Voor ik ga schrijven over een mogelijk rampscenario voor de kerstdagen in de Alpen – en dan vooral de Noordalpen – eerst nog even de focus op de aankomende dagen. Frederic heeft gisteravond weer gedetailleerd gekeken naar de sneeuwkansen voor Oostenrijk de komende dagen. Dat is prima, maar die sneeuw is nu eenmaal gewoon een keer voor de Franse Alpen en de rest van het westelijk Alpengebied inclusief het Valle d’Aosta. Ik vind dat als die gebieden waar een significant deel van de Laaglanders heen gaat eindelijk mooie sneeuw krijgt dat we ze dat dan ook moeten gunnen als je weet dat Oostenrijk de vorige keer in de prijzen viel.

18_12rsum_13122300_13121800

We komen dan op het bovenstaande beeld. In de Franse Alpen valt alles tussen donderdagavond en vrijdagmiddag. Reken op 30 centimeter met lokaal uitschieters tot 50cm. In de avond en nacht op zaterdag schuift de sneeuw dan nog door tot over Vorarlberg waar het Montafon vrij zeker nog in de prijzen zal vallen met een centimeter of 10. Gedurende het weekeinde zet de sneeuw eerder aan de zuidkant door waarbij Valle d’Aosta en Livigno Les Menuires nog kunnen inhalen qua verse sneeuwhoogte. Val Gardena krijgt minder en daar is het eigenlijk ook balen omdat het de wereldbekerwedstrijden belemmert. In dergelijke wisselende condities wist Marvin van Heek vorig jaar verrassend naar een 8e plek te skiën op de Sanslong-afdaling. Dit jaar zit hij geblesseerd thuis helaas.

damuels1812

Daarna volgen nog hele aardige dagen tot de nacht op woensdag. Met hoogstens wat motregen of motsneeuw op enkele plekken. Dan heb je dus 3 redelijke skidagen in die vakantieweek met aan de westkant én de zuidkant en ook nog in Vorarlberg mooie verse sneeuw en elders goede condities door kunstsneeuw. Steek die 3 dagen in je zak. Voor de dagen daarna – te weten de kerstdagen – moet je mogelijk een heel dik boek of ganzenbord meenemen. Ik zeg er meteen bij dat het na kerst waarschijnlijk (hopelijk) wel weer gaat sneeuwen tot in de dalen – laten we zeggen tenminste boven 800m.  

[metaslider id=33022]

In de Lage Landen zelden wit. In de Alpen zo goed als zeker. Soms met Weihnachtstauwetter waarbij je meestal denkt aan dagen zoals de afgelopen week. En niet aan een storm zoals met Sinterklaas. En was het maar een storm zoals met Sinterklaas. Toen hadden de Alpen nog afkoeling en was de sneeuwgrens daar redelijk. Wat nu voor de kerstdagen door beide modellen eensgezind wordt berekend is ronduit drama voor de Noordalpen met regen tot grote hoogte (2000-2500m). Met opmerkelijk genoeg juist sneeuw aan de zuidkant. Voor mij nieuw zo lang ik opereer als wintersportweerman en dat is 7 jaar: een regen-sneeuwsandwich. Hierboven de kaarten voor eerste kerstdag. De windstoten zijn zodanig dat veel hogere liften stil zullen staan. En zie de relatieve kou aan de zuidkant! En de temperaturen op 850hPa. Dat betekent dat aan de noordkant de sneeuwgrens boven 2000m kan liggen! 

18_12gust_13122612_13121700

De titel van mijn bericht zegt: storm! En zie hier tweede kerstdag in het Europese model. Windstoten tot windkracht 13 over de Vogezen en het Zwarte Woud. Op de Noordzee een windveld met stoten tot windkracht 11. 

18_12rart_13122612_13121700

Hierbij opmerkelijk sneeuw in de Ardennen, de Wintersport-Arena Sauerland tot aan het Reuzengebergte. Dat is een koufront dat heel geleidelijk naar de Alpen kruipt en dat zoals ik al aangaf kan leiden tot een overgang naar sneeuw op donderdag, vrijdag en/of zaterdag (volgende week dus). En weer die sneeuw aan de zuidkant van de Alpen waar zich een koudebelletje nestelt en de regen aan de noordkant waar de warmte vol doorkomt. Met ook ruimte voor Föhnige opklaringen natuurlijk. Maar ook met windsnelheden dat er liften stil zullen staan.

