Vandaag begon het toch een beetje te kriebelen, voor het eerst weer! Na maanden lang zomerweer en droogte (wel spectaculair voor de cijfers) ben ik blij dat er actie op de kaarten is. Ik heb anderhalve week geleden de net-niet storm gemist omdat ik op vakantie was maar nu komt er eindelijk een ander seizoen langs in onze never-ending summer. Je las het al in de titel, voor de laaglanders wordt dat herfst maar voor onze favorieten toppen in de Alpen wordt het winters!

Op 15 augustus werd er in de reacties al gespeculeerd over deze concrete situatie en nu lijkt het toch waarheid te worden. Zo zien we in het ensemble van het GFS voor een punt in het westen van Oostenrijk op 2000 meter hoogte. Op vrijdag de 24e maakt de temperatuur een vrije val van zo’n 10 graden in 12 uur, een klassieke winterinval met daarbij een flinke neerslagpiek. Let niet al te veel op de neerslag van voor de 24e, dat is slechts de dagelijkse gang met genoeg thermiek in de Alpen, ’s middags verkoelende buien, Hajo kan jij dat beeld bevestigen? Maar kijk eens naar die piek van 24 op 25, heerlijk samenvallend met de kou al is die kou iets te laat. Maargoed waarom klagen? Het is eind augustus en ik zie sneeuwkansen van 70%. Hoofdrun doet trouwens iets geks maar daar kijken we zo naar.

Hier de uitgangssituatie in het Europese model. Een zwakke westcirculatie golft wat op en neer met klassiek zomerweer. Het noorden in regen en koelte, de zuidelijke costa’s met prima zomerweer en af en toe een bui, wij hangen er tussenin met naja weer zoals vandaag, zonnetje, wolkje, aangename temperatuur. Echter is er hier al stront aan de knikker, naja in positieve zin dan wat mij betreft. Een klein laagje splitst zich af en piept tussen de hoge druk door, gemarkeerd met blauw. Deze pukkel met neerslag vindt zijn plek boven de Azoren.

Die pukkel gaat draaien op de plek van ons Azorenhoog en stuwt zo de hoge druk naar het noorden in plaats van richting ons. Boven het Europese vaste land ontstaat dan een soort niemandsland wat klaar ligt om te veroveren.

Zodoende komt de noordweststroming op gang en brengt een extra uitdiepend laagje volgens het EC nog een extra boost aan neerslag! Trouwens niet extreem bijzonder hoor, dit soort situaties komen vaker voor eind van de zomer zo richting de herfst, wel heel leuk.

Nouja leuk, stel je hebt nog een festival of buitenactiviteit gepland dit weekend zal je een andere mening hebben. De herfstmeter slaat uit! Wind, neerslag en temperaturen die misschien niet eens boven de 15 graden gaan uitkomen. Bah!

In dit soort situaties hou ik me maar vast aan de gedachte; iedere druppel hier is een vlok in de Alpen. Want zaterdagochtend bereikt de koelere lucht ons favoriete gebergte.

En zondag wordt er onder invloed van dat extra uitdiepende laagje nog een schepje bovenop gedaan. Wat levert het dan op in de Alpen?

Klassieke stuwing volle kracht vooruit! Dat zijn een hele hoop centimeters op een hoogte van…

Misschien wel 1500m. Nee gekheid natuurlijk, op die hoogte slechts een bescheiden kans op een aantal natte flatsen. Op 2000m hoogte daarentegen mogen ze rekenen op een sneeuwdekje, of de Alpenbewoners er blij mee zijn is iets anders 😉 Voetnoot is wel dat ik nu focus op het EC omdat die kaarten er zo mooi uit zien.

Het GFS laat het uitdiepende laagje van zondag namelijk veel te noordelijk langs schuiven waardoor er weinig kou richting de Alpen uitzakt. Mijn voorkeur gaat uit naar het EC aangezien het GFS ook een flinke uitbijter is in de pluim en deze berekening van het EC al dagen consistent is en eigenlijk steeds wat kouder wordt.

Niet alleen onze winterhartjes zullen blij zijn met de invallende kou maar ook de gletsjers kunnen wel weer een beschermlaagje gebruiken! We zullen wel snel moeten genieten want met nog een bloedhete ondergrond en een supersterke zon zullen de mooiste sneeuwplaatjes zo weer als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Maar voor even zullen we hopelijk hiervan kunnen genieten! We gaan de ontwikkelingen komende dagen in de gaten houden en laat vooral even weten of je uitkijkt naar deze herfst/winterprik of dat je liever nog even doorgaat met de zomer.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

47 reacties

Gesloten voor reacties.