen of dat er enkel windsurfers aan de gang gaan.

Hierboven zie je beide stormen langstrekken.

St. Cristina

Op dit moment trouwens hele mooie sneeuw aan de zuidkant. Dus ons bericht van gisteren “zuidkant groen” kan de prullenbak in. Wel bedankt voor de ooggetuigenverslagen die op dat bericht binnen kwamen. De pistes waren dus nog gewoon goed. Maar nu dus zoals hierboven in Val Gardena zeker een 20cm laag erbij.

De noordkant doet vandaag ook mee omdat het een sneeuwsandwich is. Zie hierboven.

Maandag gaan we dan even de koude kant op. Met misschien wat natte sneeuw in de Lage Landen weer. Maar vooral de volgende loepzuivere glijbaan naar de noordkant van de Alpen.

In Innsbruck op de Nordkette maandag amper meer sneeuw dan vandaag. In de stad trouwens regen bij temperaturen net boven nul. Hollands weer. Het is echt wat waard als je nog net iets hoger woont zoals hier in Kaprun op 800m.

Nog duidelijker staat de dump erop op maandag en dinsdag verder naar het oosten in Oostenrijk. 30-40cm in het skigebied Loser Altaussee. Maar wel net te laat voor de Loser Freeride die zaterdag in de verse sneeuw van vandaag wordt gereden.

PS Donaties welkom. Hieronder 4 links naar een serie hele vreemde skiongevallen – deels dodelijk – en een vechtpartij op de piste. Geen lawines deze keer.

https://www.krone.at/2607591

https://www.krone.at/2604974

https://www.krone.at/2604574

https://www.krone.at/2628541

Helaas ook een ernstig ongeluk van een Francaise tijdens de dames afdaling in China. In de video zie je gelukkig enkel de winnende run.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Snowdreamer · 15 februari 2022 op 15:25

mijn excuses als ik je beledigd heb mooi bericht hoop dat het in orde komt in Imst tyrol van 25.02 tot 6.03 aanwezig.

Hajo · 15 februari 2022 op 16:03

Geaccepteerd. Natuurlijk.

Erik · 15 februari 2022 op 16:36

Wat denk je (zover je dat nu al kan zien natuurlijk) over de kansen op goede winteromstandigheden in Kaprun vanaf zeg eind februari, begin maart?

Danielle · 15 februari 2022 op 18:51

Mooi bericht weer Hajo!

Spyfromthesky · 15 februari 2022 op 20:18

We stevenen sterk af op een winter met 0 hellman puntjes. Is dit dan de zachtste winter in Nederland. Of krijgen we na de twee stormen straks in maart toch nog kou? Eindelijk kou waar niemand op zit te wachten. In 2012 zo zeker was Hajo dat zeker in 2014 toch wel de kans op een e-tocht wel zal toenemen of zeker niet lang daarna in de periode. Gelukkig blijven we beperkte mensen en kunnen het weer niet besturen.

En ja, vind ik het deze winter eigenlijk erg dat er totaal geen kou is in Nederland? Nee, het komt mij persoonlijk goed uit. Maar ik ben optimistisch voor de winter van 2022/2023.

Spyfromthesky

    Robbert · 15 februari 2022 op 21:58

    0 helmannen? De Bilt staat toch op 6,6. Natuurlijk niet het gehoopte aantal, maar we laten met deze waardeloze winter toch nog 6 winters achter ons….

Gesloten voor reacties.