2712_gfs_storm

En natuurlijk zijn GFS en ECMWF op deze termijn niet meer 100% eens. Het Amerikaanse model legt de storm met 50knopen wind voor de Hollandse kust. Met meer zuidwestelijke aanvoer over de Alpen en ook minder kans op die overgang naar sneeuw direct na kerst. Maar ook in het Amerikaanse model is het zondag 29 december koud genoeg voor sneeuw tot in de dalen. Eind goed al goed. Maar voor de kerstgangers is het een beroerde situatie. Zij moeten echt focussen op die eerste dagen die heel aangenaam zullen zijn en op de kans op Föhnige opklaringen na kerst. Als je dat door een roze bril ziet plus het boek wat je dan eindelijk uitgelezen hebt, dan heb je heus een fijne wintersportvakantie.

19_12rsum_13122800_13121800

We komen aan het einde van dit minder leuke weerbericht. Ik laat nog even de totale accumulatie zien in het Europese model tot het gaatje. Als je 109mm ziet staan ter hoogte van de Portes du Soleil dan weet je het wel. Er zal weinig sneeuw meer blijven liggen buiten de pistes en hoe goed die stand houden moeten we nog afwachten. In noem even dat skiën tijdens de regen heel prettig is. Het is heerlijke zachte maar compacte voorjaarssneeuw. Met een waterdicht pak aan heb je een topdag op verder grotendeels uitgestorven pistes. Maar ook overstromingen en aardverschuivingen zijn denkbaar als dit allemaal gaat uitkomen.  

emilyseebohm

Ik breng mensen aardig in verwarring als ik drie dagen geleden nog schreef: Met sneeuw komt het goed en gaan we de zon straks nog missen in de Alpen? Wat kan ik daarover zeggen? Om te beginnen maken die 3 dagen precies het verschil voor de overgang van meteofiction meer dan 10 dagen vooruit naar kansrijke scenario’s tussen ruwweg 4 en 10 dagen vooruit. Ten tweede zat ik die dagen in Val Gardena waar de kunstsneeuw wonderen doet en had ik op doorreis de noordkant gezien plus Eric’s geweldige updates uit Tirol en Salzburgerland. Dit in combinatie met de weet dat de Franse Alpen morgen en overmorgen gered worden maakt dan dat ik zeg: “Het komt goed”. Op dat moment weet ik heus wel dat er nog geen garanties zijn voor de kerstdagen maar zie ik niet in mensen te laten sikkenneuren met zo’n mooi westkantdumpje in het vooruitzicht. Dus gooi ik het dan weer over een optimistische boeg. Uiteindelijk streef ik toch naar eerlijkheid en realisme en moet ik op zeker moment een call maken. Jullie verwachten van mij dat ik me uitspreek en niet als een televisieweerman laf ga zitten wachten tot de computer geen fouten meer maakt. Vandaag geef ik die call: het ziet er voor de kerstdagen zeer beroerd uit. En de modellen zijn het eens en de ensembles zijn consistent. Wil iemand nog de GEM kaarten zien? Doe maar niet….

uncertainty

Nog 1 ding…. hoe gaan we hier u mee om? Kop in het zand? Hopen op een wonder? Duimen. Als ik geboekt had zou ik me gek duimen. Het kan altijd nog keren. Ik doen mijn best een realistische inschatting te geven en durf aan deze verwachting een waarschijnlijkheid van 80% te hangen. OK laat me dan voor het eerst een negatieve BV afgeven. Ik voorspel dat het met de sneeuwgrens met de kerstdagen niet goed komt en dat het beroerd wordt met regen tot 2000m aan toe. Als er nog ruimte voor verschuivingen is, dan de plek waar die 100mm gaan vallen. Dat kan ook het Centraal Massief zijn. Of het Zwarte Woud. En natuurlijk blijft de stelling staan dat je onzekerheid moet omarmen… en die stelling is niet van Ab… want hij heeft hem van mij… en ik heb hem van Lex and the City en die heeft het weer van Tony Robbins of zo. 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

137 reacties

Gesloten voor reacties.