scotland_strip

Morgen begint de meteorologische zomer. Een prachtig verschijnsel zijn de lichtende nachtwolken; het seizoen is geopend! Bovenstaande foto is uit het zuidwesten van Schotland, afgelopen woensdagavond. Kansen om ze -ook in de Nederland- te zien zijn er zo van 20 mei tot 20 juli. Heerlijk om ze op een mooie zomeravond te waarnemen. Wie weet volgend weekend. Let dan op hoe snel ze van vorm veranderen. Dat komt door de wind; op de hoogte waar we naar staren met gemiddeld 150 km/u, maar soms wel 500 tot 700 km/u! Toch vrij gemakkelijk te fotograferen. Zelf schoot ik 4 juli vorig jaar ondanks het storende omgevingslicht in Rotterdam uit de losse pols enkele schitterende exemplaren.

Ben Nevis 20150530

Iets verder naar het noorden en wat hogerop  in Schotland nog een tamelijk winterse aanblik. Vanmiddag, ook morgenavond en in de nacht naar dinsdag mogelijk een nieuw poederlaagje! Hou het in de gaten via deze fraaie webcam.

Hardangervidda

Nog veel meer zomersneeuw in Groenland, IJsland en Noorwegen. Hajo schreef het gisteravond al: vandaag, dinsdag en eigenlijk gewoon de komende twee weken; het is nog lang niet gedaan. Hierboven het huidige webcambeeld van het plaatje waar Hajo zijn bericht mee opende; beetje white-out!  Er is goed gestrooid zo te zien; let op de kale plek voorop de foto. Volgen? Hier bovenstaande en nog veel meer fraaie webcams van het Noorse wegennet.

Twente 20150531

Terug naar ons eigen kikkerlandje. Afgelopen nacht of vooral gisteravond ging de temperatuur in met name de zuidoostelijke helft van Nederland weer eens flink onderuit. Vorst aan de grond in Volkel en Twenthe.  Daar werd het zelfs -3.2 ºC wat een record voor 31 mei is sinds het begin van de waarnemingen (1970). Let op de scherpe daling: 14 graden in 3 uur tijd! Op waarnemingshoogte werd het in een brede strook 3 tot 6 graden. Op nadering van een front begon het in de loop van de nacht overal te bewolken, waaien en regenen.

rart_15053121_15053100

Soms is het vandaag wat gemiezer, dan weer zal het wat harder regenen, waarschijnlijk vooral vanmiddag. Tot komende nacht kan er plaatselijk 5 tot 10 mm vallen. Een weertype waar we weinig aan hebben dus en niet op zitten te wachten toch. Want als het dan regent; liever meteen ook goed. Dit zal helaas veel te weinig zijn om de droogte te doen verminderen. Verder zal de wind vanmiddag toenemen. Windkracht 5 tot 6, in de noordwesthoek misschien wel even 7. Compleet herfst dus.

Stormachtige 2 juni 2015

Het is een voorproefje van wat we dinsdag over ons heen gaan krijgen. Tot ver in het binnenland windkracht 5 tot 7 (het Europese model pakt minder heftig uit dan het bovenstaande Amerikaanse) , de kop van noord-Holland en de Waddeneilanden lijken windkracht 8 wel te gaan halen. Ook dan waarschijnlijk niet heel veel neerslag, maar droog zal het zeker niet blijven. Bij hooguit 17 graden; aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar. Hoezo herfst. Het geduld wordt aanzienlijk op de proef gesteld. Maar, het komt goed toch?

vareps_Tx_latest_06260_12_20150530

Het h-woord is alweer gevallen: kans op hittegolf neemt toe. Ik had een mooi verhaal daarover  -met tips om er van te genieten- in gedachten. Hittegolven zijn tegenwoordig zeldzaam; in de afgelopen 8 jaar kwam er maar één voor. En die zo vroeg beginnen al helemaal: dat gebeurde alleen in 1922, 1947 (die er overigens 4 kende!) en 1950 eerder. Sinds de GFS 18h run ziet het plaatje er echter toch weer wat anders uit. Goed, de warmte komt in ieder geval op vrijdag en misschien ook zaterdag wel. Zelf was ik nooit overtuigd. In eerste instantie geloofde ik niet dat de trend van de hardnekkige positionering van het Azoren-hogedrukgebied doorbroken zou worden. Daar zat ik mee mis; mea culpa. Het gaat wel degelijk aan de  wandel. Hoewel; het werd wel steeds wat uitgesteld. Eerst werd er al geroepen 1 juni, daarna 3, nu 5. Beetje flauw van me misschien maar als we maar lang genoeg blijven wachten en roepen komt het vanzelf een keer uit. De tweede reden van mijn bedenkingen was de spreiding; die bleef te groot. We hebben enorm veel zeer enthousiaste hoofdruns voorbij zien komen maar nooit werd de ondersteuning door de ensembles groter dan 30%. Vooral dat er geen trend (groeiende kans) was waar te nemen zinde me niet. Uiteindelijk was ik vanaf afgelopen vrijdagmorgen min of meer om; de zaterdag leek in ieder geval binnengehaald zo is te zien in bovenstaande weergave van de Europese pluim. Gisteravond: 70% kans op 28 graden of meer voor De Bilt.  Ik zag het zelf ook al helemaal zitten; de landelijke jongste-jeugd dag van de hockey (met als allang van te voren gekozen thema “strand”!) leek op zeker een compleet feest te worden.

rsym_15060612_15053018 (1)

Maar oh, oh. Wat kan het allemaal nog misgaan. We zaten en zitten met zijn allen te staren naar een enorme berg meteo-fictie hoor. De hitte werd aangekondigd op een termijn van 8 tot 9 dagen vooruit. Met zoals gezegd: volgens de ensembles slechts 30% ondersteuning. De enorme spreiding zat en zit hem in de exacte positie van het nieuwe hogedrukgebied en vervolgens de standvastigheid. In de hoofdruns kwamen aanhoudend zeer verschillende varianten voorbij. De kansen op een hittegolf leken mij de afgelopen twee dagen ook toe te nemen. Het Europese model deed gisteravond nog een mooie (hoofdrun) hoor! Maar. Het Amerikaanse model toverde net na middernacht in de 18h run weer een nieuwe variant uit de hoge hoed. Was het opmerkelijk dat tot nu toe de omslag naar weer koeler geruisloos leek te verlopen; hier gaat het zaterdagmorgen goed mis. In de nieuwe runs vanmorgen volledige ondersteuning door beide modellen. Al in  de vroege ochtend van zaterdag zwaar onweer?

Maxima 6 juni 2015

Als dat uitkomt wordt vrijdag de enige echt mooie dag. In het westen worden in dit scenario de maxima (24 graden) al rond 8 uur bereikt; op bovenstaande kaart dus al gepasseerd. In het oosten zou de 30 graden nog aangetikt worden maar is het in de loop van de middag ook uit met de pret.Opmerkelijk trouwens hoe identiek de oplossingen van het GFS en het ECMWF nu zijn. Natuurlijk is het nog veel te vroeg voor details qua timing. Laten we duimen dat het onweer later in het weekend of helemaal niet komt.

pluim_06260_0_00_60_20150531

En pff. Ook van de nieuwe pluim word ik niet echt vrolijker. Zaterdag lijkt me nu een 50-50 situatie; de (in rood) hoofdrun zit ongeveer in het midden van het ensemble maar er is een duidelijke tweedeling (bifurcatie) zichtbaar. Twee mogelijke scenario’s dus. Vanaf zondag is de spreiding enorm maar zijn de warme oplossingen duidelijk in de minderheid. De neerslagkansen blijven overigens gering. Met bovenstaand verhaal zal het duidelijk zijn: verder vooruit kijken dan tot daar heeft op het moment al helemaal geen zin. Wel spannend. Morgen kijken we weer verder!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

26 reacties

Gesloten voor reacties.